H αλήθεια είναι πως δεν είμαι και ιδιαίτερα επιλεκτική στο ποιες από τις εκθέσεις της Γκαλερί Ζουμπουλάκη θα επισκεφτώ. Πάω σε όλες! Και από ότι θυμάμαι, ποτέ δεν το έχω μετανιώσει… Πόσα χρόνια…Σε άλλες εκθέσεις πάω για τις σπουδαίες υπογραφές που φιλοξενεί, σε άλλες για πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που μόνο η Πέγκυ και η Δάφνη διαθέτουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το ένστικτο να τους ανακαλύψουν. Και στην τελική, όποτε φιλοξενώ κάποιον φίλο από το εξωτερικό και θέλω να του γνωρίσω τη “δική μου” Αθήνα, η ξενάγηση δεν ολοκληρώνεται ποτέ χωρίς την επίσκεψη στο μαγικό νούμερο 20 της πλατείας Κολωνακίου.
Αυτή τη φορά, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου Μορταράκου «Παράθυρο» από τις 11 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου.
Ο καλλιτέχνης εκθέτει έργα διαφόρων διαστάσεων, όπου η θεματική του αντλείται από εσωτερικά δωματίων και από την κειμενική γραφή, ως πλαστική αξία και ως έννοια σε αυτό που αναφέρει.
Τα υλικά που επιλέγει είναι καμβάς, M.D.F, χαρτιά, παστέλ, λάδια…
Η προβληματική του αναπτύσσεται στο διπολικό σχήμα της έννοιας «παράθυρο» που εμπεριέχει συγχρόνως το «μέσα» και το «έξω», και όπως λέει ο ίδιος, «δεν ξέρω με τη λέξη ‘παράθυρο’ τι μου έρχεται πρώτα στη μνήμη, το ‘μέσα’ ή το ‘έξω’. Η συνύπαρξη αυτών των αντιθέτων, γονιμοποιεί τη φαντασία. Συγκεκριμένο project δεν υπάρχει. Το έργο είτε αποτελεί ενότητα είτε όχι, μικρό ή μεγάλο διατηρεί την αυτονομία του και ενίοτε, μόνο του δηλώνει γιατί υπάρχει και με βάση αυτή τη δήλωση μορφοποιείται».
Ο Χάρης Σαββόπουλος γράφει για τον Κυριάκο Μορταράκο: «Έχει τόση μεγάλη σημασία η ‘γραφή’ για τον Μορταράκο! Στον καφέ, στη βόλτα, σε στιγμές χαλάρωσης, σκυμμένος σε ένα χαρτί γράφει. Γράφει με εκείνη την αρχέγονη κίνηση της επαναλαμβανόμενης χάραξης, που ανέδειξε ο Βολς, με την επιθετική παλινδρόμηση της γραφής του παιδιού, φορτώνοντας κραδασμούς σιωπής και διατρήσεις, μαύρες σιωπές και δραματικά διάκενα της σιωπής σε ένα κομμάτι χαρτί. Και η ζωγραφική του πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι: μια γραφή. Ακόμα και στις ‘εξευγενισμένες’ εκδοχές της, που η ζωγραφική του αφηγείται, πάντα θα διεισδύει η δραματική γραφή-πινελιά σαν άγιος νόμος της αντίθεσης που επαναφέρει τους δύο πόλους σε ισορροπία ισοδύναμης αξίας».
Ο Κυριάκος Μορταράκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στην Ανωτάτη .Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με τον Ι. Μόραλη, σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και αγιογραφία με τον Κ. Ξυνόπουλο. Αποφοίτησε το 1976. ‘Εχει κάνει 17 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έργα του υπάρχουν σε Ιδρύματα, σε Ιδιωτικές Συλλογές, σε Μουσεία, σε Πινακοθήκες, σε Τράπεζες και στην Central Bank of Europe, Frankfurt, Germany. Από το 2006 είναι τακτικός καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.