ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τι διάβασα αυτό το καλοκαίρι…

Τείνει να γίνει συνήθεια μας. Κάθε πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, να γράφω τι διάβασα όλο το καλοκαίρι, για να ακολουθήσει ο μεταξύ μας διάλογος, οι απόψεις, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες, τα hasgtags πάνω σε τίτλους βιβλίων, όλη αυτή η επικοινωνία μας, αστεία και σοβαρή που κάνει άλλωστε και την μεταξύ μας σχέση τόσο ξεχωριστή.
Δεν θα μου κάνει λοιπόν ούτε αυτή την φορά εντύπωση αν πάνω κάτω τα ίδια διαβάσαμε και εφέτος, με κάποια πραγματικά καλά αναγνώσματα και κάποια άλλα “best sellers”, να πρωταγωνιστούν στις παραλίες μας, στις beach bags μας, στο κομοδίνο της καλοκαιρινής ραστώνης μας, στο μυαλό και στην καρδιά μας…

MAESTRA: L.S. HILTON, Εκδόσεις Διόπτρα

dia10

Το αγόρασα στο αεροδρόμιο για μία πτήση προς Μύκονο, το ξεκίνησα τελικά στην πτήση Ζυρίχη-Αθήνα, το τελείωσα στο flying για Σπέτσες. Η απόλυτη έννοια του καλοκαιρινού “best seller” για το οποίο γνωρίζεις εκ των προτέρων πως γράφτηκε για να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη και να σπάσει ταμεία, και να ξεπεράσει ίσως και την επιτυχία του “50 Shades of Grey”. Όχι, δεν έχει kinky sex -αν και έχει αρκετές δόσεις πληρωμένου σεξ- αλλά διαθέτει όλα τα υπόλοιπα συστατικά που συνηγορούν στην μαγική συνταγή της Hilton: Μία θεαματική απάτη σε έναν (τον μεγαλύτερο) Οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου, μία ερωμένη να τρέχει ξυπόλυτη στους δρόμους του Παρισιού, μία οργανωμένη κλοπή από το yacht ενός δισεκατομμυριούχου, μία ανατριχιαστική δολοφονία κάτω από μία γέφυρα στη Ρώμη, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της επιτυχίας του Maestra που κυκλοφορεί ήδη σε 33 γλώσσες.

dia11

Η L.S. Hilton, μας μεταφέρει με αριστοτεχνική άνεση από τις Μητροπόλεις της Ευρώπης στην Γαλλική Ριβιέρα και από τα “αναπαυτικά” chalet του St. Moritz στα περιβόητα prive party του Λονδίνου, κι αν εξαιρέσεις το γεγονός πως το βιβλίο τελειώνει με ένα μεγαλοπρεπέστατο “Συνεχίζεται” (το οποίο με εκνεύρισε, δεν σας κρύβω), το βιβλίο κερδίζει επάξια την κορυφαία θέση των καλοκαιρινών μυθιστορημάτων.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ, ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΚΟΛΝΤΙΝΓΚ, Εκδόσεις Καστανιώτη

dia8

Εντάξει, τι να λέμε τώρα… Αριστούργημα. Ένα κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όμορφο. Απεγνωσμένο. Ανατριχιαστικό. Σε στοιχειώνει…
Δεν το είχα διαβάσει. Ντροπή αλλά αλήθεια. Ίσως όμως να ισχύει αυτό που πιστεύεται, το κάθε βιβλίο θα φτάσει στα χέρια σου όταν είσαι έτοιμος να το διαβάσεις…

dia7
Ένα αεροπλάνο πέφτει σε κάποιο απομονωμένο και ακατοίκητο νησί. Οι μόνοι επιζώντες είναι μία παρέα από σχολιαρόπαιδα, που μαζεύονται στην παραλία με την ελπίδα ότι θα έρθει βοήθεια. Σύντομα, στο φως της ημέρας, ανακαλύπτουν έναν τόπο με πανέμορφα πουλιά και βαθυγάλανα νερά, όμως τα όνειρα τους στοιχειώνονται, στο σκοτάδι της νύχτας, από την απειλητική εικόνα ενός τρομακτικού τέρατος. Αφού εκλέξουν έναν αρχηγό, τον Ραλφ, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη ζωή τους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν…

dia6

Ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ πίστευε ότι η πρόοδος αμβλύνει τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων αλλά δεν μπορεί να τα απαλείψει. Μία συναρπαστική μυθιστορηματική παρακαταθήκη, βαθιά φιλοσοφημένη, για το μέλλον…

Με αυτό το πρώτο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1954, ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ ανακατευθύνει, με ειρωνική και αλληγορική διάθεση, την αφήγηση της παραδοσιακής περιπέτειας προς μία βαθύτερη, υπαρξιακή, προαιώνια διάσταση. Ο Άρχοντας των Μυγών ανήκει στα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται στα καλύτερα βρετανικά βιβλία όλων των εποχών. Παραμένει όχι μόνο το διασημότερο, αλλά και το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα.

ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΟ, ΦΡΑΝΣΙΣ ΣΚΟΤ ΦΙΤΖΕΡΛΑΝΤ, Εκδόσεις Ποικίλη Στοά

dia4

Ο Φ.Σ. Φιτζέραλντ γράφει για τον κουμπάρο του Λάντλοου Φάουελ, συμφοιτητή του Πρίνστον, από την ζωή του οποίου εμπνεύστηκε το “Πλουσιόπαιδο”.

dia1
Η νουβέλα “Το Πλουσιόπαιδο” πρωτογράφτηκε το 1924 στο Κάπρι της Ιταλίας και ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά στο Παρίσι. Περιελήφθη το 1026 στη Συλλογή διηγημάτων All the Sad Young Men.

dia5

Συνεχίζοντας τη μελέτη των επιπτώσεων του πλούτου στη ζωή ενός ανθρώπου, με την οποία είχε καταπιαστεί στον “Υπέροχο Γκάτσμπυ”, ο Αμερικανός συγγραφέας καταδύεται με το “Πλουσιόπαιδο” στον κόσμο της αστικής αριστοκρατίας της Νέας Υόρκης του Μεσοπολέμου, των βιοτικών της συνηθειών, των πεποιθήσεων και των εμμονών της. Ανατρέποντας διαρκώς τις προσδοκίες του αναγνώστη του, ο Φιτζέραλντ πλάθει αριστοτεχνικά το λεπτό ψυχολογικό πορτραίτο ενός νεαρού άνδρα στη μετάβαση του από τη νεαρή ηλικία στην ωριμότητα, αλλά και από την ανέμελη ζωή στη μοναξιά.
Το διάβασα σε ένα ζεστό μεσημέρι του Αυγούστου…

ΜΠΛΕ ΒΑΘΥ, ΣΧΕΔΟΝ ΜΑΥΡΟ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, Εκδόσεις Εστία

Αυτή τη νουβέλα μου την έκανε δώρο η Εύη Φέτση την τελευταία ημέρα πριν φύγω για διακοπές. “Μόλις την διάβασα, θα σε ενθουσιάσει…” μου είπε αντί αφιέρωσης, μαζί με μία ευχή για καλό καλοκαίρι…

dia9
Ο πολυγραφότατος Βαλτινός με μαγεύει. Και σε αυτή του τη νουβέλα με καθήλωσε, την διάβασα σχεδόν απνευστί. Ή, αν γινόταν να συμβεί αυτό, έτσι θα την ρουφούσα. Σαν παγωμένη λεμονάδα μεσημέρι καλοκαιριού. Γράφει ο πολυβραβευμένος Θανάσης Βαλτινός στο οπισθόφυλλο του: “Λάθος άνθρωποι, λάθος κόσμος, λάθος λέξεις, και όλα αυτά τα συνειδητοποίησα σε μία ηλικία λάθος επίσης. Δηλαδή μεγάλη. Θα προτιμούσα να ξέρω τρακόσιες λέξεις και να μου φτάνουν και να μπορώ να ζήσω με αυτές. Να μη χρειάζομαι άλλες. Γιατί τελικά η γλώσσα τι είναι; Μια σκλαβιά είναι και δεν σε λυτρώνει, ό,τι κι αν λένε, και τυραννιέσαι απλώς. Σαν την θάλασσα που την έχουν κάνει και σύμβολο. Χτυπιέται που είναι κλεισμένη στις κοίτες της, και δεν μπορεί να τις ξεπεράσει, γιατί αν τις ξεπεράσει θα πλημμυρίσει τον κόσμο και θα χαθεί. Χτυπιέται και ύστερα αποκάνει και εμείς νομίζουμε ότι αυτό είναι γαλήνη, ενώ είναι η πιο βαθιά απελπισία. Γιατί μόνο μέσα στο σχήμα που της δίνουν οι κοίτες της μπορεί να υπάρχει, πράγμα που είναι επίσης σκλαβιά. Αλλά τώρα πρέπει να φύγω”.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ, ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ, Εκδόσεις Ωκεανίδα.

dia3

Εν-νο-εί-ται πως το έχω διαβάσει. Όχι μία φορά. Τόσα και τόσα καλοκαίρια. Ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα. Αυτό, και το “Ψάχνοντας για Κοχύλια”, της Ρόζαμουντ Πίλτσερ επίσης, πράγμα διόλου τυχαίο. Την λατρεύω. Και αν αυτό που πραγματικά χρειάζομαι είναι λίγη γαλήνη, λίγη παραπάνω απομόνωση, λίγη ηρεμία στην ψυχή μου, πάντα σε αυτήν ανατρέχω. Η υπόθεση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος διαδραματίζεται βασικά στην πατρίδα της Πίλτσερ, τη Σκωτία, και αρχίζει ένα Μάη με τις προσκλήσεις που γράφονται για ένα πάρτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη για την ενηλικίωση μίας εικοσάχρονης κοπέλας. Ο Σεπτέμβρης είναι εξαιρετικός μήνας στη Σκωτία -μια ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς ανάμεσα στο σύντομο μα θαυμάσιο καλοκαίρι και στον ατελείωτο γκρίζο χειμώνα. Είναι ο μήνας με τα σχεδόν ξέφρενα πάρτι, τα φεστιβάλ Σκωτσέζικων χορών, αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα. Οι άνθρωποι πίνουν λιγάκι παραπάνω, χορεύουνε σχεδόν ολονυχτίς, γάμοι αποφασίζονται, γάμοι διαλύονται, καρδιές ραγίζουν, χαρές αρχίζουν… Αυτό το βιβλίο δεν λείπει ποτέ από την βιβλιοθήκη των θερινών μου αναμνήσεων…

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ, LUCINDA RILLEY, Εκδόσεις Διόπτρα

Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω τελειώσει ακόμα. Το αγόρασα πριν τέσσερις-πέντε ημέρες, είμαι στην σελίδα 158 και το παγκόσμιο best seller της Rilley έχει 662 σελίδες. Πράγμα που σημαίνει πως ή θα παρατήσω τους καλεσμένους μου για το Σαββατοκύριακο της Αρμάτας και θα ταξιδέψω παρέα με την Μαία Ντ’ Απλειάζ και τις πέντε αδελφές της από την λίμνη της Γενεύης στο Ριο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, από το σήμερα στην Μπελ Εποκ του 1927, και από τα συναρπαστικά καφέ του Μονπαρνάς στα καταγάλανα νερά της Δήλου, ή θα πρέπει να το συνεχίσω στην Αθήνα. Που μάλλον αυτό θα γίνει ή αν δεν προλάβω, στην πτήση μου για Νέα Υόρκη σε λίγες εβδομάδες.

dia2

Το συγκεκριμένο βιβλίο, μου το σύστησε ο Δημήτρης -στου οποίου τις γνώσεις και το γούστο έχω τυφλή εμπιστοσύνη- του βιβλιοπωλείου “Αχινός” της Ντάπιας, εδώ στις Σπέτσες. Από εκεί που προμηθεύομαι τα περισσότερα βιβλία μου άλλωστε.
Λοιπόν, η Lucinda Rilley έγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 24 ετών. Το μυθιστόρημα της “Το Λουλούδι του Θερμοκηπίου” επιλέχθηκε το 2011 από τη λέσχη ανάγνωσης Richard and Judy Bookclub και πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές Νο1 ευπώλητη συγγραφέας στη λίστα των New York Times καθώς και σε αντίστοιχες λίστες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.
Τώρα, η Lucinda έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη σειρά επτά βιβλίων, με πρώτη τις “Κόρες των Αστεριών”, η οποία βασίζεται αλληγορικά στον μύθο του πασίγνωστου αστερισμού των Πλειάδων… Παράλληλα, και έπειτα από απαίτηση των αναγνωστών της, ξαναγράφει και επανεκδίδει τα οκτώ βιβλία από το ξεκίνημα της καριέρας της, τα οποία έγραψε με το πατρικό της όνομα, Lucinda Edmonds.
Εγώ πάντως έγινα κιόλας μεγάλη fan της, follower στα social media της, ενώ η Ελμίνα μου έκανε ήδη δώρο το βιβλίο της “Η Κόρη του Κεραυνού”, που ανυπομονώ να ξεκινήσω…

Καλή συνέχεια…xxx

error: Content is protected !!