Κυριακή των Βαΐων σήμερα, και παραδοσιακά στο σπίτι μας ετοιμάζουμε βαλίτσες, και … ψήνουμε κουλουράκια! Της Λαμπρής…
Αύριο φεύγω για Πάτμο, και ετοιμάζοντας τα πράγματα μας, προσπαθώ να μην παραπέμπω σε άλλη …Κατερίνα Στανίση με τις σακούλες Jumbo…Θα τα καταφέρω…
Προς το παρών όμως, ετοιμάζω τα υπέροχα Κουλουράκια που θα πάρω μαζί μου για τους οικοδεσπότες μου στην Πάτμο, και το σπίτι μου μυρίζει γαρύφαλλο και πορτοκάλι…
Η συνταγή δεν είναι δική μου, είναι της Δέσποινας Βανδή αλλά την έχω κάνει τόσες φορές που την έχω οικειοποιηθεί!
Φτιάξτε τα, και θα με θυμηθείτε…
Υλικά:
1 kg. μαλακό αλεύρι-κοσκινισμένο
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 ½ φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
½ φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο -εγώ βάζω και λίγο παραπάνω-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζω το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα.
Προσθέτω το κρασί, και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω , το ξύσμα του πορτοκαλιού, ανακατεύοντας.
Διαλύω την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτω στο μείγμα. Ανακατεύω ρίχνοντας το αλεύρι σιγά σιγά -κοσκινισμένο-, το baking powder, και αρχίζω να ζυμώνω.
Καβουρδίζω το σουσάμι , περιμένω να κρυώσει και το προσθέτω στην ζύμη μου.
Σκεπάζω την ζύμη για 20′ και πλάθω πάνω σε μία λαδόκολλα ό,τι σχήμα θέλω.
Ψήνω στον αέρα στους 170 Βαθμούς για περίπου 25′
Καλή επιτυχία, και καλό Πάσχα!