ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η παράδοση του Άγιου Φανούριου και η συνταγή μου για Φανουρόπιτα…

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια, και υπάρχει η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

11 COVER

Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σημερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του, και γιορτάζεται στις  27 Αυγούστου.

1
Μία ημέρα πριν, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα και την πάμε στην εκκλησία, εδώ στις Σπέτσες στον Άγιο Φανούριο, για να ευλογηθεί και να διανυκτερεύσει εκεί…Αύριο, θα προσφέρουμε και θα μας προσφέρουν όλες οι νοικοκυρές του νησιού από τις δικές τους Φανουρόπιτες, τα παιδιά θα τις φάνε με το γάλα τους, το απόγευμα με παγωτό καϊμάκι

Η μητέρα μου τον αγαπάει πολύ τον Άγιο Φανούριο και κάθε μέρα σαν τη σημερινή, γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σπίτι μας, για την απίθανη Φανουρόπιτα της, η οποία μοιράζεται σε φίλους, στην εκκλησία, σε γείτονες και γνωστούς… Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι της φίλης της, της Αθηνάς Ζήνα, αδελφής του αγαπημένου Πάνου, της οποίας τις συνταγές λίγες διαθέτουν, και κάθε φορά, ανταλλάσσουμε μυστικά, συνταγές, tips
Σήμερα, την φτιάχνουμε με την Ελμίνα, η οποία για πρώτη φορά φέτος θέλει να μάθει όλη την ιστορία για τον αγαπημένο Άγιο και την πίτα που του αφιερώνουμε…

Από γενιά σε γενιά...

Από γενιά σε γενιά…

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου.

3

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Γίνεται από φαρίνα, ζάχαρη, λάδι, σταφίδες, καρύδια χοντροκομμένα, χυμό πορτοκαλιούκονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο.

Η συνταγή μου: Χτυπάμε στο μίξερ μία κούπα ζάχαρη με μια κούπα λάδι ελιάς για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε μία κούπα νερό με 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι σόδα, κανελλογαρύφαλλα τριμμένα, ένα φλυτζανάκι κονιάκ
και 4 κούπες φαριν απ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε 100 γρ. τριμμένο καρύδι και 150 γρ. Σταφίδες, ξανθιές- τα έχουμε από πριν τοποθετήσει σε κοινό μπολ ανακατεμένα με λίγο αλεύρι για να μην “καθίσουν” στο κάτω μέρος του ταψιού.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ήδη βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 30′-40′.

5

6

7

8

9

10

12

13

14

15

16

17

Λέμε την ιστορία του Αγίου καθώς ανακατεύουμε τα υλικά...

Λέμε την ιστορία του Αγίου καθώς ανακατεύουμε τα υλικά…

20

22

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση. Επίσης, σύμφωνα με τη δοξασία, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία.

24

25

Καλή επιτυχία, χρόνια πολλά, και του χρόνου!

error: Content is protected !!