ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τη διεθνών προδιαγραφών έκθεση της καταξιωμένης εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Τα έσοδα από την πώληση των έργων φωτογραφίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Με τεράστια επιτυχία το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εγκαινίασε την ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με τίτλο assembling memories σε μια λαμπερή βραδιά, παρουσία επιφανών εκπροσώπων της επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής.

ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
FOLLOW ME…
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Θεματικό πυρήνα της έκθεσης αποτέλεσε το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη, στον Βόλο. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσιάζουν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία τέχνης για τον θεατή.

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα της δημιουργού, με καμβάδες της τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων, συνυπάρχουν αρμονικά με μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν γλαφυρά το εμβληματικό εργοστάσιο με έκδηλα τα σημάδια της ερήμωσης και της διακομμένης δραστηριότητας.

Η εικαστικός σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τον μνημονικό κόσμο της δικής της Teocar εντάσσοντας ενθυμήματα τεράστιων διαστάσεων όπως η αυθεντική πινακίδα του εργοστασίου, το κάγκελο της εισόδου, κιβώτια συσκευασίας ανταλλακτικών προς συναρμολόγηση κλπ. ως ready made θραύσματα αναμνήσεων, ως οιωνοί κιβωτό του δυναμικού παρελθόντος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

«Η Ντένη Θεοχαράκη έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο εικαστικό project, πολύ συγκινητικό, που ταιριάζει πάρα πολύ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού μιας κι εμείς συνδυάζουμε την παράδοση και την ιστορία με τις νέες τεχνολογίες»-Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Το θερμό καλωσόρισμα της εκδήλωσης έκανε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία σημείωσε ότι «η Ντένη Θεοχαράκη έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο εικαστικό project, πολύ συγκινητικό, που ταιριάζει πάρα πολύ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού μιας κι εμείς συνδυάζουμε την παράδοση και την ιστορία με τις νέες τεχνολογίες».

ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ο Ιστορικός Τέχνης Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, εμβαθύνοντας στα εικαστικά θέματα της έκθεσης assembling memories, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή ή κοινότυπη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με μία έκθεση γενικώς εικαστικών τεχνών, αλλά με ένα συνολικό πρότζεκτ οπτικού πολιτισμού. Ο κόσμος της Τεοκάρ – του παλιού οικογενειακού εργοστασίου – ανασυστήνεται εδώ, στον φιλόξενο «Ελληνικό Κόσμο», με τρόπο που και έρχεται να τεκμηριώσει ευφυώς αυτό το ειδικό κεφάλαιο της ελληνικής παραγωγής και καινοτομίας, αλλά και να αναδημιουργήσει, να προτείνει, θετικά και πρωτότυπα, εικόνες της σημερινής δημιουργικότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο καλλιτεχνικό, μέσα από την διεισδυτική και αισθαντική ματιά της Ντένης Θεοχαράκη. Η Ντένη μάς καλεί και μας προσφέρει μία ολιστική αισθητηριακή εμπειρία, έχοντας κατασκευάσει ένα ολόκληρο εικονιστικό και συνάμα εικονικό σύμπαν.»

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Ντένη Θεοχαράκη χαράσσει τον δικό της δρόμο, επαναπροσδιορίζει τον κριτικό ρεαλισμό. Μέσα από 130 ευφάνταστα έργα, μας ξυπνά μνήμες κι έρχεται να μας θυμίσει τι είναι καλό, τι είναι κακό, τι είναι φθαρτό, τι μένει αιώνιο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η τέχνη είναι το μόνιμο καταφύγιό μας, είναι αυτό που μας υπερβαίνει, είναι αυτό που θα διαρκεί για πάντα στις ψυχές μας και θα μας δίνει την αλήθεια και τη συγκίνηση».

Βασιλική Εφραίμογλου, Δημήτρης Εφραίμογλου, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Ντένη Θεοχαράκη, Λάζαρος Εφραίμογλου
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΥ

Το εικαστικό project assembling memories αποτελεί κορύφωση ενός μεγάλου δημιουργικού κύκλου της καλλιτέχνιδας, καθώς εδώ συμπυκνώνεται, με τρόπο στέρεο καλλιτεχνικά, άρτιο αισθητικά και μεστό νοηματικά, η προοδευτική ανέλιξη της Ντένης Θεοχαράκη, μέσα από την προσωπική της πορεία, ατομική και συνάμα συλλογική, καθώς δεν αφορά μόνον την ίδια και τον κόσμο της, αλλά και όλους μας, σε σχέση με το παρελθόν μας και τις πολυεπίπεδες εγγραφές του στο δημιουργικό παρόν μας.

ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΣ, ΞΕΝΙΑ ΠΙΤΤΑ, ΖΑΝΕΤ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ, ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΠΑ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΑ ΠΙΤΤΑ
ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΛΑΙΜΟΥ, ΠΕΓΚΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΜΗΤΣΗ ΡΑΠΤΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΛΙΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΚΑΡΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΕΡΟΣ
ΡΑΝΙΑ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ
ΙΣΙΔΩΡΑ ΚΑΝΑΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ, ΛΙΟΝΑ ΜΠΑΧΑ
ΝΤΟΡΑ ΕΡΜΙΔΟΥ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΝΕΤΤΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΩΤΟΣ
ΜΗΤΣΗ ΡΑΠΤΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ, ΜΑΡΙΑ ΛΑΙΜΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!