H CITRONNE Gallery συμμετέχει στη διεθνή φουάρ SPARK Art Fair στη Βιέννη από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου 2024. Εκθέτει ιστορικά έργα του Πάνου Χαραλάμπους εμπνευσμένα από τον τόπο της καταγωγής του, το Ξηρόμερο της Ακαρνανίας. Ο Χαραλάμπους είναι καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης με συμμετοχές, μεταξύ άλλων, στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας (2019) και στη documenta 14 στην Αθήνα και στο Κασέλ (2017).
Στο περίπτερό της CITRONNE Gallery παρουσιάζονται έργα μικτής τεχνικής από φύλλα καπνού, τα οποία απηχούν το τοπίο και την ατμόσφαιρα της περιοχής του Ξηρόμερου. Τα έργα αναδεικνύουν την παρελθούσα ακμάζουσα γεωργική κοινότητα, άλλοτε συνδεδεμένη με την φύση και τα τοπικά έθιμα. Σήμερα, αντανακλούν τις οικολογικές προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και την ανάγκη να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τις συλλογικές αξίες. Η ατομική παρουσίαση περιλαμβάνει και φωτογραφικά έργα, όπου ο καλλιτέχνης σωματοποιεί το ρόλο του ψαρά. Πρόκειται για μια προσωπική αφήγηση για την συμβιωτική σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Θα προβάλλονται, επίσης, επιλεγμένα βίντεο του Πάνου Χαραλάμπους, στην ενότητα Βίντεο της φουάρ.
Επιπλέον, η CITRONNE Gallery παρουσιάζει τον καινοτόμο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Λάππα (1950 – 2016), με τις χαρακτηριστικές του ανθρώπινες φιγούρες, στην ενότητα Γλυπτικής της φουάρ. Το έργο του Λάππα έχει παρουσιαστεί σε κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (Aperto, 1988 και το Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας,1990), η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1987) και της Αλεξάνδρειας (1984), καθώς και σε εκθέσεις, όπως “Metropolis“ (1991) στο Martin Gropius Bau.
Η SPARK Art Fair Vienna υποστηρίζει μια νέα ιδέα φουάρ με την οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς τέχνης. Έχει ως αφετηρία μια ισχυρή εμπιστοσύνη στη δύναμη της Τέχνης και στο ρόλο των γκαλερί στην πρωτογενή αγορά. Η SPARK Art Fair Vienna είναι η μοναδική διεθνής έκθεση τέχνης, η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ατομικές παρουσιάσεις.
It’s good to know: Η CITRONNE Gallery-Athens ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 2018 ως συνέχεια και διεύρυνση της προσπάθειας που άρχισε στον Πόρο το καλοκαίρι του 2006. Ιδρύθηκε και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, εξερευνώντας τις διασταυρώσεις μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου. Επιπλέον, προβάλλει θεματικές εκθέσεις με νέους καλλιτέχνες και επιμελητές. Η γκαλερί στοχεύει στο να παρέχει έναν προσβάσιμο χώρο που προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο μέσω διαλέξεων, συζητήσεων, και εκθέσεων βασισμένων σε έρευνα. Επιπλέον, η CITRONNE Gallery λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παραγωγή λόγου και την τεκμηρίωση καλλιτεχνικών ρευμάτων, παράγοντας επιμελημένες εκδόσεις. Από το 2013, η CITRONNE-Poros συνεργάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις που αναδεικνύουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών. Επίσης, η γκαλερί έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.