Το “Ρύζι της Φαίης” με δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, φιστίκια & ρόδι: Warning! Highly Addictive!

16/12/2014 • MAKE

Όχι, δεν μου την βάρεσε και μετά την “Velvet Collection” αρχίζω να τα αποκαλώ όλα “…της Φαίης”! LOL! Αν και μου έρχονται μερικά μαζεμένα… “της Φαίης” να αραδιάσω, αυτό το ρύζι το κάνω τόσα πολλά χρόνια που δεν μπορώ να θυμηθώ καν σε ποιο ταξίδι μου το πρωτοδοκίμασα, ποιον chef ικέτεψα, πόσες γαλοπούλες μου συνόδεψα με τα αποξηραμένα φρούτα του, ώστε δικαιωματικά μόνο του πλέον, να αυτοσυστήνεται “Το Ρύζι της Φαίης”. Σας έχω ξαναμιλήσει για το συγκεκριμένο ρύζι, πριν δύο Χριστούγεννα, όμως δεν το είχαμε φτιάξει μαζί βήμα βήμα. Και όχι, δεν το θυμάμαι μόνο κάθε Χριστούγεννα, έχω κάνει και ένα όμορφο Μαροκινό δείπνο Μάρτιο μήνα στην βεράντα μου, με όμορφα χαλιά στρωμένα, με περίτεχνα φανάρια και αρωματικά κεριά, με σόμπες και Μαροκινά τραπέζια, και το συγκεκριμένο Ρύζι πρωταγωνίστησε για άλλη μία φορά στο μενού. Απλά να. Τόσο τα πορφυρά του χρώματα όταν μπερδεύονται μεταξύ τους το κόκκινο, το μωβ και το πορτοκαλί– όσο τα αρώματα από τα φρούτα του, ταιριάζουν μοναδικά σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι…Χθες βράδυ, το έφτιαξα για άλλη μία φορά για να συνοδέψει την Φραγκόκοτα μας , κάντε το σήμερα κιόλας, και θα με θυμηθείτε, περιμένω εντυπώσεις…

1

Warning! Highly Addictive!

2

Υλικά:
3 φλιτζάνια ρύζι basmatti
2 λίτρα νερό
2 κουταλιές της σούπας ζωμό, μεσογειακό
1/2 φλιτζάνι ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1 ρόδι καθαρισμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης

3

4

Πλένω το ρύζι να φύγει φύγει η κόλα του.
Βράζω το νερό και ρίχνω τον μεσογειακό ζωμό, βάζω το ρύζι να βράζει για 5′ και σουρώνω.
Βάζω σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνω πολύ πιπέρι.

5
Αφού λιώσει το βούτυρο βάζω το μισό ρύζι απαλά σε στρώσεις.

6
Ανακατεύω όλα τα ξερά φρούτα και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.

7

8

9
Σκεπάζω με το υπόλοιπο ρύζι-η φωτιά να είναι στο “3”.

10

11
Παίρνω μία κουτάλα και κάνω τρύπες μέσα στο ρύζι.

12
Σκεπάζω την κατσαρόλα με μία πετσέτα, από πάνω κλείνω με το καπάκι και το αφήνω για 35′.

Season's Greetings! Magical Time...

Season’s Greetings! Magical Time…

14

15

16
Τότε, το σπάω και το ανακατεύω.

17

18
Προσθέτω τα φιστίκια.

19

Tataahh!!!

Tataahh!!!

Χρώματα και αρώματα, όλα ανακατεμένα γλυκά, για να συνοδέψουν το φαγητό σας....

Χρώματα και αρώματα, όλα ανακατεμένα γλυκά, για να συνοδέψουν το φαγητό σας….

Σερβίρουμε...

Σερβίρουμε…

So Christmas....

So Christmas….

24

25

Ταιριάζει υπέροχα από ένα απλό καθημερινό δείπνο, έως το Χριστουγεννιάτικο...

Ταιριάζει υπέροχα από ένα απλό καθημερινό δείπνο, έως το Χριστουγεννιάτικο…

Καλή επιτυχία!!! xxx

6 Responses to Το “Ρύζι της Φαίης” με δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, φιστίκια & ρόδι: Warning! Highly Addictive!

  1. Maria says:

    Πολυ καλό. Η φωτιά θα ειναι κλειστή αφού το σκεπάσουμε;

    • faybei says:

      Καλησπέρα Μαρία! Όχι, μαγειρεύουμε το ρύζι μας κανονικά, απλά το σκεπάζουμε πρώτα με μία πετσέτα της κουζίνας και μετά με το καπάκι της κατσαρόλας! Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα! xxx

  2. Maria says:

    Συγνώμη που ξαναρωταω αλλα επειδή θελω να το κανω η φωτιά να ειναι χαμηλή πολυ η μέτρια αφού το σκεπασουμε; Δεν θα καεί 35 λεπτά αφού δεν εχει καθόλου υγρά;

    • faybei says:

      Καλημέρα Μαρία, όπως έγραψα, η φωτιά πρέπει να είναι στο “4”, μην φοβηθείς καθόλου, όχι μόνο δεν θα καει, αλλά η ζάχαρη και το μέλι από τα φρούτα θα το κάνουν όσο τραγανό πρέπει. Όταν ξεσκεπάσεις την κατσαρόλα στα 35′ μην ξεχάσεις να “σπάσεις” το ρύζι ανακατεύοντας το με μία κουτάλα! Καλή επιτυχία, σου συνιστώ να το κάνεις σήμερα κιόλας, περιμένω εντυπώσεις…Καλά Χριστούγεννα! xxx

  3. Maria says:

    Σας ευχαριστω πολυ!!! Καλα Χριστούγεννα!!!!

  4. Evdokia says:

    🙏🏻🙏🏻🙏🏻….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons