Εγκαίνια της εμβληματικής προτομής του Λόρδου Βύρωνα στην περίφημη Villa Diodati στη Γενεύη!
Ο Έλληνας Πρόξενος στη Γενεύη, κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, οργάνωσε μία ιδιαίτερα σημαντική τελετή την Τετάρτη που μας πέρασε, κατά την οποία εγκαινιάσθηκε εμβληματική προτομή του Λόρδου Βύρωνα στη Γενεύη, στην περίφημη Villa Diodati, στον δήμο Cologny. Η προτομή αποτελεί μια προσφορά εκ μέρους του Ελληνισμού της Γενεύης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον εμβληματικό Βρετανό φιλέλληνα.
Η ιστορική αυτή βίλα στη λίμνη της Γενεύης, στην οποία κατοικούσε ο Λόρδος Βύρων το καλοκαίρι του 1816 με τους λογοτέχνες φίλους του Μαίρη και Πέρσι Σέλεϊ (Mary και Percy Shelley), τον δρ. Τζον Πολιντόρι και την Κλερ Κλέρμοντ, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις δύο διάσημες ιστορίες τρόμου της διεθνούς λογοτεχνίας. Τον «Φρανκενστάιν» και τον «Βρικόλακα».
Η συγκατοίκηση του Βύρωνα με τους Σέλεϊ, κατά το «έτος χωρίς καλοκαίρι» όπως έμεινε στην ιστορία το 1816 λόγω μίας τεράστιας κλιματικής κρίσης που προκάλεσε στον πλανήτη ένα ηφαίστειο στην Ασία, είχε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της διεθνούς λογοτεχνίας και στην μετέπειτα ανάπτυξη του Φιλελληνισμού διεθνώς.
Το εξόχως σημαντικό και πολύπλοκο έργο της ανάδειξης του μοναδικού αυτού τοποσήμου στη Γενεύη, που τιμά τον Λόρδο Βύρωνα και τον φιλελληνισμό, “θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς στη μακρά φιλελληνική παράδοση της Γενεύης”, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Η κατασκευή και εγκατάσταση της ορειχάλκινης προτομής του Λόρδου Βύρωνα πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Έλληνα επιχειρηματία κ. Γεώργιου Κούκη, ενώ το έργο φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης και καθηγητής, κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε το 2020, με πρωτοβουλία του Προξένου και του επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης.
Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού συμμετείχαν στην τελετή των εγκαινίων και στην εκδήλωση που ακολούθησε, στην οποία ήταν ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΕΦ και του Μουσείου Φιλελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, ο κ. Κ. Βελέντζας τίμησε εκ μέρους της ΕΕΦ και της Ακαδημίας Αθηνών τον σημαντικό Ελβετό καθηγητή αρχαιολογίας και ιστορίας, κ. Pierre Ducrey με το Μετάλλιο Lord Byron.
Στην τελετή ήταν παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος, η δήμαρχος του Cologny κα Catherine Pahnke, η επόμενη δήμαρχος Γενεύης κα Christina Kitsos, ο αντιδήμαρχος του Cologny κ. Pascal Hornung, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ στη Γενεύη πρέσβης κ. Simon Manley, ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, η οικογένεια του κ. Γεωργίου Κούκη, και πολλοί εκπρόσωποι ελληνικών και φιλελληνικών οργανώσεων.
Ο Pierre Ducrey ενσαρκώνει αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «νέο φιλελληνισμό», μια σύγχρονη μορφή του κινήματος αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που γεννήθηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-1827). Αρχαιολόγος, ιστορικός της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδας. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στην Βόρεια Ελλάδα στους Φιλίππους και στην Κρήτη, ως ερευνητής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Στη συνέχεια διηύθυνε την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) και τις ελβετικές ανασκαφές της Ερέτριας στην Εύβοια για 24 χρόνια. Υπηρέτησε ως καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης από το 1974 έως το 2005, και διετέλεσε πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου από το 1987 έως το 1995. Από το 2005 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt, για τη Μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας, που βρίσκεται στο Vandoeuvres της Γενεύης, στη συνέχεια διηύθυνε το Ίδρυμα μέχρι το 2022 υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Ελβετικής Ομοσπονδίας, κ. Pascal Couchepin.
Η ΕΕΦ απονέμει το Μετάλλιο Lord Byron κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς, σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές που έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, σε προσωπικότητες ή σε οργανισμούς που υποστηρίζουν την αποστολή της ΕΕΦ, και τέλος σε απογόνους φιλελλήνων που προσέφεραν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.