ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η συνταγή μου για τη Σούπα Κάστανο με Τρούφα, και μερικές αλήθειες για τα καθιερωμένα κλισέ!

Μου την ζητήσατε, σας την στέλνω! Την έφτιαξα τόσες πολλές φορές όλες τις προηγούμενες ημέρες, κι όμως ποτέ δεν ήταν αρκετή…

c4b5f235185642470b6de485edfb5960Όπως έγραψα και κατά τη διάρκεια των γιορτών, ξεκίνησα εκστρατεία κατά της κολοκυθόσουπας. Α, και κατά του τραπεζιού ροτόντα! Βαριέμαι…Γενικά, έχουμε τόσα πολλά κλισέ στη ζωή μας, που με ελάχιστη φαντασία μπορούμε να αποφύγουμε μερικά, τουλάχιστον από το γιορτινό τραπέζι. Πόσες κολοκυθόσουπες πια, και σε πόσες πιθανές εκτελέσεις; Όχι, πως η σούπα Κάστανο διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά και το γεγονός από μόνο του, πως δεν θα σερβίρουμε για πρώτο πιάτο…άλλη μία κολοκυθόσουπα, αρκεί. Ούτε Γαλοπούλα έφτιαξα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου. Έφτιαξα “για το καλό” -Μιλανέζα!- αλλά στους καλεσμένους μου προσέφερα Φασιανό και Αγριογούρουνο. Αλλά για να μην ανοίξω το κεφάλαιο “γαλοπούλα” και όλα όσα την γεμίζουμε μήπως και γίνει το άνοστο κρέας της νόστιμο, αρκούμαι στην συνταγή της Σούπας από Κάστανο…

SOUP

Υλικά:
500 γρ. Κάστανα -και άλλα 300 γρμ. Για γαρνιτούρα-
1 πράσο
1 κρεμμύδι
½ σκ. σκόρδο
1 lt ζωμό λαχανικών
1 σέλερι
100 γρ κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λάδι τρούφας
50 ml κρασί λευκό
2 κ.σ. Βούτυρο -εγώ χρησιμοποίησα Brandy Butter-
300 γρ. ζωμός λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο και τα σοτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλερι κομμένο σε κομματάκια.
Σε ένα κατσαρολάκι τηγανίζουμε τα κάστανα για ελάχιστο χρόνο, τα βγάζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την διαδικασία αυτή, αγοράζουμε τα κάστανα έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα. Έπαιρνα πάντα έτοιμα, βρασμένα κάστανα για να αποφύγω τον μπελά, όμως όταν μία φορά δεν βρήκα στο Super Market και αγόρασα ωμά, κατάλαβα αμέσως την διαφορά και πόσο πιο νόστιμη βγήκε η σούπα.
Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Στη συνέχεια πολτοποιούμε τη σούπα με το μπλέντερ και προσθέτουμε το βούτυρο. Προσθέτω τα έξτρα κάστανα για πιο πλούσια γεύση. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με δύο κάστανα και λάδι τρούφας, ανάλογα με το πόσο μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!

error: Content is protected !!