ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τζίνα Θανοπούλου: “Το Σώμα μιλάει και το Πνεύμα και η Ψυχή πρέπει να ακούσουν…”

Συνέντευξη στο klik με την εξαίρετη ψυχολόγο, για τις ψυχοσωματικές παθήσεις. Ένα θέμα που μας αφορά όλους και δεν πρέπει να αγνοήσουμε…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“’Εχω έναν κόμπο στο λαιμό”, “η καρδιά μου θα σπάσει”,  “νιώθω ένα βάρος στο κεφάλι μου”, “σφίγγεται το στομάχι μου”, “δεν μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ”… Είναι κάποιες από τις “κλασικές” εκφράσεις που άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο έχουμε πει στην καθημερινότητά μας, κυρίως σε ιδιαίτερα στρεσογόνες περίοδους… Συμπτώματα που μας δυσκολεύουν τη ζωή, μας κάνουν να “διπλωνόμαστε στα δύο”, μας φοβίζουν και συχνά γίνονται αίτια επισκέψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Εμείς νομίζουμε ότι το “πρόβλημα” βρίσκεται στην κοιλιά, στην καρδιά, ή στους πνεύμονες, για παράδειγμα. Οι εξετάσεις, ωστόσο, βγαίνουν καθαρές… Ο καρδιολόγος, ο γαστρεντερολόγος ή ο πνευμονολόγος δεν εντοπίζουν παθολογικά αίτια που να εξηγούν τα συμπτώματα που μας βασανίζουν. Και τότε αναρωτιόμαστε: “Τί μου συμβαίνει, άραγε;”
Το πιθανότερο ο γιατρός να απαντήσει: “Είναι ψυχολογικό…” Και είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα κρύβεται στην πολύπλοκη σφαίρα των συναισθημάτων μας…
Ο ακριβής όρος είναι “ψυχοσωματικό”, καθώς περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που μας συμβαίνει. Δεν είναι άλλο από το μήνυμα που μας στέλνει το ίδιο μας το σώμα, στην προσπάθειά του για να στρέψει την προσοχή μας σε κάποια συναισθηματική “εκκρεμότητα” την οποία ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί, ίσως επιλέξαμε να την απωθήσουμε… Η ψυχή, όμως, έχει “φωνή”… Ο μόνος τρόπος να “μιλήσει” είναι μέσω του σώματός μας…
Θεωρώ πως το θέμα των ψυχοσωματικών παθήσεων, μάς αφορά όλους… Κι αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησα από την εξαίρετη συμβουλευτική ψυχολόγο, κα Τζίνα Θανοπούλου, να μας παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη, δίνοντάς μας ερμηνείες και συμβουλές…
Για τα “ψυχοσωματικά”, τα οποία πυροδοτούνται όταν καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας κι αυτά βρίσκουν ως μόνη διέξοδο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μέσω σωματικών ενοχλήσεων τις οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.


Τι είναι οι ψυχοσωματικές παθήσεις και πώς μπορεί ο νους να επηρεάσει τις σωματικές ασθένειες;
Σύμφωνα με τη κλασική Επιστημη  “ψυχοσωματικό ορίζεται εκείνο που « αφορά ή προκαλειται απο φαινόμενα, φυσιολογικά ή /& ψυχολογικά». Στη κλασική Ιατρική ο όρος ψυχοσωματικό μεταφράζεται ως μια ασθένεια που βρισκεται «στο μυαλό του ασθενούς» ή «στη φαντασία του».

Σαν Συμβουλευτική Ψυχολόγος από τις σπουδές μου, τη μελέτη & εμπειρία μου πάνω στην “Εικόνα & Ψυχολογία του Σώματος” με μοναδικούς ψυχολόγους, ιατρούς και μελετητές σχετικά με τη σχεση του Σωματος & της ψυχής όπως: Βιλχελμ Ράιχ, John Pierrakos, Fritz Pearl, τη Δρ. Lise Bourbeau (“Θεραπευσε τα τραύματα σου” & “Αγάπησε το σώμα σου & άκουσε το όταν μιλάει”) & τη Louise Hay (Μεταμορφώστε τη ζωή σας), έχω καταλήξει ότι : «Οι ασθενείες του σώματος είναι η Εξωτερίκευση της δυσαρμονίας σε ψυχολογικό & συναισθηματικό επίπεδο !» & η Θεραπεία έρχεται όταν μάθουμε να ακούμε την εσωτερική μας φωνή, να εκφράζουμε & να διοχετεύουμε σωστά τα εσωτερικά μας μπλοκαρισμενα συναισθηματα!
Οταν κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία εκδηλώνεται, το σώμα επικοινωνεί μαζί μας για να μας πεί  ότι ο τρόπος σκέψης μας (μολονότι υποσυνειδητος) δεν βρίσκεται σε αρμονία με ότι είναι ωφέλιμο για την υπαρξη μας ! Η ασθένεια δείχνει την ανάγκη αλλαγής στο σύστημα των «πιστεύω μας» & μας προειδοποιεί ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των φυσικών ή ψυχολογικών ορίων μας!
Ο Freud ήταν απο τους πρώτους που ανακάλυψε ότι το σώμα και η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα ! Ο Carl Yung είπε ότι το σώμα & το πνεύμα είναι σε αλληλεπιδραση, όπως ακριβώς η συνείδηση αλληλοεπιδρά με το ασυνείδητο !
Δυστυχώς, διαφορες παραδοσιακές & συγχρονες ιατρικές πρακτικές θεωρούν ότι η ασθένεια αποτελει εμποδιο στην ευτυχία & πρεπει να καταπολεμηθεί ως εχθρος που επιτίθεται στο σώμα, όμως δεν είναι έτσι!
H ασθένεια και τα συμπτώματα της είναι ΕΝΔΕΊΞΕΙΣ ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι μια ειδική περιοχή του σώματος χρειαζεται προσοχή!
Με αυτο το σκεπτικό μπορούμε να δούμε τη ασθένεια σαν ΔΩΡΟ που σκοπό έχει να φέρει την ισορροπία στην υπαρξη μας . Το φυσικό μας σώμα δεν δημιουργεί ασθένειες απο μόνο του,  επειδη δεν λειτουργεί ξεκομμένο απο τη Ψυχή μας. Ειμαστε ενα συνολο Ψυχής/ Πνευματος & Σώματος. Εκείνο που διατηρεί τη ζωή μας είναι η ΨΥΧΗ μας, ο εσώτερικος εαυτός μας ! Η ασθένεια είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ανισορροπίας του εσωτερικου εαυτού μας, η οποία εμφανίζεται στο φυσικό σώμα με ασθένεια, της ανισορροπίας ΨΥΧΗΣ-ΣΩΜΑΤΟΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ!
Ετσι ένα άρρωστο σώμα , το μόνο που επιζητεί ειναι να βρεί το δρόμο του και να επιστρέψει στη φυσική του κατασταση της υγείας & ζωτικότητας! Το ίδιο συμβαίνει και σε πνευματικό & συναισθηματικό επίπεδο!

Ποιες παθήσεις είναι ψυχοσωματικές;
Πάρα πολλές παθήσεις μπορεί να είναι ψυχοσωματικές, απο τις πιο “ελαφριές” : ένα κρυολογημα , μια βραχνάδα, ένας πονοκέφαλος, ένας κοιλόπονος, μιά φλεγμονή, δυσπεψία, αλλεργίες, ακμή…., μεχρι & πιο τις «βαριές» παθήσεις: διαβήτης, υψηλή πίεση, καρδιοπάθιες, ακόμα και καρκίνος, σκληρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό κτλ. Όταν πέφτει το ανοσοποιητικό γινομαστε ευάλωτοι σε όλες τις ασθενειες σε ελαφρυ και βαρύτερο επίπεδο.

“Όταν η ψυχή πονάει, το σώμα… μιλάει”. Πως μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι πάσχουμε από μία ψυχογενή πάθηση;
Όταν το άτομο έχει συνεχή και επαναλαμβανόμενα συμπτωματα που σχετίζονται με μια ασθένεια, αλλά χρονικά και πρακτικά συνδεονται με διαφορα αγχωτικά γεγονοτα της ζωης του οπως π.χ. όταν  βιώνει ενα στρεσογόνο γεγονος, θανατος, χωρισμός, οικονομική καταπτωση ή ακομα και πιο ελαφρα γεγονότα οπως ενα ταξιδι, εξετασεις ιατρικες κλπ, μια επαγγελματική συναντηση/συνεντευξη  ερχονται στην επιφάνεια τα ιδια συμπτωματα και αναλογα με την ηλικια και την ένταση των γεγονοτων αυτών , γίνονται ακόμα πιο έντονα και ανησυχητικά. Άρα το σώμα μεσα απο αυτα τα συμπτωματα προσπαθεί να εκφρασει το πονο της ψυχής για να εισακουστει απο το ίδιο το άτομο, ώστε αυτό να κάνει κάτι για να απαλύνει και να θεραπευσει το πόνο του.

Τι θεραπείες υπάρχουν για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Καταρχήν οι θεραπειες για ψυχοσωματικά συμπωματα πρεπει να επερθουν με τη συνεργασια Ιατρών σχετικών ειδικοτητων, Κλινικου Ψυχολόγου, Συμβουλου σε θέματα υγείας. Αυτοι οι επιστημονες σε συνεργασια μπορουν να συνεργαστουν βασει του θεραπευτικού τριγωνου της υγείας (εδώ μπορεις να σχεδιασεις ενα τριγωνο που η βαση του να ειναι το Νο1Αναγνωριση-Διάγωση, η παραλληλη της βασης του τριγωνου λιγο πιο πανω Νο2 Αποδοχη – Συνειδητοποιηση, και η 3 παραλληλος στη κορυφη του τριγωνου να βαλεις το Νο3 Αλλαγή-Θεραπεια-Ιάση)
Αναγνώριση- Διαγνωση των συμπτωμάτων
Αποδοχή- Συνειδητοποιηση τι πραγματικά συμβαίνει
3.Θεραπεια- Αλλαγή όταν το ατομο αποδεκτεί τι πραγματικά του συμβαίνει και αποφασίσει να λάβει τα μετρα και να θεραπευτεί. Τα συμπτωματα μπορει να λειτουργήσουν σαν καμπανάκι, σαν Wake up call τι αληθινά συμβαίνει  όχι μονο στο σωμα αλλα και στη ψυχή , και το ατομο να οδηγηθεί στη αλλαγη και θεραπεια, αν το θελήσει πραγματικά. Π.χ. αν ενα άτομο βιώνει εντονους πονοκεφαλους και ημικρανειες και ταχυκαρδιες & εφύδρωση  όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει για θεματα των παιδιών με τον πρωην συζυγό και υπάρχει εντονη διαφωνία και ασυνενοησία. Η θεραπεία θα επέλθει συμφωνα με το θεραπευτικό τριγωνο α) Αναγνωριση τι πραγματικα συμβαίνει β) Αποδοχή των πραγματικών, ψυχολογικών αιτιων έντασης γ) Τοτε μονο θα έρθει η αλλαγη οταν εχει επελθει η συνειδητοποίηση και η θεληση του ατομου να αναγνωρισει το προβλημα, να δουλέψει γιαυτο και να το θεραπευσει με την βοήθεια Ιατρων και Ψυχολόγων.

Κατά τη γνώμη μου, τρία πράγματα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:
1. Υποστηρικτικό περιβάλλον 2. Συνειδητοποίηση από το άτομο του τι ακριβώς του συμβαίνει και για ποιό λόγο 3. Η καθοδήγηση ενός ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας. Θα ήθελα να μας πεις τη γνώμη σου γι’αυτό…
Συμφωνω απολυτα με τα 3 στοιχεια που αναφερεις αλλα παλι επανερχομαστε στο θεραπευτικο τριγωνο των 3Α Αναγνωριση, Αποδοχή, Αλλαγη: Ασθενους με συνεργασια Ιατρων, Συμβουλευτικου Ψυχολογου/ Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και υποστηρικτικου περιβάλλοντος μπορεί να επέλθει η θεράπεια και η ίαση.

Θα ήθελα να μας διηγηθείς, από την εμπειρία σου, ένα δύσκολο περιστατικό που έχεις συναντήσει και πώς βοήθησες τον ασθενή να το αντιμετωπίσει…
Ασχολούμαι με ασθενείς ιδιαίτερα γυναίκες που αντιμετωπίζουν εντονα ψυχοσωματικα προβληματα εξαιτίας διαφορων προσωπικών, διαπροσωπικών, οικογενειακών αι επαγγελματικών πιέσεων. Μια απο τις ειδικεύσεις μου στο Harvard University ήταν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Υπήρχε μια γυναίκα που υποστήριζα που κατω απο εντονη ενδοοικογενειακη βια και ενταση και πιεση ειχε αναπτυξει πολλα ψυχοσωματικά συμπτωματα, όπως αφορητες ημικρανίες, σε σημειο που δεν μπορουσε να βγει απο το σπιτι της για μερες, ταχυκαρδίες, κρισεις πανικού, υψηλη πίεση, λιποθυμικά επεισόδια σε σημειο που πολλες φορες εχανε τις αισθησεις της για  πολυ ωρα. Αυτή η γυναίκα ηρθε σε εμενα με ολα αυτα τα συμπτωμτα σε συνδιασμό με έντονη καταθλιψη και άρνηση να συνεχίσει τη ζωη της. Ο τρόπος που τη βοηθησα ειναι με συμβουλευτικη, ενσυναισθηση, επικοινωνία, γνησιο ενδιαφερον. Με την υποστηριξη , συμβουλευτική και τη χρηση του θεραπευτικου τριγώνου, συνειδοτοποιησε τι αληθινά της συμβαινει και αναγνωρισε οτι ολα αυτα τα συμπτωματα ειχαν την αιτια τους στο στρες που της δημιουργουσε η σχεση της με τον άντρα της. Άρα επρεπε να να το αναγνωρισει, να το αποδεκτεί για να το αλλαξει και να θεραπευτεί. Καναμε θεραπευτική συμβουλευτική για περιπου 6-8 μηνες και τοτε αρχισε να συνειδητοποιεί την αιτια των σωματικών της προβλημάτων. Ετσι άρχισε σιγα σιγα να θέλει να θεραπευτεί και να δουλέψει πολλά θεματα που άπτονται της ψυχικης ισορροπίας και ψυχικής και σωματικης της υγείας.

Ποιές είναι οι συμβουλές, μαθήματα – ζωής που θα ήθελες να δώσεις στους αναγνώστες μας, ώστε να προστατέψουν την ψυχή τους ;
Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας οτι πρεπει να μάθουν οι ανθρωποι με Ενσυναίσθηση, Αγάπη στον εαυτό τους και Θάρρος, να ακολουθούν την Εσωτερική τους Φωνή και τα Θέλω και τις Ανάγκες τους.
Επίσης, αν κάτι δεν παει καλα στη ζωη τους, σε προσωπικο, σε διαπροσωπικο, σε οικογενειακό, σε επαγγελματικό επίπεδο, να παρατηρησουν τα συμπτωματα που τους δίνει το σωμα τους που στην ουσία ειναι μηνυματα οτι κατι δεν πάει καλα, το σωμα πάσχει και θέλει Φροντίδα και Ιαση.
Το Σωμα μιλαει και το Πνευμα και η Ψυχή πρεπει να ακούσουν. Αν το άτομο δεν μπορει μονο του να λαβει δραση και να δωσει καποια λύση, μπορει να απευθυνθει σε καποιο Ψυχολογο η Συμβουλο Ψυχικής Υγείας για να υποστηριχθεί και να δουλέψει μαζί του τα 3Α: Αναγνωριση, Αποδοχή, Αλλαγή των ψυχοσωματικων συμπτωμάτων και της υγείας του .
Με αυτό τον τρόπο θα φερει στη ζωη του συνειδητοποιηση τι του συμβαίνει, αποδοχή του αληθινού προβληματος και ικανοτητα για Αλλαγη, Θεραπεία και Ιαση.

error: Content is protected !!