Ζητήσαμε από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, να μας αναλύσει την αξία των διακοπών, ιδίως στην απαιτητική σύγχρονη εποχή που ζούμε, και η επιτυχημένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A. στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων, που έχει εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές, έγραψε ένα άρθρο για τη μέγιστη σημασία τους.
Στην απαιτητική σύγχρονη εποχή που ζούμε, οι Διακοπές είναι πολύτιμες και συχνά απαραίτητες για να αποφορτίσουμε το σώμα, τη ψυχή και το μυαλό μας από καθημερινές έννοιες, άγχη, ευθύνες, υποχρεώσεις και να γεμίσουμε τη Ζωή & τη Ψυχή μας με καινούργια Ενέργεια, Δύναμη, Αισιοδοξία & Ψυχο-Σωματική Υγεία. Οι διακοπές είναι απαραίτητες για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με καινούργια Διάθεση για Δημιουργία, εκπλήρωση των Ευθυνών & συνέχιση των Οικογενειακών και Επαγγελματικών Υποχρεώσεων μας!
«Πού, Πότε & Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα μέσα στη σύγχρονη πίεση, άγχος & απαιτήσεις με διακοπές, για να ξεφύγουμε, να ξεκουραστούμε και να ανανεωθούμε? Ας θυμηθούμε τι κάναμε στις διακοπές, όταν ήμασταν παιδιά … »
Ας αναρωτηθούμε : «Πού, Πότε & Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα μέσα στη σύγχρονη πίεση, άγχος & απαιτήσεις με διακοπές, για να ξεφύγουμε, ξεκουραστούμε & ανανεωθούμε ?» Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έρθει αν θυμηθούμε τις διακοπές των Παιδικών & Εφηβικών μας χρόνων, όπου αλλάζαμε εντυπώσεις, ξεκουραζόμασταν και μαζεύαμε εμπειρίες, απολαμβάνοντας καλοκαιρινές στιγμές, ώρες και μέρες ανέμελα χωρίς τύψεις και απολαμβάναμε τη ζωή απλά και ουσιαστικά.
Πώς γινόταν αυτό ? Ας θυμηθούμε τι κάναμε στις διακοπές, όταν ήμασταν παιδιά …
1. Αναζητούσαμε την Ομορφιά και το Νόημα σε καθημερινές, απλές-αυθεντικές στιγμές απόλαυσης, μοιράσματος, παρέας, χαράς και ξεγνοιασιάς όπως : Δοκιμάζοντας γευστικά παγωτά, Κάνοντας βουτιές με φίλους στη θάλασσα, Ανταλλάζοντας πειράγματα με τους ‘‘κολλητούς’’ & ‘‘κολλητές’’ στην παραλία, Συζητώντας με φίλους κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, Κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο, Μοιράζοντας γέλιο με παρέες στα θερινά σινεμά κ.ά.
2. Απολαμβάναμε μια πιο χαλαρή, διασκεδαστική πλευρά της ζωής, αφήναμε πίσω τη σοβαροφάνεια & υιοθετούσαμε πιο ελαφριά διάθεση και χιούμορ στις πράξεις και στα λόγια μας.
Το διάλειμμα και η ψυχολογική αποτοξίνωση μας βοηθάνε να βρούμε λύσεις.
3. Αντιστεκόμασταν σε οτιδήποτε ‘‘βαρύ’’ μας χαλούσε το κέφι & ιδιαίτερα το κέφι της παρέας. Η παρέα του καλοκαιριού είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία. Η έννοια του μοιράσματος, της ανεμελιάς από μόνη της είχε ιδιαίτερη αξία, την αναπολούμε ακόμη & τώρα με νοσταλγία.
4. Αφήναμε τις έννοιες και τους προβληματισμούς στην άκρη, για να ξανά ασχοληθούμε το Φθινόπωρο – Χειμώνα, κάνοντας μια ευχάριστη καλοκαιρινή ανάπαυλα. Μακάρι ακόμα και σήμερα που έχουμε μεγαλώσει, να μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τις έννοιες, στενοχώριες, άγχη που μας προβληματίζουν το καλοκαίρι και να τα ξαναπιάναμε αργότερα. Το διάλειμμα και η ψυχολογική αποτοξίνωση θα μας βοηθούσε να βρούμε λύσεις.
5. Απολαμβάναμε τη ‘‘Μαγεία’’ και την Ομορφιά της στιγμής. Θριαμβολογούσαμε για τα μικρά, καθημερινά στοιχεία όπως : την παρέα, τα γέλια, τις συζητήσεις, τη θάλασσα, τα καλοκαιρινά φλερτ, τα μπάνια, γιατί προσέθεταν στην Εσωτερική μας Ευεξία και Well- being!
6. Επιλέγαμε Θετικές Σκέψεις που μας προκαλούσαν Θετική Διάθεση, με γέλιο, τραγούδι, χαρά, αστεία, που αποτελούν στοιχεία μιας Ανέμελης Ζωής, που μας έδειχναν ότι η Ευτυχία απείχε μόνο μια ανάσα.
7. Χαλαρώναμε στις διακοπές, χωρίς ενοχές ή τύψεις, ότι χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και ότι πρέπει να αφιερώναμε πολύτιμο χρόνο στις δουλειές και επενδύσεις μας, …. Αντί για αυτό απολαμβάναμε ουσιαστικά τις στιγμές του καλοκαιριού !
8. Κατανοούσαμε, χωρίς να το αναλύουμε πολύ εγκεφαλικά, ότι σημασία έχουν οι Διακοπές γιατί είναι μία περίοδος Χαλάρωσης, Ανασύνταξης & Υιοθέτησης νέων Εμπειριών!
9. Εγκαταλείπαμε τα ‘‘πρέπει’’, τους προβληματισμούς, την καθημερινότητα & βιώναμε αυθεντικά το εδώ και τώρα.
10. Πιστεύαμε ότι οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν στην ώρα τους ‘‘μαγικά’’, ίσως και με τη βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς, της γιαγιάς και του παππού, το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. Αλλά το Καλοκαίρι μας ήταν ιερό, γιατί ήταν σημαντική περίοδος ξεκούρασης & ανεμελιάς. Βλέπαμε τη ζωή Απλά, Ουσιαστικά, Αυθεντικά, χωρίς υπερ-ανάλυση !
Η Ψυχολογική και Κοινωνική Διάσταση των Διακοπών!
Ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες που παρατηρούν και εξετάζουν ότι τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται στους ανθρώπους, όταν κάνουν μικρές εξορμήσεις, αντί για μακροχρόνιες non-stop διακοπές.
Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι μετά από έρευνες και μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες διακοπές είναι αυτές που εμπεριέχουν στιγμές χαλάρωσης, ανεμελιάς, ξεκούρασης και υιοθέτηση αλλαγής διάθεσης από το αρνητικό & στενάχωρο σε κάτι πιο θετικό και αισιόδοξο. Ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες που παρατηρούν και εξετάζουν ότι τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται στους ανθρώπους, όταν κάνουν μικρές εξορμήσεις, αντί για μακροχρόνιες non-stop διακοπές. Οι μικρότερες σε διάρκεια διακοπές και η εναλλαγή εντυπώσεων και στιγμών χαλάρωσης οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο, το διάλειμμα & τις διακοπές.
Η αιτία αυτού που περιγράψαμε βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ενώ ξεκινούν τις πολυπόθητες διακοπές με πολλές προσδοκίες, ότι: θα καταφέρουν να πετύχουν ‘‘τέλεια’’ ξεκούραση, θα βιώσουν θεαματικές αλλαγές στο σώμα και τη ψυχή τους, θα γνωρίσουν συναρπαστικούς ανθρώπους, θα διαβάσουν πολλά βιβλία, θα μάθουν καινούργια σπορ, θα καλυτερεύσουν την Υγεία τους και Διατροφή τους, θα βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους με γονείς, συντρόφους & παιδιά, θα αφοσιωθούν σε διάβασμα όλων των ενδιαφερόντων βιβλίων που έχουν ‘‘αφήσει’’ όλο τον χρόνο κτλ. Γρήγορα όλες αυτές οι προσδοκίες & οι στόχοι δεν πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα να απογοητεύονται. Ο λόγος είναι ότι δεν κατόρθωσαν να έχουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα & γυρίζουν πίσω μετά τη λήξη των διακοπών απογοητευμένοι με τους άλλους & τον εαυτό τους, συνειδητοποιώντας ότι άλλες προσδοκίες είχαν στο μυαλό τους αρχικά & άλλο συνέβη στην πραγματικότητα.
Προβλήματα και ανησυχίες που αντιμετώπιζαν παρέμειναν ακόμα και στις διακοπές, όπου τους δημιούργησαν καινούργια άγχη όπως: ανεπαρκή ξενοδοχεία, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εγκαύματα από τον ήλιο, τσακωμοί όταν τα μέλη της οικογένειας είχαν διαφορετική αντίληψη για τις ιδανικές διακοπές, καυγάδες, συνωστισμός, δύσκολα οικονομικά, ανεπιθύμητα έντομα κλπ & συναισθήματα ματαίωσης & εξάντλησης.
Οι ερευνητές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κατέληξαν ότι δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες που μας διαμορφώνουν την πραγματικότητα αλλά ο τρόπος που εμείς αποκωδικοποιούμε στο μυαλό μας αυτή την πραγματικότητα.
Οι ερευνητές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κατέληξαν ότι δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες που μας διαμορφώνουν την πραγματικότητα αλλά ο τρόπος που εμείς αποκωδικοποιούμε στο μυαλό μας αυτή την πραγματικότητα. Άρα, η ποιότητα των οι σκέψεων μας διαμορφώνει την πραγματικότητά μας ! Δηλαδή, οι δυσκολίες, οι αλλαγές, τα εμπόδια είναι δεδομένα στη ζωή. Η απόφαση είναι δική μας: Θα επιλέξουμε να μας χαλάσουν το κέφι και καταστρέψουν τις διακοπές ? Ή θα επιλέξουμε Τρόπο Σκέψης πιο ευέλικτο που μας βοηθά να κινηθούμε στα δύσκολα με Αυτό-αποδοχή, Εν-συναίσθηση, Ανοιχτό μυαλό και να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας με Συναισθηματική Ευελιξία και Συναισθηματική Νοημοσύνη E.Q. όπως έχει πει η Dr. Susan David & ο Dr. Daniel Goleman του Harvard University που θα μας φέρουν τελικά καλύτερα αποτελέσματα στην πραγματικότητα, όχι αναγκαστικά με αλλαγή συνθηκών αλλά με αλλαγή νοοτροπίας. Άλλωστε, οι πιθανές αναποδιές αποτελούν τις καλύτερες αναμνήσεις & πηγή για ατέλειωτες αφηγήσεις κατά την επιστροφή.
Τελικά, η Επιτυχία των διακοπών αλλά ακόμη πιο πολύ γενικότερα, η Ευτυχία και η Επιτυχία στη ζωή είναι έννοιες υποκειμενικές και βασίζονται στο πώς εμείς έχουμε αποφασίσει να βλέπουμε και να μεταφράζουμε την πραγματικότητα. Όπως λέει ο υπέροχος δάσκαλος Dr. Wayne Dyer «Εμείς και η αντίληψή μας για την Ευτυχία δημιουργούν την πραγματικότητά μας, Εμείς είμαστε οι Δημιουργοί της Πραγματικότητάς μας».
Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Harvard Club of Greece, Σύλλογος Αποφοίτων του Παν. Harvard στην Ελλάδα