H Μυρτώ Ξανθοπούλου που εκπροσωπείται από την γκαλερί Citronne είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, που απονέμεται για τέταρτη χρονιά και αποσκοπεί ως θεσμός της φουάρ στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής, το έργο της Μυρτώς Ξανθοπούλου αναπτύσσεται με συνέπεια και συνοχή και χαρακτηρίζεται από την ευρύτητα και την πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών του μέσων–εγκαταστάσεις, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, performances. Δείχνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη χρήση της γλώσσας ως εκφραστικού εργαλείου, ενώ τα κάθε είδους αναλώσιμα υλικά και τα μιας χρήσης καθημερινά αντικείμενα αποτελούν βασικό στοιχείο της δουλειάς της.

Με αναστοχαστική και ταυτόχρονα μελαγχολική ή παιγνιώδη διάθεση δημιουργεί περιβάλλοντα από μικρές χειρονομίες στα οποία ανατρέπει και μεταμορφώνει τα δεδομένα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας παράλληλα τη δύναμη της λεπτομέρειας και του ελαχίστου καθώς και τη σωματική εμπλοκή της με τα υλικά.

Η έννοια του αρχείου, τα πολλαπλά νοήματα και τα δίπολα των αντιθέσεων παίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο στις προτάσεις της. Όπως έχει καθιερωθεί η βράβευσή της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο της στο χώρο ενός μουσείου, του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.