ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αίτια, συμπτώματα και θεραπευτική προσέγγιση

Μετά το τραγικό δυστύχημα από από την σύγκρουση των δύο τραίνων που συντάραξαν το πανελλήνιο, ζητήσαμε από την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ήρα Σαρακηνού, να μας αναλύσει την διαταραχή του μετατραυματικού στρες και να μας δώσει απαντήσεις για τα αίτια, τα συμπτώματα και την θεραπευτική προσέγγιση.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από την ονομασία, πρόκειται για μία διαταραχή άγχους που αφορά άτομα που έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία. Τραυματική εμπειρία είναι αυτή κατά την οποία το άτομο θα εκτεθεί σε πραγματικό ή επαπειλούμενο θάνατο και θα βιώσει τραυματικά – σοκαριστικά  γεγονότα όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμο, βασανιστήρια, ομηρία ή τραυματικά συμβάντα όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σωματική κακοποίηση, βιασμό ή δεχθεί οποιαδήποτε απειλή κατά της σωματικής του ακεραιότητας, της ζωής του.

Ήρα Σαρακηνού

Το μετατραυματικό στρες έχει αρκετά κοινά συμπτώματα με τη κατάθλιψη όπως άγχος, ψυχική και σωματική δυσφορία και θλίψη όταν πράγματα και καταστάσεις του θυμίζουν το τραυματικό γεγονός, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που του έδιναν χαρά, αλλαγές στη συμπεριφορά μετά το γεγονός, ανήσυχο ύπνο και εφιάλτες που πάλι αφορούν το τραύμα, έλλειψη συγκέντρωσης, συναισθηματική ευαλωτότητα, αισθήματα ενοχής και εγκλωβισμού κ.α. Η σημαντική όμως διαφορά της διαταραχής του μετατραυματικού στρες είναι η συνεχής ανάκληση των επίπονων δυσάρεστων σκέψεων και η διαρκής αναβίωση του γεγονότος που επέφερε αρχικά τη διαταραχή μέσα από αναδρομές, σκέψεις, συζητήσεις και όνειρα που το αφορούν. Το άτομο έχει ανάγκη να συζητήσει, να πενθήσει, να αποδεχτεί αυτό που του συνέβη. Η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται για την επεξεργασία των αναμνήσεων και του τραύματος αυτού γιατί επιτρέπει στο άτομο να εμπιστευτεί, να μοιραστεί τις βαθύτερες σκέψεις του, τους φόβους του και τα συναισθήματα του και έτσι να βελτιώσει τη καθημερινότητα του και την ποιότητα ζωής του.

error: Content is protected !!