ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αθήνα μιλάει για τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ!

Δύο υπηρέτριες σε ένα αστικό σπίτι, παίζουν ένα ιδιότυπο θεατρικό παιχνίδι όσο η Κυρία τους απουσιάζει. Η Κλαιρ παίζει το ρόλο της Κυρίας, ενώ η Σολάνζ το ρόλο της Κλαιρ. Η μία διατάζει μέσα στην αυταρέσκεια και τις λουστρίνι γόβες κι η άλλη υπακούει σκύβοντας δουλοπρεπώς…

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού και των κριτικών, το αριστούργημα του Ζαν Ζενέ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, με τις ηθοποιούς Δήμητρα Χατούπη, Μαρία Σαββίδου και Μαρία Νίκα στο χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «δήλος» παίρνει δεύτερη παράταση και θα συνεχιστεί για 8 ακόμη παραστάσεις. Από τις 8 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Δήμητρα Χατούπη, Μαρία Σαββίδου

Η Κλαιρ κι η Σολάνζ, οι δύο Δούλες από το ομώνυμο έργο του Ζαν Ζενέ, γεννήθηκαν για να υπηρετούν. Δεν έμαθαν να κάνουν κάτι άλλο. Όλη τους η ζωή, όλες τους οι επιθυμίες, όλα τους τα όνειρα, όλες τους οι ορμές ορίζονται από το καθήκον του «υπηρετείν». Δύο αδερφές δεμένες στο άρμα της κοινής τους υπηρεσίας, αναγκασμένες να ανακαλύπτουν διαφυγές ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν. Σαν άλλοι Σίσυφοι, καταδικασμένοι σε ένα αιώνιο έργο που η μόνη του εξέλιξη είναι να ξαναξεκινά αενάως. Καταφεύγουν στη φαντασία για να εκτονώσουν εκεί τα παράπονά τους, τα απωθημένα τους και την οργή τους για μια «Κυρία» που ακόμη κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουν για να αποκτήσει νόημα η ζωή τους. Μέχρι που η πραγματικότητα ξαφνικά και απροσδόκητα τις καλεί να πράξουν.

Μαρία Νίκα

Δύο υπηρέτριες σε ένα αστικό σπίτι, παίζουν ένα ιδιότυπο θεατρικό παιχνίδι όσο η Κυρία τους απουσιάζει. Η Κλαιρ παίζει το ρόλο της Κυρίας, ενώ η Σολάνζ το ρόλο της Κλαιρ. Η μία διατάζει μέσα στην αυταρέσκεια και τις λουστρίνι γόβες κι η άλλη υπακούει σκύβοντας δουλοπρεπώς.. Οι ρόλοι αλλάζουν, αλλά η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. Η δολοφονία της Κυρίας από την ίδια της την υπηρέτρια. Το ξυπνητήρι χτυπάει ξαφνικά και το παιχνίδι τελειώνει. Η Κυρία επιστρέφει στο σπίτι. Είναι απεγνωσμένη καθώς ο Κύριος βρίσκεται αδίκως στη φυλακή. Οι υπηρέτριές της με θέρμη σπεύδουν να της συμπαρασταθούν αλλά η κατάσταση περιπλέκεται όταν τα αντικείμενα σιγά σιγά τις προδίδουν. Τίποτα δε βρίσκεται στη θέση του. Λάθη και απροσεξίες έρχονται στην επιφάνεια και τις οδηγούν στην απελπισία. Η Κυρία παρόλα αυτά δεν τις μισεί. Τους χαρίζει φορέματα και τις παροτρύνει να ζήσουν ευτυχισμένες στη δούλεψή της. “Η Κυρία είναι καλή και γλυκιά” το αναγνωρίζουν επανειλλημένως, αλλά όσο υπάρχει ως πρόσωπο, αυτές πάντα θα υπηρετούν. Η δολοφονία της Κυρίας είναι η μόνη διέξοδος. Με την είδηση της αποφυλάκισης του Κυρίου όμως, η Κυρία φεύγει αστραπιαία. Φεύγει πολύ πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους. Οι ίδιες δεν μπορούν να φύγουν. Μένουν να παίζουν και να ξαναπαίζουν το παιχνίδι απο την αρχή μήπως κάποια φορά το φτάσουν ως το τέλος.

«δήλος» χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Προπώληση: Εδώ! Τηλέφωνο κρατήσεων: 698-9719425

error: Content is protected !!