ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Νηστίσιμη Καρυδόπιτα με Ταχίνι, για την Σαρακοστή!

 Το πρόγραμμα ήταν να πάμε τριήμερο στις Σπέτσες, όπως κάθε χρόνο. Μία οι μετεωρολόγοι με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, μία η διαιτολόγος μου που δεν χαρίζει κάστανα στις αργίες, μία που δεν προλαβαίνω να “ανοίξω” το σπίτι μετά από τόσους μήνες…θα παραμείνουμε εδώ.

Και τι δεν είχα προγραμματίσει για το τραπέζι μου της Σαρακοστής, κάτω από την πέργκολα...Φυσικά, και την ταραμοσαλάτα μου θα κάνω, και τις σουπιές μου με το σπανάκι θα κάνω, και το γαριδοπίλαφο μου θα κάνω -θα σας δώσω απίθανη συνταγή!-, και από όλα θα κάνω!

Όμως, οικοδέσποινα φέτος θα είναι η μητέρα του Νικόλα, και εγώ θα της φτιάξω το γλυκό: Νηστίσιμη Καρυδόπιτα με Ταχίνι!

Το ταχίνι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της κουζίνας μας...

Το ταχίνι εν τάχει!

Και επειδή αγαπάμε πεθερούλα, κάνω και μία δοκιμή από σήμερα, μπας και δεν μου πετύχει…

1

Υλικά:

300 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι

350 γρ. Νερό

400 γρ. Ζάχαρη άχνη

400 γρ. Αλεύρι μαλακό

1 κουταλιά της σούπας κακάο

40 γρ. Μπέικιν πάουντερ (η συνταγή μου αυτή, την οποία έχω πολλά χρόνια, πρέπει να είναι από τον Στέλιο Παρλιάρο αν θυμάμαι καλά. Όμως, επειδή προσωπικά βρήκα πολλά τα 40 γρ. Μπέικιν, χρησιμοποίησα μόνο 20 γρ. Βέβαια, κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Παρλιάρος…)

Ελάχιστο αλάτι (στη μύτη ενός μικρού κουταλιού)

Μία κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη

200 γρ. Καρύδια, χοντροκομμένα

Λάδι (για τη φόρμα)

50 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη (για τη φόρμα)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα βαθύ μπολ το ταχίνι, το νερό και την άχνη με μία κουτάλα.

2

Το ταχίνι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της κουζίνας μας

Το ταχίνι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της κουζίνας μας

4

5

6

Προσθέτουμε σταδιακά το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε χυλό.

7

8

9

10

11

Ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα και τα καρύδια, ανακατεύοντας.

12

13

14

15

16

17

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε την φόρμα μας (ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.) και πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη.

18

19

20

Γεμίζουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με μερικά ακόμα καρύδια εάν θέλουμε, και βάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε για άλλη μισή ώρα.

ready1

Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού μας.

ready1

Αν η λάμα του δεν βγει καθαρή, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.

ready3

ready4

Η δοκιμή πέτυχε…Βγήκε τέλεια!!!! Θα πάω κυρία στη πεθερούλα…

Καλή Σαρακοστή! 

error: Content is protected !!