Τι να προσέξεις για να μην παχύνεις τη Σαρακοστή!

02/03/2017 • MAKE

Ατσαλωθείτε με θέληση, “γυμνάστε” την εγκράτεια σας και δείτε τη νηστεία ως μια μοναδική ευκαιρία για αποτοξίνωση, κάθαρση, ψυχική και σωματική ανάταση. Αποτραβηχτείτε από τις συνήθειές σας, σωματικές και πνευματικές, ελάτε πιο κοντά στην αλήθεια σας και δώστε το νόημα που αξίζει στην περίοδο της νηστείας… Τα οφέλη της είναι πολλά.

0acbc6e49b3cf43c5eac210ca3c70e78

Η νηστεία επιδρά ευεργετικά τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο: Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με περιορισμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών, παρέχει στον οργανισμό μια αφθονία φυτικών ινών, φυτοχημικών ουσιών και αντιοξειδωτικών.

Γιατί οργανισμός λειτουργεί αποδοτικότερα;

Η χοληστερόλη ρυθμίζεται λόγω της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών και τον περιορισμό του κορεσμένου ζωικού λίπους.
Η καρδιά και το έντερο λειτουργούν καλύτερα!
Οι συνδυασμοί και η ποικιλία της νηστείας μειώνει τα επιπέδα του οξειδωτικού στρες και προλαμβάνει παθήσεις όπως ο καρκίνος και η άνοια.
Σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, ο τυμπανισμός, η χρόνια κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, υποχωρούν
Μειώνονται τα αλλεργικά επεισόδια
Τονώνεται η ενέργεια
Ανανέωνονται τα κυττάρα του οργανισμού
Βελτιώνεται η διάθεση
Μειώνεται το περιττό λίπος

538da6078d8a12e3c2bba1a04163c30a

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε:

Νηστεία δε σημαίνει απώλεια βάρους: Οι πολλοί υδατάνθρακες και οι τροφές όπως τα θαλασσινά, ο ταραμάς, οι ελιές, είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας καλύτερος καταμερισμός των γευμάτων και έξυπνους συνδυασμούς τροφών.
Προσοχή στο νάτριο: Πολλά από τα σαρακοστιανά τρόφιμα, όπως ο ταραμάς, οι ελιές και το τουρσί, είναι πλούσια σε αλάτι. Καταναλώστε με μέτρο και αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών.
Συμβουλευτείτε τον ειδικό: Έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Η νηστεία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απαγορευτική, απαιτείται όμως ο σχεδιασμός με τη βοήθεια διατροφολόγου ώστε να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

5d2589286bba8ed1422e7cd810c14e8f
Επιλέξτε τους συμμάχους σας

Ασβέστιο: Οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας , πιτυρούχα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο υποκαθιστούν τα γαλακτοκομικά.
Πρωτεΐνη: Τα όσπρια ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ρύζι, σουσάμι, ταχίνι,δημητριακά , θαλασσινά, μανιτάρια, πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί και κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και σίδηρο υποκαθιστούν το κρέας και το ψάρι.
Σίδηρος: Τα κρεμμύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Χρήσιμη Συμβουλή: Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από αυτές τις τροφές καταναλώστε τις σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ντομάτες, ακτινίδια, πορτοκάλια, γκρέιπ –φρουτ, λεμόνια.

Από την Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διατροφόλογο, καθ. φυσικής αγωγής, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons