ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εγκαίνια της έκθεσης «Ουδείς εκών δίκαιος» στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»!

Η Γκαλερί Σκουφά διοργάνωσε και παρουσίασε την έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος» των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Νίκης Παπασπύρου. Την βραδιά των εγκαινίων πλήθος κόσμου έσπευσε και παρακολούθησε την performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου που πραγματοποιήθηκε με τον τίτλο «One sees more devils than the vast hell can hold».

Φίλιππος Τσιτσόπουλος Νίκη Παπασπύρου Δημήτρης Τζαμουράνης Γιάννης Καλιγάς

Στην έκθεση ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και «περσόνες» τους συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκεται τόσο πολύ από το σκότος.

Τάκης Μαυρωτάς Γιάννης Καλιγάς
Δημήτρης Τζαμουράνης Κατερίνα Κοσκινά

Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία.

Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των «μύθων», την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.

Φίλιππος Γλύπτης Φίλιππος Τσιτσόπουλος Βιργινία Δάμπτσα
Θάνη Λορέντζου Μαργαρίτα Καρδαχάκη Χριστίνα Γουώρρεν

Φωτογραφίες: Papadakis Press

error: Content is protected !!