ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Μαριλένα Κρανιώτη στην Ομαδική Έκθεση που είναι αφιερωμένη στη Φύση, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

Από νεαρή ηλικία έστρεψα το ενδιαφέρον μου στα σωματικά, αισθητηριακά βιώματά μου αλλά και στα οπτικά ερεθίσματα που είχα.

Με αφορμή την Ομαδική Έκθεση με τίτλο naturalis, που ξεκινάει αύριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, η εικαστικός Μαριλένα Κρανιώτη, λέει στο Fay’s Control: «Η απόφαση που πήρα να ασχοληθώ με τις εικαστικές τέχνες ξεκίνησε μετά από την εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος  που εμφανιζόταν στην επιφάνεια του δέρματός μου με τη μορφή μεγάλων μελανωμάτων. Αυτό το γεγονός με έκανε να αναρωτηθώ πώς ορίζεται ο χώρος με βάση το σώμα. Ξεκίνησα μια πορεία με το σώμα να ορίζεται σαν αυτόνομος χώρος – ο προσωπικός μου χώρος είναι το σώμα και το αντιλαμβάνομαι σαν σπίτι. Έπειτα ασχολήθηκα με το γλυπτό στο χώρο, παρατήρησα τη σχέση γλυπτικών αντικειμένων με το περιβάλλον τους και τέλος με το χώρο ως γλυπτό. Στράφηκα σε μια ποιητική του χώρου για να εκφράσω και κοινοποιήσω έννοιες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο γραπτό λόγο.

Μεγαλώνοντας σε ένα αστικά δομημένο τοπίο, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω δικά μου χωρικά πλαίσια. Αντιλαμβανόμουν τα δομικά στοιχεία με ένα προσωπικό τρόπο. Ξεκίνησα να παρατηρώ τον κόσμο με έμφαση στο σχήμα, το βάρος, τη δομή και τις διαφορετικές υλικότητες και το πως αυτές εκφράζονται μέσα από φιλοσοφικές και συμπαντικές θεωρίες και μύθους. Ασχολήθηκα με ερωτήματα και έννοιες που θέτει η μεταφυσική όπως ο χώρος και ο χρόνος, η αίτια και το αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει αυτό που βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις και ασχολούμαι με τα φαινόμενα τόσο με τη φιλοσοφική έννοια όσο και τη φυσική».

Και συνεχίζει: «Το εικαστικό μου έργο εκδηλώνει το ενδιαφέρον μου για μια κοσμική αρχιτεκτονική, για φυσικές και συμπαντικές δομές και τη σχέση που δημιουργούν. Το βιωματικό ερέθισμα και οι αισθήσεις είναι τόσο αντικείμενο μελέτης της δουλείας μου όσο και εργαλείο. Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι έχουν αφετηρία την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, φυσικών φαινομένων, των στοιχείων της φύσης, του επιγείου κόσμου, του χώρου και του χρόνου και των αντιθέσεων. Μέσα από τη μελέτη αρχετύπων και συμβόλων κατασκευάζω περιβάλλοντα που προτείνουν διαφορετικούς τρόπους αλληλεπίδρασης. Τα έργα αυτά είναι μυστηριακοί και μυσταγωγικοί χώροι ή αντικείμενα τα οποία γίνονται μέρος τελετουργικών διαδικασιών με σκοπό να κινητοποιήσουν τις αισθήσεις».

It’s good to know: Η Μαριλένα Κρανιώτη (γεν. 1997 Ελλάδα) είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με κατεύθυνση τη γλυπτική. Η δουλειά της αποτελείται από μικρής και μεγάλης κλίμακας γλυπτικών εγκαταστάσεων, με κύριο υλικό το μέταλλο, το φώς και τον ήχο, οι οποίες πραγματεύονται φιλοσοφικά και μεταφυσικά ερωτήματα. Η έρευνα της εστιάζεται στην παρατήρηση και την μελέτη των φυσικών φαινομένων και με μέσω των συμβόλών δημιουργεί έργα με τελετουργικές διαδικασίες. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε Μουσεία, Γκαλερί και Φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ιταλία. Σημαντικές εκθέσεις υπήρξαν στο Νομισματικό Μουσείο, στην Ιταλική Πρεσβεία της Αθήνας, στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο των Δελφών, στο Μπάγκειον, στο Μέγαρο Ησαΐα και στην Blender Gallery.  

error: Content is protected !!