Η Φθινοπωρινή Ύδρα υποδέχθηκε τη “Γλαυκή Θάλασσα” του Βασίλη Θεοχαράκη στο επιβλητικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της!

Η έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη συγκέντρωσε στην Ύδρα την αφρόκρεμα της φιλότεχνης και κοινωνικής σκηνής στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο του γραφικού νησιού!
Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλη Θεοχαράκη, Γλαυκή θάλασσα, στο επιβλητικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, από την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό της Προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους/ Ιστορικού Αρχείου –Μουσείου Ύδρας, Αν. Προϊσταμένη ΓΑΚ/ Αρχείων Αργοσαρωνικού, κυρίας Ντίνας Αδαμοπούλου, της Υπουργού Τουρισμού, κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία αναλυτικά αναφέρθηκε στο έργο του ζωγράφου και στην αξία της σύζευξης πολιτισμού και τουρισμού, του Βασίλη Θεοχαράκη, και του επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά, παρουσία των Δημάρχου Ύδρας, κυρίου Γιώργου Κουκουδάκη.




«Η πορεία του Θεοχαράκη στην τέχνη εκφράζει μια διαδρομή αυτογνωσίας, καταφέρνοντας με τα έργα του να δημιουργεί μια αυτόνομη πραγματικότητα που έχει άμεση εκλεκτική συγγένεια με αυτή την ίδια την οπτική αλήθεια. Ο ίδιος, κατεξοχήν τοπιογράφος, βαφτισμένος στις ελληνικές αισθήσεις, κατάφερε να εδραιώσει τη δική του εικαστική διάλεκτο. Πρόκειται για στέρεες τοπιογραφικές εικόνες με καθαρά και διαυγή χρώματα λαμπρότητας, αυστηρά μελετημένη δομή σύνθεσης και απλοποιήσεις που ανατρέπουν την καθιερωμένη προοπτική και ανακαλούν το αεικίνητο της θάλασσας μέσα στο Ασάλευτο και το Αιώνιο», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κύριος Τάκης Μαυρωτάς.


Η θεματική αυτή έκθεση, περιλαμβάνει τριάντα και πλέον αντιπροσωπευτικές ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων δουλειάς του ζωγράφου. Και όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο Παναγιώτης Τέτσης: «Ο Θεοχαράκης βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Ορισμένα από τα έργα του δίνουν την αίσθηση ότι ψάχνει για να αποτυπώσει τη στιγμή, μια στιγμή, τον αφρό της θάλασσας μέσα από τα βότσαλα· δίνει την εντύπωση ότι εξετάζει, ερευνά· να βρει τι; κάτι πολύτιμο και το πολύτιμο τόχει μπροστά του: τον βυθό με τα βότσαλα. Βλέπει όχι από το ύψος του ορίζοντος των ματιών, λίγο πιο ψηλά, από κάποια απόσταση προς τα κάτω, και μελετά με προσοχή το θαλασσινό τοπίο. Η προσωπική μου εντύπωση είναι τέτοια, είναι αυτή που σχολιάζω. Γιατί τούτες οι μικροπαρατηρήσεις; Γιατί αυτά και άλλα μετρούν, εκτός της εσωτερικής θέρμης με την οποία είναι προικισμένος, που είναι το κίνητρο της ζωγραφικής του. Έχει την αρετή και κατατάσσεται στην μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζουν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής, ο αντίπους εκείνων που έχουν κατηχηθεί στην διεθνή συνομοταξία της αρνήσεως. Ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Επιβεβαίωση της ελευθερίας στην πράξη».










Των εγκαινίων ακολούθησε δείπνο στην επιβλητική ταράτσα του Μουσείου, με το λιμάνι της Ύδρας να αποτελεί το πιο όμορφο φόντο στις μαγικές στιγμές που απόλαυσαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι του ζεύγους Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.







Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου 2023 και συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με κείμενα των Christopher Hudson (τ. Διευθυντής Εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Claudio Strinati (τ. Έφορος των Μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Άγγελου Δεληβορριά.
Φωτογρφίες: Studio Panoulis, Fay’s Control