Πάσχα, το Ελληνικό…

15/04/2015 • IT'S CHIC TO BE GREEK

“Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.

Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.”

ana2

Υπάρχει μία “ιεροτελεστία” καθιερωμένη που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τις Άγιες Ημέρες, όχι μόνο στη δική μου οικογένεια φυσικά, κάποιοι την ονομάζουν “παράδοση”. Αυτές οι “παραδόσεις” είναι και όλα όσα μας συνδέουν με την οικογένεια μας, με τον τόπο μας, με τους φίλους μας. Αυτές οι εικόνες, τα αρώματα και οι ήχοι, που μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τι αγαπάμε, τι λησμονούμε, τι προσμονούμε.
Κάθε Μεγάλη Δευτέρα το άνοιγμα του σπιτιού μετά από τόσους χειμερινούς μήνες. Μεγάλη Τρίτη ο φρέσκος αέρας έχει αγκαλιάσει κάθε γωνιά του, το σπίτι γεμίζει φρέσκα λουλούδια, όχι αγορασμένα, αλλά επιλεγμένα από τον αγρό. Ανάβουμε το καντηλάκι. Υποδεχόμαστε τους φίλους μας. Οι λαμπάδες τοποθετούνται με ευλάβεια δίπλα στο τζάκι, το σοκολατένιο αυγό του νονού παραμένει στο κέντρο της τραπεζαρίας έως την Κυριακή του Πάσχα, όπου και να πάμε το κουβαλάμε μαζί μας για να το σπάσουν τα παιδιά. Το βράδυ ακούμε το τροπάριο της Κασσιανής… Μεγάλη Τετάρτη φτιάχνουμε όλοι μαζί μία λίστα για τα ψώνια που χρειαζόμαστε. Αύριο θα βάψουμε τα αυγά, μεθαύριο θα φτιάξουμε αρακά, όλα όσα χρειάζεται το Σοφάκι για να φτιάξουμε τη Μαγειρίτσα. Άλλη μία “ιεροτελεστία”, άλλη μία παράδοση. Όπου κι αν βρισκόμαστε, η Σοφία φτιάχνει πάντα την Μαγειρίτσα και την κουβαλάμε μαζί μας στου Ορλώφ. Την κάνει με μοσχάρι και δέκα μαρούλια. Της βάζει φρέσκα κρεμμύδια, άνηθο, την αυγοκόβει, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι, οι γύρω παρέες θέλουν να τη δοκιμάσουν, η Σοφία τους προσφέρει, θα σας γράψω συνταγή…
Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη τη μέρα. Το βράδυ, μαζεύονται όλοι οι Επιτάφιοι του νησιού στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, μπροστά από το Ποσειδώνιο. Όλα τα μαγαζιά του νησιού κλείνουν τη μουσική, χαμηλώνουν τα φώτα. Το νησί φωτίζεται μόνο από τα κίτρινα κεριά. Οι Σπέτσες μυρίζουν μύρα, λεβάντα, γαρδένια, βασιλικό. Αμέσως μετά τη περιφορά του Επιταφίου η παρέα μαζεύεται στον Ταρσανά ή στο Νερό της Αγάπης. Για την Ανάσταση πάμε πάντα στον Άγιο Νικόλαο. Ξέρουμε που θα σταθούμε, ποιους θα δούμε, σε ποιον θα δώσουμε πρώτα το Φιλί της Αγάπης. Ξέρουμε κάθε κρότο, κάθε απόχρωση του ουρανού από τα βεγγαλικά, τον κάθε ήχο που ακούγεται από μακριά, από τις άλλες εκκλησίες που γιορτάζουν, από τα κότερα στο Παλιό Λιμάνι που κορνάρουν χαρμόσυνα. Και μετά, θα πάμε στου Ορλώφ. Παραδοσιακά… Θα φάμε την Μαγειρίτσα της Σοφίας, αυτή του Χρήστου, και Κατσικάκι. Και γαλακτομπούρεκο. Την επόμενη το πρωί, θα πάμε στη θάλασσα. Συνήθως στο “Καΐκι”, ή στην Αγία Μαρίνα

Μ. Σάββατο, 12 το βράδυ, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου...

Μ. Σάββατο, 12 το βράδυ, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου…

ana1b

ana1c

ana3

ana8

ana6

ana7

ana5

ana4

ana9

ana10

Χριστός Ανέστη!

Χριστός Ανέστη!

ana12

Το εστιατόριο του Ορλώφ φωτίζεται από τις λαμπάδες μας...

Το εστιατόριο του Ορλώφ φωτίζεται από τις λαμπάδες μας…

Η Μαγειρίτσα της Σοφίας Κούστα. Χωρίς συκωτάκια και εντόσθια, μόνο από Μοσχάρι. Συνήθως μας ζητάνε και οι διπλανές παρέες, η Σοφία τους προσφέρει και τους εύχεται "Χρόνια Πολλά"...

Η Μαγειρίτσα της Σοφίας Κούστα. Χωρίς συκωτάκια και εντόσθια, μόνο από Μοσχάρι. Συνήθως μας ζητάνε και οι διπλανές παρέες, η Σοφία τους προσφέρει και τους εύχεται “Χρόνια Πολλά”…

ana15

ana16

ana17

ana18

Χρήστος, Μαρία, Μπίλης, Σοφία

Χρήστος, Μαρία, Μπίλης, Σοφία

 

Με τον Χρήστο Ορλώφ. Άλλη μία "παράδοση" να του φέρνω εγώ πρώτη το Άγιο Φως...

Με τον Χρήστο Ορλώφ. Άλλη μία “παράδοση” να του φέρνω εγώ πρώτη το Άγιο Φως…

Κυριακή του Πάσχα πάμε στη θάλασσα...

Κυριακή του Πάσχα πάμε στη θάλασσα…

Στον Παράδεισο, στην Αγία Μαρίνα μας υποδέχεται ο Βαγγέλης Κατσόρης. Πόσα χρόνια...

Στον Παράδεισο, στην Αγία Μαρίνα μας υποδέχεται ο Βαγγέλης Κατσόρης. Πόσα χρόνια…

ana25

Φρέσκα λουλούδια και φρέσκα φρούτα παντού...Σε λίγο θα έρθει το αρνί...

Στο τραπέζι μας, φρέσκα λουλούδια και φρέσκα φρούτα…Σε λίγο θα έρθει το αρνί…

Η ώρα που περίμεναν τα παιδιά: να σπάσουν το Σοκολατένιο Αυγό του νονού...

Η ώρα που περίμεναν τα παιδιά: να σπάσουν το Σοκολατένιο Αυγό του νονού…

ana36

Αντζελίνα, Μαρίλυ, Λίλιαν, Φαίη, Σοφία, Ρόντη...

Αντζελίνα, Μαρίλυ, Λίλιαν, Φαίη, Σοφία, Ρόντη…

Περικλής Βαρβιτσιώτης

Περικλής Βαρβιτσιώτης

Σοφία Κούστα, Παναγιώτης Γιαννακός

Σοφία Κούστα, Παναγιώτης Γιαννακός

Η εικόνα με τα φρέσκα λουλούδια και φρέσκα φρούτα αλλάζει με αυτή από το κοκορέτσι και το αρνί...

Η εικόνα με τα φρέσκα λουλούδια και φρέσκα φρούτα αλλάζει με αυτή από το κοκορέτσι και το αρνί…

Και το γλέντι ξεκινά...

Και το γλέντι ξεκινά…

ana33

ana34

ana35

ana35a

Καταϊφι με φρέσκα φρούτα και σοκολάτα...

Καταϊφι με φρέσκα φρούτα και σοκολάτα…

ana38

ana39

ana40

Παναγιώτης & Μαρίλυ Γιαννακού

Παναγιώτης & Μαρίλυ Γιαννακού

Υπάρχει μία “ιεροτελεστία” καθιερωμένη που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τις Άγιες Ημέρες, όχι μόνο στη δική μου οικογένεια φυσικά, κάποιοι την ονομάζουν “παράδοση”. Αυτές οι “παραδόσεις” είναι και όλα όσα μας συνδέουν με την οικογένεια μας, με τον τόπο μας, με τους φίλους μας. Αυτές οι εικόνες, τα αρώματα και οι ήχοι, που μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τι αγαπάμε, τι λησμονούμε, τι προσμονούμε…

ana42

Και του χρόνου! xxx

3 Responses to Πάσχα, το Ελληνικό…

  1. Eirini says:

    Και του χρόνου να ειστε ολοι καλά. Χρόνια πολλά .

  2. Elisianna Makri says:

    K. Μπέη χρόνια σας πολλά. Για μία ακόμα φορά μεταφέρατε το άρωμα του Πάσχα και στους αναγνώστες σας. Θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω κάτι: ΄΄ Απαιτούμε΄΄ τη συνταγή στης μαγειρίτσας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι πολλές ακόμα όμορφες στιγμές στο αγαπημένο σας νησί.

    • faybei says:

      Χρόνια πολλά σε όλους!
      Όχι μόνο θα γράψω συνταγή-είναι απίθανη για καθημερινό φαγητό και όχι μόνο για την Ημέρα της Ανάστασης- αλλά θα την κάνουμε μαζί step by step!
      Αύριο κιόλας, stay tuned! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons