Κατάμεστο το Ίδρυμα Θεοχαράκη στη Παρουσίαση της Δίτομης Έκδοσης για τη Προσφορά του Βλάση Φρυσίρα!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε τη μεγάλη Δωρεά 126 έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων από τον Βλάση Φρυσίρα, στην Δημοτική Πινακοθήκη!
Εξαιρετικά υψηλή ήταν η προσέλευση στην παρουσίαση του δίτομου έργου που συνοψίζει το πολυσχιδές έργο και την προσφορά του Βλάση Φρυσίρα στην τέχνη και τον πολιτισμό, με τίτλο «Βλάσης Φρυσίρας: Η συλλογή/ Το μουσείο/ Ο ζωγράφος – Κείμενα, κριτικές, συνεντεύξεις», που κυκλοφορεί σε καλαίσθητη κασετίνα από τις Εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάσθηκε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Κορυφαίο γεγονός της παρουσίασης η ανακοίνωση από τον Δήμαρχο Αθηναίων, της δωρεάς 126 έργων ελληνικής ζωγραφικής σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων από τον Βλάση Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, τα οποία θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, όπως σημείωσε ο κ. Χάρης Δούκας.

«Είναι πλούτος για την πόλη μας να έχει ανθρώπους σαν τον Βλάση Φρυσίρα, που με τόση φροντίδα και συνέπεια ταξίδεψε για πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, μπήκε σε αναρίθμητα ατελιέ, σημαντικών, αλλά κυρίως πρωτοεμφανιζόμενων ζωγράφων και συγκέντρωσε έναν ανεκτίμητο θησαυρό που αριθμεί περισσότερα από 4.000 έργα ζωγραφικής. Με γενναιοδωρία μοιράστηκε αυτόν τον θησαυρό στο Μουσείο που δημιούργησε στην Πλάκα. Ακούραστος και με πάθος σήμερα στέκεται μπροστά στο τελάρο, όχι πλέον ως συλλέκτης, αλλά ως δημιουργός…»


Κατέληξε ευχαριστώντας τον Βλάση Φρυσίρα που «μεγαλόκαρδα δώρισε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων 126 έργα ελληνικής ζωγραφικής που καλύπτουν την περίοδο από το 1950 ως σήμερα και αποτελούν έργο ζωής, σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας», κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.


Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του οικοδεσπότη του Ιδρύματος κ. Βασίλη Θεοχαράκη, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, συνεχάρη τον συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα για τη συνεχή πολιτιστική του προσφορά, ενώ του ευχήθηκε υγεία και η τέχνη να είναι για πολλά χρόνια «η πυξίδα κάθε δημιουργικής δράσης του».

Ουσιώδεις όσο και συγκινητικές ήταν οι ομιλίες, που τόνισαν τις διαφορετικές πλευρές της πολυσχιδούς δράσης του Βλάση Φρυσίρα, που έγιναν από την εκδότρια Άννα Πατάκη, τον διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη Τάκη Μαυρωτά, από τον καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕMΠ, ζωγράφο Δημήτρη Σεβαστάκη, από τον γλύπτη, τέως πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκο Τρανό, καθώς και από την Σώτη Τριανταφύλλου, ιστορικό, συγγραφέα. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια έκδοση αντάξια του περιεχομένου της και αισθητικά και επί της ουσίας.

Εξαιρετικά συγκινημένος ο ίδιος ο Βλάσης Φρυσίρας ευχαρίστησε τους πάντες για την τόσο τιμητική παρουσία τους και επεσήμανε ότι η παρούσα έκδοση είναι η 55η στην σειρά των εκδόσεων που έχει προβεί το Μουσείο Φρυσίρα, καθώς ο ίδιος είναι λάτρης του βιβλίου.

Αναφερόμενος στην ιδέα δημιουργίας της παρούσας έκδοσης, όντας ο ίδιος ένα ανήσυχο πνεύμα, που δεν μπορεί να ησυχάσει, σημείωσε ότι το 2022 και ενώ βρισκόταν στο χωριό του, τη Βάλτσα Κορινθίας, αναρωτήθηκε σύμφωνα με τον στίχο της αγαπημένης του ποιήτριας Κικής Δημουλά «γέρνω ή γερνώ»… Τι μου μένει να κάνω;» και συνέχισε: «Ένα μόνο δεν έχω κάνει, να σώσω τον λόγο που συνυπήρχε με τα έργα. Μου άρεσε ως ιδέα, καθώς έχω ένα καταπληκτικό αρχείο. Η Άννα Πατάκη αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση λέγοντας πως αν το καταφέρεις θα είναι μια προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον πολιτισμό της χώρας. Έτσι έγινε η αρχή.»

Μιλώντας για τα εξαιρετικά κείμενα που εμπεριέχονται στην έκδοση κορυφαίων ανθρώπων της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, καλλιτεχνών, ιστορικών τέχνης, τεχνοκριτών, συγγραφέων, ποιητών, σημείωσε πως το συγκλονιστικότερο όλων ανήκει στον Antonio Tabucchi. Είναι οι σκέψεις που κράτησε στο ημερολόγιο του κατά το ταξίδι του στην Κνωσσό, για τη ζωγραφική του Valerio Adami, που συνόδευσε τον κατάλογο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη στο Μουσείο Φρυσίρα, το 2004.

Άλλο σπουδαίο κείμενο είναι του παγκόσμιου βεληνεκούς συγγραφέα Edward Lucie-Smith, που έχει γράψει για την ελληνική ζωγραφική σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ζωγραφική, τοποθετώντας την τέχνη της χώρας μας σε έναν παγκόσμιο κύκλο και ενυπάρχει μέσα στην έκδοση. Αφιέρωσα τρία χρόνια για να συλλέξω τα κείμενα του βιβλίου και να τα συνδέσω με δικές μου σκέψεις ώστε να έχει κάθε φορά ο αναγνώστης το πλαίσιο», κατέληξε ο Βλάσης Φρυσίρας, ευχαριστώντας τον Κώστα Βαβηλουσάκη για την αισθητική επιμέλεια της παρούσας έκδοσης και κάνοντας συγκινητικές αναφορές στον Αλέξη Βερούκα, που είχε την αισθητική επιμέλεια των εκδόσεων του Μουσείου ως το 2010, ενώ του ευχήθηκε από καρδιάς να είναι υγιής.


Φωτογραφίες: Studio Panoulis