Σήμερα φτιάχνω Risotto με Γαρίδες!

13/09/2013 • MAKE

Δεν είναι και καμία δύσκολη συνταγή -γι’ αυτό την προτείνω άλλωστε- ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπη. Πετυχαίνει όμως πάντα! Και έχει και τα μυστικά της…

cover

Μισή ωρίτσα να έχεις να διαθέσεις πάνω από την κατσαρόλα -ανακατεύοντας όμως διαρκώς-, και η επιτυχία του φαγητού είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Ανοίγω λοιπόν το τετράδιο των συνταγών μου -δεν θυμάμαι από που την έχω σημειώσει αυτή την συνταγή, συνήθως πρήζω τους chef των εστιατορίων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όταν με ενθουσιάζει ένα πιάτο ή την σημειώνω χαζεύοντας κάποιον star chef μας στην τηλεόραση.

oi syntages mou

Υλικά για τέσσερα άτομα:

1500 ml ζωμό λαχανικών
120 ml ελαιόλαδο (γιατί να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο όταν μπορούμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ γλιτώνοντας κάποιες θερμίδες;)
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
300 γρμ. ρύζι Αρμπόριο
100 ml λευκό -καλό- λευκό κρασί
400 γρμ. γαρίδες, καθαρισμένες από τις ουρές, το κέλυφος και τα κεφάλια
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
120 γρμ. παρμεζάνα
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνω τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει για να τον έχω κοντά μου όσο μαγειρεύω το risotto, σε διπλανό μάτι της κουζίνας.

zomos
Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για δύο-τρία λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

onion
Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμα του αλλά να μην ροδίσει.
Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα δύο λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζω την διαδικασία μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι στις άκρες και έντονα λευκοί στο κέντρο.

tsigarisma
Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου δύο λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το υγρό να απορροφάται από το ρύζι.

Μην υποτιμάτε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας φτηνό κρασί για το σβήσιμο του. Δεν λέω να βάλετε το ακριβότερο κρασί της κάβας σας...Εγώ χρησιμοποίησα τα "Δύο Φεγγάρια" , φτιαγμένο από διαλεχτά σταφύλια της ποικιλίας "Ασύρτικο". Συνοδεύει εξαιρετικά πέστροφα σχάρας, θαλασσινά και ιδιαίτερα τις γαρίδες, και όλα τα ζυμαρικά με σάλτσα θαλασσινών...

Μην υποτιμάτε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας φτηνό κρασί για το σβήσιμο του. Δεν λέω να βάλετε το ακριβότερο κρασί της κάβας σας…Εγώ χρησιμοποίησα τα “Δύο Φεγγάρια” , φτιαγμένο από διαλεχτά σταφύλια της ποικιλίας “Ασύρτικο”. Συνοδεύει εξαιρετικά πέστροφα σχάρας, θαλασσινά και ιδιαίτερα τις γαρίδες, και όλα τα ζυμαρικά με σάλτσα θαλασσινών…

Με μία κουτάλα της σούπας ρίχνω μία-δύο δόσεις καυτού ζωμού, χαμηλώνω την φωτιά κάτω από το μέτριο και ανακατεύω μερικές φορές.
Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι.
Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
Όταν ρίξω περίπου την μισή ποσότητα του ζωμού (σε δέκα-δώδεκα λεπτά περίπου) προσθέτω τις γαρίδες αφού πριν τις έχω βράσει. Το δικό μου μυστικό είναι πως τις βράζω μέσα στον ίδιο και ήδη βρασμένο ζωμό των λαχανικών.

Βράστε τις γαρίδες σας μέσα στον ζωμό!

Βράστε τις γαρίδες σας μέσα στον ζωμό!

Προσθέτω αλάτι και φρέσκο πιπέρι, ανεβάζω ελαφριά την φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα.
Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα είκοσι-εικοσιπέντε λεπτά, και μπορεί να μην χρειαστεί και χρησιμοποιήσετε όλο τον ζωμό!
Το risotto είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει και μελώσει, και ο κόκκος του ρυζιού θα είναι μεν τρυφερός αλλά και “al dente”.
Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, και το μισό τριμμένο τυρί.

ready
Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το τυρί και να δώσει ακόμη πιο μελωμένη υφή στο risotto.
Πασπαλίζω με τυρί και φρέσκο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

servedlast one

Καλή επιτυχία, είναι δεδομένη!

8 Responses to Σήμερα φτιάχνω Risotto με Γαρίδες!

  1. ANERGH says:

    παλια…..απο Νικολαο Τσελεμεντες

  2. fay bei says:

    Αγαπημένο μου “γνωστό”-άγνωστο troll-aki,
    επειδή βλέπω προσπαθείς να γράψεις …Ελληνικά , έστω και αν τον Νικόλαο Τσελεμεντέ τον γράφεις Νικόλαο Τσελεμεντές, φαντάζομαι πως θα ξέρεις και να διαβάζεις. Και θα διάβασες πως ξεκινάω το συγκεκριμένο κείμενο ως εξής:
    “Δεν είναι και καμία δύσκολη συνταγή -γι’ αυτό την προτείνω άλλωστε- ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπη”…
    Παρόλα αυτά, λάθος μάντεψες, δεν είναι από τον “Νικόλαο Τσελεμεντές”, αν και σέβομαι απόλυτα την Τέχνη του, δεν έχω τα βιβλία του, δεν είναι και chef της ηλικίας μου άλλωστε…Αν θες να διαβάσεις κάποια πιο πρωτότυπη και καινούργια συνταγή θα σου έλεγα να στραφείς σε αντίστοιχα blogs, εγώ chef δεν είμαι. Παρόλα αυτά, επειδή συνεχίζεις να παραμένεις χωρίς όνομα και να υπογράφεις ως “ANERGH”, η συμβουλή μου είναι να βρεις το θάρρος και να αρχίσεις να υπογράφεις με το πραγματικό σου όνομα τα πικρόχολα σχόλια σου, και η ευχή μου, να βρεις επιτέλους μία δουλειά που θα σε κρατά αρκετά απασχολημένη με κάτι πιο δημιουργικό. Καλές διαδρομές στα άλλα blogs που θα αφήσεις το κακόγουστο φαρμάκι σου και τα βαρετά χωρίς ουσία μηνύματα σου,
    Φαίη Μπέη

  3. Rose Michaelides says:

    Το ριζότο υπέροχο φαίνεται αλλά πιο υπέροχη η αγάπη με την οποία το περιγράφεις..όπως και όλα εδω μέσα σ αυτόν το ΔΙΚΟ ΣΟΥ χώρο.

    Τα blogs όπως και κάθε σελίδα είναι προσωπικοί μας χώροι. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να μπαίνει και να διαβάζει. Πόσο μάλλον να κρίνει η να κατηγορεί.
    Οσα έχω διαβάσει εδω μέσα είναι υπέροχα και γραμμένα με αγάπη.
    Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να πει άσχημες κουβέντες για την ιδιοκτήτρια αυτού του blog,

    Υπήρξα από τις πρώτες bloggers της ελλάδος από το 2001 και ξέρω και έχω δει την κακία να βγαίνει από το πληκτρολόγιο και να διαπερνά την οθόνη του υπολογιστή.

    Κυρία Ανεργη και όποιος άλλος κακόβουλος αναγνώστης. Η κακία είναι μπόυμεραγκ και γυρνά μόνο σε μας. Κανείς δεν μπορεί να μειώσει κάποιον παρα μόνο ο καθείς τον εαυτό του.

    Εκνευρίστηκα που διάβασα τα πιο πάνω σχόλια και ήθελα να απαντήσω.
    Η ανωνυμία δεν είναι μαγκιά. και το ιντερνετ δεν είναι τόσο απρόσωπο όσο πιστευουν μερικοί. Και στις όποιες δυσκολίες της ζωής μας….δεν φταίνε πάντα οι άλλοι…ίσως και εμείς..και ίσως και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε.

    Ο χώρος εδω με εκανε φίλη του και μοιράζεται μαζί μου την αγαπη του για την ζωη.
    Από ότι είδα η Φαυ είναι μια πανέμορφη νέα κοπέλλα που με χαρά μοιραζεται τη ζωη της μαζί μας.
    Νοιώθω την αναγκη να υπερασπιστώ την φιλιά που μου πρόφερε .

    Κυρία ανεργη. εύχομαι η συμπεριφορά σας να κάνει τους ανθρώπους γύρω σας να θέλουν να σας υπερασπιστουν.
    ευχαριστώ

    Rose Michaelides

  4. fay bei says:

    Αγαπητή Rose σε ευχαριστώ πολύ για τα όσα όμορφα έγραψες για εμένα και για το Fay’s Control. Αποφάσισα μόνη μου να αφήσω το fayscontrol.gr ανοιχτό σε όλα μα όλα τα σχόλια, χωρίς να πάρουν “έγκριση” πρώτα από εμένα, και όσα ευχάριστα να τα δημοσιεύω και όλα τα άλλα να τα πετάω. Ρίσκο, αλλά το βρήκα πιο αληθινό στην μεταξύ μας επικοινωνία. Δεν εκνευρίζομαι λοιπόν με όσα σχόλια δεν μου είναι αρεστά. Εκνευρίζομαι με την κακόγουστη συνήθεια να “τρυπώνει” κάποιος σε μία σελίδα και χωρίς να έχει το θάρος της επωνυμίας του, πίσω από ένα ακόμη πιο κακόγουστο ψευδόνυμο, να γράφει μία μπαρούφα μεταχειρίζοντας μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο την γλώσσα μας. Αγαπημένη μου “ANERGH” ή όπως αλλιώς σε βάφτισαν, αν δεν σου αρέσει το συγκεκριμένο blog, γιατί δεν πας παρακάτω; Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν χιλιάδες της αισθητικής σου. Αν εγώ κάνω κέφι να μαγειρέψω μία συνταγή (του) Νικόλαου Τσελεμεντες, γιατί πρέπει να απολογηθώ σε σένα; Ανοίγουμε όμως ένα τεράστιο θέμα, ας το αφήσουμε και ας ανατρέξουμε μόνο στους “καλούς” μας τρόπους, που θέλουν όταν μπαίνουμε σε έναν ξένο χώρο, καλό είναι να είμαστε ευγενικοί. Εάν δεν μας αρέσει ο συγκεκριμένος χώρος, πάμε αλλού. Δεν καθόμαστε να “κράξουμε”. Κάποιος όμως θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί μας από πολύ μικρή ηλικία και να μας τα μάθει όλα αυτά.Αν δεν μας αρέσει κανένας χώρος και αναλώνουμε τις ώρες μας με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο είναι να συμβουλευτούμε έναν ψυχολόγο. Ο οποίος σίγουρα θα πρότεινε: Get a life!
    ΥΓ. Για την ιστορία, το risotto βγήκε απίθανο…

  5. Rose Michaelides says:

    gia tin istoria to ekana me manitaria kai vgike teleio episis.
    From my mobile. Sygnwmi gia latinikous xaraktires.

  6. Rose Michaelides says:

    Akolouthisa ti syntagi sou kata gramma. Ta manitarakia ta tsigarisa ekei pou itan to kremmydi. Ta ypoloipa opos ta les. Me manitarakia pigainei kai to kokkino krasi. Evala ena apo to monte pulciano

  7. Alexandra S. says:

    Yummy και χωρίς να μετράμε θερμίδες!

  8. Alexia says:

    Απλά υπέροχο !!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons