ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η A Promise to Animals & η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση εγκαινίασαν την έκθεση Hidden, με θέμα την εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους!

Ίσως το πιο δυνατό «χτύπημα» στην έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” που πραγματοποιείται στο Γκάζι να μην είναι οι εικόνες γεμάτες αίμα, η βία ή τα σφαγεία, αλλά το βλέμμα των ζώων που μας κοιτά διαπεραστικά, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει αρχικά αμήχανα και στη συνέχεια… ένοχα.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Α Promise to Animals σε συνεργασία με τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, εγκαινίασε το Σάββατο την έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Με κοιτάς πώς σε κοιτώ; Ίσως το πιο δυνατό «χτύπημα» στην έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” που πραγματοποιείται στο Γκάζι να μην είναι οι εικόνες γεμάτες αίμα, η βία ή τα σφαγεία, αλλά το βλέμμα των ζώων που μας κοιτά διαπεραστικά, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει αρχικά αμήχανα και στη συνέχεια… ένοχα. Αυτό βίωσαν και οι επισκέπτες που με θάρρος έδωσαν το «παρών» το Σάββατο 1η Απριλίου στην αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Α Promise to Animals, σε συνεργασία με τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Βύρωνας Βασιλειάδης

Θέμα της, η εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που μένει κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες. Η έκθεση φιλοξενείται σε δύο ορόφους. Στον πρώτο παρουσιάζονται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, ενώ στον κάτω όροφο υπάρχει φωτογραφικό υλικό και πορίσματα από 2 πολύ σημαντικές έρευνες που πραγματοποίησε η οργάνωση στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και πιο συγκεκριμένα σε ελληνικά χοιροστάσια και κοτοστάσια.

Μία έκθεση γεμάτη έργα-γροθιά στο στομάχι

Στην έκθεση παρευρέθηκαν άνθρωποι από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Κωνσταντίνος Δέδες και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ενώ προλόγισε την εκδήλωση η κα Όλγα Κήκου, Διευθύντρια και η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης A Promise to Animals.

Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Δέδες 
Γιώργος Πυρπασόπουλος

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στη σημασία της ενσυναίσθησης, αξιών φιλοζωίας και αγάπης για τα ζώα, η οποία καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια, και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα.

 Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Κωνσταντίνος Δέδες

Ο κ. Μπακογιάννης με τη σειρά του ανέφερε: «Μέσα από αυτήν την έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται σε αυτές τις σκληρές εικόνες, μπορεί να έχουν προέκταση μέσα στα σπίτια μας, στους δρόμους, στις γειτονιές. Η νοοτροπία αλλάζει μόνο μέσα από την ενημέρωση και μέσα από αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές και να ευχηθώ να έρθει η μέρα που τέτοιες εκθέσεις, πλέον, δε θα χρειάζονται».

Κωνσταντίνος Μπακογιάννης

Η κα Κήκου, μιλώντας με στοιχεία και αριθμούς, ανέδειξε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, την έλλειψη νόμων και οδηγιών, καθώς και την αδυναμία τήρησης κι επιβολής των κανόνων που ήδη ισχύουν. Τέλος η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, εστίασε μεταξύ άλλων στην επικοινωνία μας με τα ζώα λέγοντας, «Το ότι τα ζώα δεν μπορούν να μας μιλήσουν, δυστυχώς λειτουργεί κατά τους, όμως το ότι δεν έχουν φωνή είναι και αυτό ένα ψέμα. Χρησιμοποιούν χίλιους άλλους τρόπους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Ουρλιάζουν φτάνοντας στο σφαγείο. Τρέμουν βλέποντας την οικογένεια και τους φίλους τους να τεμαχίζονται μπροστά στα μάτια τους. Ξέρουν πολύ καλά τι έρχεται. Χτυπιούνται και παλεύουν με όλη τους την δύναμη για να κρατηθούν στην ζωή».

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Η έκθεση φωτογραφίας είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τις 6 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τελικά όλα τα βλέμματα μπροστά στον θάνατο είναι ίδια. A Promise to Animals

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση έγραψε στα social media της σχετικά

Πολλοί ισχυρίζονται ότι «το τι τρώει ο καθένας είναι προσωπική επιλογή…» Μπορώ να συμφωνήσω στο ότι είναι επιλογή – Ότι κάνουμε στην ζωή μας, είναι άλλωστε επιλογή. Το τι τρώμε όμως, δεν είναι «προσωπική» επιλογή. Δεν μπορεί να είναι «προσωπική» από την στιγμή που κάποιος άλλος πληρώνει την επιλογή αυτή με την ζωή του. Χρησιμοποιούμε πολλές δικαιολογίες για τον βασανισμό των υπόλοιπων ζώων. Έτσι ήταν πάντα, τα ζώα δεν αισθάνονται…  «θανατώνονται ανώδυνα». Το έτσι ήταν πάντα, σίγουρα δεν αποτελεί κάποια βάσιμη δικαιολογία. Κάποτε, οι γυναίκες απαγορευόταν να ψηφίσουν, εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνταν ιδιοκτησία, τα ανήλικα παιδιά δούλευαν σε εργοστάσια και οι λοβοτομές χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για ψυχιατρικές παθήσεις. Ο άνθρωπος – ευτυχώς για εμάς, εξελίσσεται.
Το ότι ζώα δεν αισθάνονται, δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανένας από εμάς. Ίσως να το πίστευε ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε κάποια γυάλα, με αποτέλεσμα να μην έχει έρθει ποτέ σε επαφή με έναν σκύλο, ή μια γάτα.  Το ότι τα ζώα δεν μπορούν να μας μιλήσουν, δυστυχώς λειτουργεί κατά τους, όμως το ότι δεν έχουν φωνή είναι και αυτό ένα ψέμα. Ούτε ο γιός μου που μόλις έγινε ενός μπορεί να μιλήσει. Όμως χρησιμοποιεί χίλιους άλλους τρόπους για να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του. Το ίδιο κάνουν και τα ζώα! Τα ζώα έχουν φωνή και την χρησιμοποιούν. Ουρλιάζουν φτάνοντας στο σφαγείο. Τρέμουν βλέποντας την οικογένεια και τους φίλους τους να τεμαχίζονται μπροστά στα μάτια τους. Ξέρουν πολύ καλά τι έρχεται. Χτυπιούνται και παλεύουν με όλη τους την δύναμη για να κρατηθούν στην ζωή. Όμως δεν έχουν ελπίδα γιατί εμείς είμαστε πιο δυνατοί. Δεν έχουν ελπίδα, γιατί οι επιχειρήσεις που κερδοφορούν στις πλάτες τους, πνίγουν τις φωνές τους πίσω από ηχομονωτικούς τοίχους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΣ (STUDIO PANOULIS) & George Spanos

error: Content is protected !!