ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Nikkei: Η απάντηση του Περού στην διεθνή γαστρονομική σκηνή!

Ανοίγω το filofax μου. Την μαύρη δερμάτινη ατζέντα μου που νομίζεις πως χωράει τα πάντα μέσα -τα χωράει- οι σελίδες της είναι γεμάτες από σημειώσεις, do’s, ραντεβού, και προσκλήσεις, έως λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσω, τίτλους βιβλίων που θέλω να διαβάσω, υπενθυμίσεις που δεν πρέπει να ξεχάσω, και κάποιες ζωγραφιές της κόρης μου. Και κενές, ολόλευκες σελίδες ημερολογίου από την 1η Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Ούτε μία αράδα, ούτε μία σκέψη, ούτε μία υποχρέωση. Διακοπές…
Οι σημειώσεις στην μαύρη δερμάτινη ατζέντα μου ξεκινούν πάλι την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, όπου έχω τονίσει με έντονο κόκκινο μαρκαδόρο δύο γεγονότα: “Έναρξη Σχολείου”, “Nikkei-#fnlevent!” Δύο σοβαροί λόγοι για την επιστροφή μου στην Αθήνα…

Κάτι πολύ καλό πρέπει να έχω κάνει για να κυλάει τόσο ομαλά η πρώτη μου μέρα μετά από δυόμιση ολόκληρους μήνες της απουσίας μου. Η Ελμίνα ξυπνάει αμέσως και αδιαμαρτύρητα στις 7 για να πάει σχολείο, προσαρμόζεται αμέσως στο καινούργιο πρόγραμμα. Η βοκαμβίλια, οι ορχιδέες και η γαρδένια μου περίμεναν φρέσκιες και ξεκούραστες την επιστροφή μου, ναι ο Νικόλας τήρησε την υπόσχεση του και τις πότιζε καθημερινά. Η μπαταρία του αυτοκινήτου μου, τσακμάκι έτοιμο για τα πήγαινε-έλα μας, ενώ το ίδιο βράδυ, ο Πάνος Δεληγιάννης και η Εύη Φέτση, μας περιμένουν στο νούμερο 3 της Λεβέντη, στο πολυαναμενόμενο Nikkei για να δοκιμάσουμε πρώτοι την γοητευτική και ιντριγκαδόρικη κουζίνα, Nikkei, προϊόν διασταύρωσης δύο πολιτισμών, της Ιαπωνίας και του Περού. Μία ακόμα κουζίνα που υπακούει στη fusion τάση που επικρατεί στη διεθνή γαστρονομική σκηνή…Επιπροσθέτως, θα συναντήσω φίλους. Πολλούς και καλούς φίλους…

p1

Follow me…

Τι ξέρω για την Περουβιανή κουζίνα: Καταρχήν πως είναι η πιο hot right now κουζίνα του πλανήτη, στην γοητεία της οποίας υποκλίνονται από τον από τον Alain Ducasse έως τον Ferran Adria! Επίσης, πως 80.000 παιδιά κάνουν γαστρονομικές σπουδές αφήνοντας­ το παλιό όνειρο ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, το να γίνουν ποδοσφαιριστές. Κάτι λέει αυτό από μόνο του. Α, και πως τα περουβιανά εστιατόρια αφού έχουν κατακλύσει την Αμερική, εμφανίζονται και στην Ευρώπη, με ένα από τα καλύτερα το «Pakta», των αδερφών Adria στη Βαρκελώνη, που σερβίρει μια fusion εκδοχή των γεύσεων του, την κουζίνα­ Nikkei! Η Nikkei κουζίνα, δημιουργήθηκε από Ιάπωνες που είχαν μεταναστεύσει στο Περού στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προσαρμόσουν τις γαστρονομικές τους συνήθειες στα εγχώρια δεδομένα. Tataahh!! Μια νέα «mix&match» κουζίνα μόλις γεννήθηκε!

“Μια ιδιαίτερη, γοητευτική και ιντριγκαδόρικη κουζίνα σε ένα sexy εστιατόριο το οποίο άνοιξε ειδικά για εμάς, σχεδόν δέκα μέρες πριν από το προγραμματισμένο του opening” όπως σημειώνει και ο Πάνος Δεληγιάννης στο δικό του editorial, αφιερωμένο στο πρώτο event του The Food and Leisure Guide για την νέα του περίοδο.
Και τα δυο λέγονται Nikkei. Η μεν κουζίνα έχει τις καταβολές της στο Περού και κοντολογίς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια σειρά από fusion πιάτα τα οποία προκύπτουν από την συνάντησή της με την ιαπωνική γαστρονομία.
Ναι, το περίφημο Pakta με την βαριά υπογραφή των αδελφών Adrià στην Βαρκελώνη είναι ένα από πρώτα εστιατόρια που εδραίωσαν τη Nikkei στην ευρωπαϊκή γαστρονομική σκηνή μέχρι και πέρα από τα σύνορά της.
Εκεί μέσα άλλωστε πέρασε και ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού του ο Θάνος Στασινός , ο σεφ του πανέμορφου εστιατορίου των Γιώργου Μελισσάρη και Γιάννη Μωράκη το οποίο μας υποδέχτηκε προχθές βράδυ σε avante premiere

p6

pfirst
Τα γαστρονομικά δείπνα του FnL βρίσκονται πλέον σε μια ώριμη φάση. Ποικίλουν μεταξύ τους ανάλογα με την θεματική, την περίσταση ή το εστιατόριο αλλά το προχθεσινό είχε μια πρωτοτυπία η οποία ήταν ζητούμενο από την αρχή: την αποκλειστικότητα για τους αναγνώστες του fnl. Αυτό ακριβώς είναι εν προκειμένω το preview. Η δια ζώσης γνωριμία με ένα καινούργιο γαστρονομικό project πριν αυτό λειτουργήσει κανονικά για το κοινό του.

Follow me...

Follow me…

Η ώρα είναι εννιά, και τα πρώτα μέλη της εκλεκτής παρέας των fnl events διασχίζουν την εντυπωσιακή ξύλινη πόρτα του Nikkei, για την βραδιά γευσιγνωσίας στην talk of the world κουζίνα…

ni1

ni4

ni5

ni6

ni7

ni8

ni9

ni10

ni15

ni18

ni17

Τα πρώτα “στην υγειά μας”, και “καλή σεζόν” ακούγονται με ένα welcome drink, τo Vina Morada. Ένα κόκκινο κρασί ποικιλίας Malbec, μαριναρισμένο με σύκο, μπαχαρικά, χυμό από καλαμπόκι που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περουβιανής γαστρονομίας, lychee liqueur και bitters από ροδάκινο. Ο εξαιρετικός και αγαπημένος bartender Σπύρος Κερκύρας πίσω από την μπάρα του Nikkei είναι ο εγγυητής των cocktails, οπότε καταλαβαίνετε το επίπεδό τους. Και ίσως πόσο ήπιαμε…

p19v8nppji3u446m16ni1c13jtc4_900

Τα πρώτα πιάτα αρχίζουν να κάνουν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στα τραπέζια. Μας κατακλύζουν χρώματα και αρώματα. Ένα προσεγμένο Kinoa Mango, παρέα με ένα ceviche από λαυράκι δίνουν με τη μία το στίγμα της κουζίνας. Οι μεγάλες συγκινήσεις δεν αργούν να έρθουν μιας και το tiradito από μυλοκόπι με ροκότο και τσάιβς είναι ένα εκπληκτικό πιάτο απίθανης έντασης και φινέτσας. Από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει στην πόλη, συμφωνούν οι συνδαιτυμόνες. Στην παρέα τους δεν μπορούσε να απουσιάζει και το παιχνιδιάρικο tartar τόνου με τις funky “μπρουσκέτες” από φύκια…

p10

ni12

ni13

ni14

p11
Το “Bloody Tiger” μια παραλλαγή του Bloody Mary με Tanqueray Ten, Leche De Tigre και χυμό περουβιάνης ντομάτας συνοδεύει με επιτυχία τα εύγευστα gyoza με ιβηρικό χοιρινό, ένα Jamon Unagi με σπαράγγια και τα causas με κοτόπουλο και Kimchi.

p19v8nbiivno11n31j8r1t821fo21k_900
Και εδώ το πιάτο που μας κλέβει την καρδιά είναι το ντελικάτο και θαυμάσιο Beef Angus Tataki με σόγια και aji limo peppers sauce…

p19v8nbiiv1520183mfbm13a6fdv1n_900
Έκτοτε, φτάνουν το ένα πιάτο μετά το άλλο. Και ακόμη δεν έχουμε φτάσει ούτε στη μέση του μενού των 16 πιάτων. Είναι και το υπέροχο Nikkei Pisco Sour του Σπύρου Κερκύρα που μας ξεμυαλίζει και ζητάμε refill ο ένας μετά τον άλλον…

p5

p3

pCOVER

Τα causas αυτή τη φορά με πανστέτα χοιρινού είναι απλά συγκλονιστικά, ενώ οι μαριναρισμένες μοσχαρίσιες καρδιές anticuchos με aji panca ένα από τα νοστιμότερα πιάτα του μενού.

ni19

p8

p9
Τώρα, είναι η σειρά για να εμφανιστεί καμαρωτό το χιλιανό λαυράκι, ψημένο στην εντέλεια και ζουμερό για να σταθεί με το σπαθί του δίπλα από ένα “τηγανιτό” Sorbet από Ketel One Citroen με πράσινο τσάι και τριμμένο πασατέμπο.

pasatebo
Το τελευταίο στάδιο του μενού από τον εξαιρετικό, όπως φάνηκε Θάνο Στασινό, είναι μια τριλογία από κρέατα. Ένα κοτόπουλο στο Josper, ένα Pork Belly από χοιρινό Duroc και το εξαιρετικό μοσχαρίσιο κιλότο με βούτυρο σινανόσπορου και aji panca που το ερωτεύεται κανείς για πλάκα.

Υπέροχος τρόπος να σου φέρουν αρωματικές πετσέτες να σκουπιστείς...

Υπέροχος τρόπος να σου φέρουν αρωματικές πετσέτες να σκουπιστείς…

nibeforesweet a

nibeforesweet b

p17

Ένα γοητευτικό blend από Zacapa 23 & XO, το Guatemalan meets Peru ταιργιάζει γάντι με την Nikkei κρεατολαγνεία…

p4
Η ώρα ήδη είναι περασμένες δώδεκα και ζητάει επιδόρπια για sweet end. Μια εξαίσια dulcey caramel Valhrona δίπλα από το tres leches cake μας αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το σκηνικό συμπληρώνει το τελευταίο cocktail της βραδιάς με βάση το αγαπημένο ουΐσκι Bulleit, καραμέλα βουτύρου, chocolate bitter`s, Grand Marnier Rouge, μπαχαρικά και γάλα αμυγδάλου.

ni desert

p16
Η παρέα δεν λέει να φύγει, μεταφερόμαστε έξω, στο στενό της Λεβέντη για ένα τσιγάρο, το οποίο ορθώς απαγορεύεται μέσα στο εστιατόριο. Σκέφτομαι πως με λίγη φαντασία, η Λεβέντη θα μπορούσε να είναι σοκάκι σε νησί, βοηθάει και η περασμένη ώρα, δεν βλέπω πουθενά αυτοκίνητα.

ni telos
“Πως πέρασες;” ακούω τον οικοδεσπότη μας να ρωτά τον Λευτέρη Τρίγκα. Κοιτάζει λίγο συνωμοτικά την Μάρθα Σαββίδου και την ρωτάει εντελώς ρητορικά: “Πιστεύεις ότι αν δεν ήταν τα FnL Events να μας παρακινούν και να μας τα μάθουν αυτά, θα σε έπαιρνα ποτέ τηλέφωνο να πάμε σε Περουβιανό;”!
Ο πιο εύστοχος επίλογος μίας αξέχαστης βραδιάς…
Καλή σεζόν…xxx

Φωτογραφίες: Panos Smyrniotis & Fay’s Control

error: Content is protected !!