ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αθήνα υποκλίθηκε στα Αστικά σημεία του Γιώργου Κρανίου!

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών πλημμύρησε από το φιλότεχνο κοινό που έσπευσε να παραβρεθεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Κρανίου. Μέσα από 20 περίπου ελαιογραφίες μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, ο καλλιτέχνης εστιάζει με το βλέμμα του σε όψεις και αρχιτεκτονικά στοιχεία της σημερινής Αθήνας, δημιουργώντας στη ζωγραφική επιφάνεια ποιητικά σπαράγματα ενός αστικού τοπίου.

Γιώργος Κρανίου
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια

«Η ζωγραφική του Γιώργου Κρανίου υπερβαίνει τη λειτουργία της περιγραφής ενός δεξιοτεχνικού ρεαλισμού γιατί μέσα από τη ματιά του απομονώνει, σχεδόν φωτογραφικά, όψεις από κτίρια και πυλώνες με φόντο τον αττικό ουρανό, προτείνοντας διακριτικά στο βλέμμα μας μια ποιητική μεταμόρφωση των αστικών αυτών σημείων», είπε στο Fay’s Control η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα.

Βιβή Μάρκου-Άρης Σπηλιωτόπουλος-Γιώργος Κρανίου-Παναγιώτης Δεδεβέσης
Δέσποινα Καλογιάννη-Στέλιος Κωνσταντινίδης
Κάτια Αγαθού-Ανθή Κουσούρη
Γιώργος Καμίνης

Όπως σημειώνει ο Ανδρέας Τάκης, ο οποίος υπογράφει το δεύτερο κείμενο του καταλόγου: «Θραύσματα αστικού τοπίου, νεκρές τσιμεντένιες ταράτσες, μοναχικά κτίρια, ξεχασμένες κεραίες τηλεόρασης, και θλιμμένοι στύλοι της ΔΕΗ οργανώνουν και καθοδηγούν το βλέμμα σε μια διαρκή πορεία ανάτασης προς τον ουρανό».

Ο Γιώργος Κρανίου γεννήθηκε στη Μελβούρνη και πήρε το βασικό του πτυχίο στις Επιστήμες Υγείας και διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Μοριακή Βιολογία (πανεπιστήμιο Deakin, Μελβούρνη). Σπούδασε ζωγραφική αρχικά κοντά στον Δημήτρη Μανίνη (2013-2015) και στη συνέχεια μαθήτευσε στην Ομάδα Τέχνης «Σημείο» με δασκάλους τον Γιώργο Ρόρρη και την Κάλλια Τριανταφύλλου (2015-2021). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιάννης Καζανίδης-Γιώργος Κρανίου-Γιώργος Στράντζαλης
Λίμπυ Ηλιοπούλου-Γιώργος Ηλιόπουλος
Στέλιος Κωνσταντινίδης-Ειρήνη Μομφεράτου
Αλέξανδρος Κασσανδρινός-Άρης Σπηλιωτόπουλος-Γιώργος Κρανίου

Φωτογραφίες: NDPPHOTO / NDP PHOTO

error: Content is protected !!