ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Σήμερα φτιάχνω Risotto με Γαρίδες!

Δεν είναι και καμία δύσκολη συνταγή -γι’ αυτό την προτείνω άλλωστε- ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπη. Πετυχαίνει όμως πάντα! Και έχει και τα μυστικά της…

cover

Μισή ωρίτσα να έχεις να διαθέσεις πάνω από την κατσαρόλα -ανακατεύοντας όμως διαρκώς-, και η επιτυχία του φαγητού είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Ανοίγω λοιπόν το τετράδιο των συνταγών μου -δεν θυμάμαι από που την έχω σημειώσει αυτή την συνταγή, συνήθως πρήζω τους chef των εστιατορίων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όταν με ενθουσιάζει ένα πιάτο ή την σημειώνω χαζεύοντας κάποιον star chef μας στην τηλεόραση.

oi syntages mou

Υλικά για τέσσερα άτομα:

1500 ml ζωμό λαχανικών
120 ml ελαιόλαδο (γιατί να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο όταν μπορούμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ γλιτώνοντας κάποιες θερμίδες;)
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
300 γρμ. ρύζι Αρμπόριο
100 ml λευκό -καλό- λευκό κρασί
400 γρμ. γαρίδες, καθαρισμένες από τις ουρές, το κέλυφος και τα κεφάλια
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
120 γρμ. παρμεζάνα
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνω τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει για να τον έχω κοντά μου όσο μαγειρεύω το risotto, σε διπλανό μάτι της κουζίνας.

zomos
Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για δύο-τρία λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

onion
Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμα του αλλά να μην ροδίσει.
Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα δύο λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζω την διαδικασία μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι στις άκρες και έντονα λευκοί στο κέντρο.

tsigarisma
Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου δύο λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το υγρό να απορροφάται από το ρύζι.

Μην υποτιμάτε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας φτηνό κρασί για το σβήσιμο του. Δεν λέω να βάλετε το ακριβότερο κρασί της κάβας σας...Εγώ χρησιμοποίησα τα "Δύο Φεγγάρια" , φτιαγμένο από διαλεχτά σταφύλια της ποικιλίας "Ασύρτικο". Συνοδεύει εξαιρετικά πέστροφα σχάρας, θαλασσινά και ιδιαίτερα τις γαρίδες, και όλα τα ζυμαρικά με σάλτσα θαλασσινών...

Μην υποτιμάτε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας φτηνό κρασί για το σβήσιμο του. Δεν λέω να βάλετε το ακριβότερο κρασί της κάβας σας…Εγώ χρησιμοποίησα τα “Δύο Φεγγάρια” , φτιαγμένο από διαλεχτά σταφύλια της ποικιλίας “Ασύρτικο”. Συνοδεύει εξαιρετικά πέστροφα σχάρας, θαλασσινά και ιδιαίτερα τις γαρίδες, και όλα τα ζυμαρικά με σάλτσα θαλασσινών…

Με μία κουτάλα της σούπας ρίχνω μία-δύο δόσεις καυτού ζωμού, χαμηλώνω την φωτιά κάτω από το μέτριο και ανακατεύω μερικές φορές.
Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι.
Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
Όταν ρίξω περίπου την μισή ποσότητα του ζωμού (σε δέκα-δώδεκα λεπτά περίπου) προσθέτω τις γαρίδες αφού πριν τις έχω βράσει. Το δικό μου μυστικό είναι πως τις βράζω μέσα στον ίδιο και ήδη βρασμένο ζωμό των λαχανικών.

Βράστε τις γαρίδες σας μέσα στον ζωμό!

Βράστε τις γαρίδες σας μέσα στον ζωμό!

Προσθέτω αλάτι και φρέσκο πιπέρι, ανεβάζω ελαφριά την φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα.
Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα είκοσι-εικοσιπέντε λεπτά, και μπορεί να μην χρειαστεί και χρησιμοποιήσετε όλο τον ζωμό!
Το risotto είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει και μελώσει, και ο κόκκος του ρυζιού θα είναι μεν τρυφερός αλλά και “al dente”.
Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, και το μισό τριμμένο τυρί.

ready
Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το τυρί και να δώσει ακόμη πιο μελωμένη υφή στο risotto.
Πασπαλίζω με τυρί και φρέσκο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

servedlast one

Καλή επιτυχία, είναι δεδομένη!

error: Content is protected !!