ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η «Εαρινή Ισημερία» της Μαριάννας Λούρμπα ενθουσίασε το φιλότεχνο Αθηναϊκό κοινό!

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης της Μαριάννας Λούρμπα στην Roma γκαλερί. Φιλοτεχνημένα την τελευταία διετία, τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση «Εαρινή ισημερία» δομούνται μέσα από συνδυασμούς χρωμάτων και σχημάτων. Κυριαρχεί ένα ημικυκλικό σχήμα με λαιμό, το οποίο ενδύεται ποικίλες μορφές: ανάλογα με τη θέση του, μπορεί να είναι γυναικεία κόμη, σώμα ή και πρόσωπο, δύο σώματα έτοιμα να ενωθούν ή δύο πρόσωπα λίγο πριν φιληθούν. Στο έργο που δίνει τον τίτλο στην έκθεση και σηματοδοτεί την έναρξή της (21 Μαρτίου 2024), το ίδιο σχήμα μοιάζει με τραβηγμένη κουρτίνα, που αφήνει να φανεί η αντίθεση της μέρας με τη νύχτα, του φωτός με το σκοτάδι.

Μαριάννα Λούρμπα

(«Αλμυρόν ύδωρ»), όλα συμβαίνουν δίπλα της («Παρά θίν’ αλός»). Η καλλιτέχνις μάς υπενθυμίζει ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό το μπλε, από τη θάλασσα που μας περιβάλλει…

Follow me…

Οι κατασκευές της Λούρμπα αποτελούνται από στρώσεις ξύλινων επιφανειών βαμμένες με ακρυλικά. Σε κάποια έργα η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί και χαρτί, ενώ σε κάποια άλλα ενσωματώνει led φώτα. Από την άλλη, τα γλυπτά της μοιάζουν να αποτελούν μακέτες για μεγαλύτερης κλίμακας κατασκευές, που προορίζονται για τον δημόσιο χώρο. Ο φωτεινός «Αίολος» είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον άνεμο. Το «Σώμα» λικνίζεται αποκαλύπτοντας τις γυναικείες καμπύλες του. Αποτελούμενο από τρεις κάθετες επιφάνειες, μία κεντρική μαύρη και δύο λευκές που την πλαισιώνουν αμφίπλευρα και συμμετρικά, αυτό το σχηματοποιημένο γυμνό συνδυάζει τον ερωτισμό με την αυστηρότητα. Τέλος, το «Αντίκρυ», που συνομιλεί οπτικά και χρωματικά με την «Εαρινή ισημερία», συνοψίζει ωραία την ιδέα της έλξης (ανάμεσα σε όμοια αλλά διαφορετικά βαλμένα σώματα), που χαρακτηρίζει τα περισσότερα έργα της Λούρμπα.

Χριστόφορος Μαρίνος, Μαριάννα Λούρμπα , Κώστας Τσιάρας, Ηριδανός Τσιριγκουλης
Θανάσης Λάλας , Γιώργος Σταθόπουλος
Κωστής Γεωργίου, Μαριάννα Λούρμπα, Μανώλης Χάρος, Πέγκυ Κλιάφα
Αννα Αγγελοπούλου, Βασιλική Σιαντή , Όλγα Καρντασίδη, Ελιάνα Δημητρίου
Μαρία Φιλοπούλου , Μαριάννα Λούρμπα , Κωστής Γεωργίου
Άννα Αγγελόπουλου, Ίρις Κρητικού , Ευγενία Καπράλου
Μαριάννα Λούρμπα , Μαρία Ξανθάκου
Μαριάννα Λούρμπα, Φραγκίσκος Σταφυλοπάτης , Λάρα Σταφυλοπάτη
Λαμπρινή Δρόλαπα, Κωσταντίνα Καπούλα , Μαριάννα Λούρμπα, Ιφιγένεια Πλευράκη, Φραγκίσκη Σακελλάρη
Ζέτα Τζιώτη, Μαριάννα Λούρμπα

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!