ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Άρωμα Αιγαίου στο Marylebone που χτυπάει η καρδιά του «Ελληνικού Κέντρου» στο Λονδίνο!

Το Λονδίνο είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στα υπέροχα γραφικά νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα από  μια βραδιά που  διοργάνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο Ελληνικό Κέντρο της Βρετανικής Πρωτεύουσας.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο «Ελληνικό Κέντρο» η εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την προβολή των νησιών καθώς και των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρώμενων με κύριους άξονες το «Φεστιβάλ Χίου» και το νεοσύστατο «Διεθνές Φεστιβάλ Λέσβου Σαπφώ». Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης υποδέχθηκε πάνω από 300 εκλεκτούς καλεσμένους Βρετανούς και Έλληνες στους οποίους απεύθυνε χαιρετισμό .

Lord Byron the  13th , Δήμητρα Μουτζούρη, George Winsdor the Earl of St Andrews,  Κωνσταντίνος Μουτζουρης 
Ο Καθηγητής Kevin Featherstone και  ο George Winsdor Earl of St Andrews 
Ευγενία Λαιμού Μπότσαρη Φαφαλιού

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος κι ο George Philip Nicholas Windsor, Earl of St Andrews, πρύτανης του πανεπιστήμιου Bolton οι οποίοι απηύθυναν επίσης χαιρετισμό.

Μαρία Χατζηπατέρα, Χρυσάνθη Λαιμού

Το γεγονός, που φιλοξενήθηκε στο πανέμορφο κτήριο του «Ελληνικού Κέντρου» στην οδό Paddington, στην καρδιά του Marylebone παρουσίασε η επικοινωνιολόγος Αδριανή Μανέτα.

Εύα Νάθενα, Αγάπη Βαρδινογιάννη Πολίτη, Γωγώ   Αυγερινοπούλου
 Μαρία Λεμονιά, Χρυσάνθη Λαιμού, Αγάπη Πολίτη

Θέμα των ομιλιών κατά κύριο λόγο ήταν τα δυο πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού της ΠΒΑ, το «Διεθνές Φεστιβάλ Λέσβου Σαπφώ», που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Ιουνίου στη Λέσβο και το «Φεστιβάλ Χίου», που θα λάβει χώρα μεταξύ 28 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου στη Χίο. Ο ιστορικός Μιχάλης Μόσχος παρουσίασε τα πεπραγμένα του «Φεστιβάλ Χίου» και έκανε εισαγωγή στη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ η οποία μίλησε στη συνέχεια για την αγάπη της για τα ελληνικά νησιά, πηγή έμπνευσης των βιβλίων της .

Victoria HislopI
Εύα Νάθενα

Άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης ταξίδεψαν μέχρι την Γηραιά Αλβιώνα προκειμένου να μιλήσουν για τα νησιά και να ξεδιπλώσουν το πρόγραμμα του διάσημου πια Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Χίου αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου Φεστιβάλ Σαπφούς στη Λέσβο.

Βικτώρια Χίσλοπ, Λάκης Λαζόπουλος
Ελένη Σκαρβέλη (Ε.Ο.Τ.Ηνωμ.Βασ), Δήμητρα Μουτζούρη, Ευθύμιος Μητρόπουλος

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Δήμητρα Μουτζούρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Φεστιβάλ Χίου», που παρουσίασε το πρόγραμμα και τους συντελεστές των δυο Φεστιβάλ. Όσον αφορά στο Φεστιβάλ Λέσβου, αναφέρθηκε στους ομιλητές και καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων οι καθηγήτριες Sandra Boehringer, Laurie Laufer, Ευγενία Γιακουμοπούλου, Τασούλα Καραγεωργίου και Βενετία Κάντσα αλλά και οι καλλιτέχνες Λάκης Λαζόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Ζήσης Ρούμπος αλλά και η διεθνούς φήμης εικαστικός Julia Krahn.

Νάγια Γιακουμάκη, Καλλιόπη Λαιμού, Χρήστος Λαιμός, Sonny o Jaga, Δήμητρα Μουτζούρη
Πρέσβης Ιωάννης Τσαούσης, Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος
.Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Αρχιεπίσκοπος Νικήτας
Victoria Hislop, Λάκης Λαζόπουλος, Ευα Νάθενα, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Δήμητρα Μουτζούρη

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Εύα Νάθενα, που παρουσίασε την πολυβραβευμένη ταινία της «Φόνισσα», η οποία θα προβληθεί στη Χίο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αφού προηγηθεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με ακαδημαϊκούς καθηγητές του Ιδρύματος Παπαδιαμάντη. Τέλος, ο Λάκης Λαζόπουλος εντυπωσίασε το κοινό μιλώντας για την stand up comedie, που θα παρουσιάσει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Λέσβου Σαπφώ» αλλά και για τη νέα του τηλεοπτική σειρά που θα γυριστεί στη Λέσβο .

 Εύα Νάθενα, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Αγάπη Πολίτη
 
Γεώργιος Θεοδώρου Λαιμός, Λάκης Λαζόπουλος

Βρετανοί αριστοκράτες όπως ο  George Winsdor Earl of St Andrews και ο Lord Byron the 13th , επιχειρηματίες σαν τα μέλη της οικογένειας Αλ Φεγιέτ αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελληνική Κοινότητα του Λονδίνου, όπως η Χρυσάνθη Λαιμού- πρέσβειρα της διοργάνωσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την Βικτώρια Χίσλοπ, την Εύα Νάθενα και τον Λάκη Λαζόπουλο να τους μιλούν για τα νησιά και να τους προσκαλούν στη Χίο.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν τοπικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου που «ταξίδεψαν» ειδικά για την βραδιά από τα νησιά και έκλεψαν τις εντυπώσεις .

Ηλίας  Κοκοτός ,  Αγάπη  Πολίτη
Λακης Λαζόπουλος , Andy Robb, Ελενα Χατζηαλεξάνδρου, Βασιλεία Ζερβού

Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους οι: καθηγητής του LSE και πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Κevin Featherstone , 13ος Λόρδος Βύρων , Δήμαρχος του Cambridge George Pippas , Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος , Πρέσβειρα του Κινήματος προστασίας νήσων Χρυσάνθη Λαιμού, Heini Alfayed, Παύλος και Δημήτρης Χορν, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Νάγια Γιακουμάκη, Διευθύντρια του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου Ελένη Σκαρβέλη , γλύπτρια Καλλιόπη Λεμού καθώς επίσης και οι εφοπλιστές: Γ. Φαράκλας με τη σύζυγο του Άννυ, Αναστάσιος Φαφαλιός με την σύζυγο του Ευγενία Λαιμού Μπότσαρη , Μαρία Χατζηπατέρα, Χαράλαμπος Χατζηπατέρας με τη σύζυγο του Καλλιόπη , Χρήστος Λ. Λεμός, Γιώργος Θ. Λαιμός , Νίκος Σκυλίτσης με τη σύζυγο του Πηγή Σκηνίτη, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Η.Β., αλλά και οι: Βασίλης Κρουστάλλης του ABS , Αλέξανδρος Ξενάκης , Παναγιώτης Τρύφων , Ν.Σαρρής , Ξενοφών Ζαχαρούδης (Αντιπροεδρος Hellenic Bankers Association ), Αγάπη Πολίτη, Έλενα Χατζηαλεξανδρου, Δημήτρης Μονιούδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ελλήνων Μηχανικών , Κυριακή Μήτσου του ΕΙΠ, κ.α.

error: Content is protected !!