Η συνταγή για μαγείριτσα στην πιο light εκδοχή της!

15/04/2017 • MAKE

Αφού σας έδειξα step by step την συνταγή για την περίφημη συνταγή της πιο καθαρής” Μαγειρίτσας με μοσχάρι, χωρίς αρνίσιες συκωταριές, αλλά με όλα τα αρώματα του παραδοσιακού Αναστάσιμου δείπνου, σήμερα σας έχω την απόλυτη συνταγή, για την πιο light εκδοχή της Μαγειρίτσας.
Ανακαλύψτε ποια ταιριάζει περισσότερο στο γούστο σας και καλή επιτυχία!
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια πολύ καλά πλυμένη
2-3 μαρούλια πλυμένα και κομμένα
1-2 ξερά κρεμμύδια και 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
100ml λευκό κρασί για το σβήσιμο
Για το αυγολέμονο
4-5 αυγά
3-4 λεμόνια στημένα
1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2-3 κύβους ζωμό λαχανικών ή κότας
Αλάτι και πιπέρι προστίθενται στο τέλος

Εκτέλεση
Σε δυο διαφορετικές κατσαρόλες με νερό που βράζει, ζεματίζουμε στη μια την συκωταριά εως ότου πάρει 2-3 καλές βράσεις και στην άλλη κατσαρόλα ζεματίζουμε το μαρούλι για ένα λεπτό περίπου, το οποίο καλό θα ήταν να κοπεί σε φαρδιές λωρίδες. Στραγγίζουμε την συκωταριά, την κρυώνουμε με κρύο νερό και την κόβουμε σε κυβάκια. Στραγγίζουμε και κρυώνουμε το μαρούλι.
Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρώς και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι μαζί με τα κυβάκια της συκωταριάς. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να κολλάει στο πάτο της κατσαρόλας σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό της επιλογής μας και νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την συκωταριά να βράσει.
Όταν βράσει, προσθέτουμε το μαρούλι, το αφήνουμε να βράσει για λίγο με την μαγειρίτσα και στην συνέχεια αυγοκόβουμε.
Αυγόκομμα
Σε ένα μπολ βάζουμε μόνο τους κρόκους των αυγών, το χυμό λεμονιού και το κορν φλαουερ ανακατεύοντας με σύρμα κουζίνας και προσθέτοντας σιγά σιγά ζουμί από την μαγειρίτσα εώς ότου το αυγολέμονο πάρει πολύ καλή θερμοκρασία από το ζουμί που προσθέτουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με την μαγειρίτσα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την αρέσκειά μας.

Η συμβουλή του σεφ για μια πιο διαιτική εκδοχή της σούπας:
Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα του λαδιού, μην το σοτάρετε στην αρχή αλλά προσθέστε το ωμό στο τέλος
Αποφύγετε την χρήση του αλευριού και του κορν φλαουερ
Αντί για τους κρόκους των αυγών χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας πουρέ σε σκόνη για το αυγολέμονο

Από το Μιχάλη Πήττα, chef de cuisine & επιστημονικό συνεργάτη της Ευρωστίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons