ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η πρώτη ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Βιτάλη-Σαραντοπούλου και τα υπερμεγέθη γλυκίσματα της στη Γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα!

Επειδή αρκετοί είναι οι φίλοι που με ρωτάνε τον τελευταίο καιρό για την έκθεση της Μαργαρίτας, νιώθω πως η καλλιτεχνική της υπογραφή έχει γίνει ήδη talk of the town.

Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου

Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου

Εννοείται πως θα είμαι εκεί, και εννοείται πως η χαρά είναι διπλή όταν παρουσιάζεις τις εικαστικές ανησυχίες ενός ανθρώπου που εκτιμάς.
Την Δευτέρα 17 Ιουνίου, το Ileana Tounta Contemporary Center παρουσιάζει τη πρώτη ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Βιτάλη-Σαραντοπούλου, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης, Άννας Χατζηνάσιου.

Η Μαργαρίτα Σαραντοπούλου στρέφεται στη νεκρή φύση και πιο συγκεκριμένα στην αναπαράσταση μιας σειράς μεγάλης κλίμακας έργων, που αναπαριστούν γλυκίσματα όλων των ειδών. Με κατάρτιση στη συμπεριφορά του χρώματος και στις τεχνικές της ζωγραφικής αποδίδει τα αντικείμενα πέντε έως και δέκα φορές μεγαλύτερα από το φυσικό. Η καλλιτέχνης εξηγεί το λόγο για τον οποίο επέλεξε τα γλυκά ως θέμα της: “το γλυκό είναι αισθητικό αντικείμενο που κινητοποιεί δύο βασικές αισθήσεις την γεύση και την όραση καθώς και την μνήμη. Το γλειφιτζούρι είναι αντικείμενο οπτικής απόλαυσης.”

Έργο της Μαργαρίτας

Έργο της Μαργαρίτας

Η Μαργαρίτα δημιουργεί ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από φωτογραφίες που η ίδια έχει επιλέξει, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει απόλυτα με τη φωτογραφία. Το να ζωγραφίζεις έναν φωτορεαλιστικό πίνακα είναι μια εμπειρία αυτοπεριορισμού όπου τη θέση της προσωπικής αγωνίας παίρνει η υπομονετική παρατήρηση. Η κοπιώδης, συστηματική, σχεδόν εμμονική προσήλωση του καλλιτέχνη σε κάθε έργο του –συχνά εργάζεται μήνες πάνω σε ένα και μόνον πίνακα– προσδίδει στα θέματα ένα νέο νόημα. Τα ζωγραφικά της έργα μοιάζουν με φωτογραφία και ταυτόχρονα είναι τόσο διαφορετικά από αυτήν. Καθώς ζωγραφίζει το κάθε κομμάτι το κάνει δικό της. Μπορεί να αποτυπώνει τη φωτογραφική πληροφορία με ακρίβεια αλλά προσθέτει σ’ αυτήν την οπτική της για το πώς φαίνονται και πώς είναι τα πράγματα.

947211_466227890121601_1804444644_n

Καλή επιτυχία Μαργαρίτα, και σε αυτό το εγχείρημα σου, θα είμαστε εκεί!

error: Content is protected !!