Στο Μεταλλουργείο για το 1ο Wise Food Stories!

16/10/2018 • LIFESTYLE

Το πρώτο event των Wise Food Stories, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε, στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι. Μια σειρά συναντήσεων που δίνουν αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα και να δοθούν απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό και κατ’ επέκταση τις διατροφικές μας συνήθειες και τις διατροφικές αλήθειες.
Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση με θέμα: Η Αυτόχθονη Φυλή των Ελληνικών Στεπικών Βοοειδών Τύπος Κατερίνης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κος Ανδρέας Γεωργούδης, κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, η κα Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, ο κος Δημήτρης Δήμος, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και ο κος Σπύρος Λιάκος, chef του εστιατορίου Basegrill που με αδιανόητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Δημήτρης Δήμος , κτηνοτρόφος, ιδιοκτήτης της «Κιβωτού του Δήμου», Σπύρος Λιάκος chef Basegrill και Ζαφείρης Τρικαλινός, Πρόεδρος της «Τρικαλινός Αυγοτάραχο»,  Νίκος Βαρανάκης

Σπύρος Λιάκος chef Basegrill, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιάννης Λιάκος

Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας; Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων;
Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;

Ο κος Δήμου τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου.
Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

Δημήτρης Δήμος , κτηνοτρόφος, ιδιοκτήτης της «Κιβωτού του Δήμου», Πάνος Δεληγιάννης, δημιουργός και αρχισυντάκτης του FNL-GUIDE.COM

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες, ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill.

O chef Ηλίας Σκουλάς

Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος, ιδιοκτήτης της «Κιβωτού του Δήμου», Γιάννης Ζουγανέλης, Σπύρος Λιάκος

Βάνια Σκαλτσά, Έλενα Παπάζογλου διοργανώτρια των Wise Food Stories

Μία Κόλλια, Αντιγόνη Πάντα Χαρβά

Νίκος Βαρανάκης, Έλενα Παπάζογλου διοργανώτρια των Wise Food Stories

Σπύρος Λιάκος, Άγγελος Ρέντουλας Αρχ. Περιοδικού Γαστρονόμος, chef Σωτήρης Κοντιζάς

Οι chef του εστιατορίου Cookoovaya Νίκος Καραθάνος, Σπύρος Λιάκος, Κλεομένης Ζουρνατζής, Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς

Oι Chef Βαγγέλης Λιάκος και Νίκος Καραθάνος

Credits: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons