ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά”: Το πολυαναμενόμενο δείπνο της σεζόν!

Δεν είναι μόνο ο διοργανωτής, το The Food & Leisure Guide ούτε ο chef, ο Σωτήρης Ευαγγέλου. Δεν είναι το μέρος διεξαγωγής, το εμβληματικό εστιατόριο Tudor Hall του King George ούτε καν το ίδιο το θέμα του δείπνου, η κορύφωση της διοργάνωσης “Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά”. Είναι όλα τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα.
Είναι το πρώτο δείπνο της σεζόν -δυστυχώς δεν ακολουθούν και πολλά- που σε βάζει στο εορταστικό κλίμα. Να ντυθείς όμορφα, να φορέσεις κόκκινο lipstick, να πιεις και ένα ποτήρι σαμπάνια λίγο πριν ξεκινήσεις από το σπίτι. Και στο αυτοκίνητο να φτιάξεις ακόμα περισσότερο την διάθεση σου βάζοντας να ακούσεις ένα κλασικό κομμάτι του Sinatra. Ο ευγενικός και άψογα ντυμένος θυρωρός του King George σε υποδέχεται και σε συνοδεύει στο ασανσέρ πατώντας το κουμπί του 7ου ορόφου που θα σε οδηγήσει στο αριστοκρατικό Tudor Hall. Ένα πελώριο Χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στο υπέροχο βαρύτιμο τζάκι που σιγοκαίει, παραταγμένα στη σειρά τα μπουκάλια των κορυφαίων Ελληνικών και Γαλλικών κρασιών που θα συμμαχήσουν για το σημερινό δείπνο, ο ήχος από τους φελλούς των Veuve Cliquot Vintage που ανοίγουν για να σε καλοδεχθούν, σε συνδυασμό με τα καλωσορίσματα του Πάνου Δεληγιάννη και της Εύης Φέτση που θα σε οδηγήσουν στο τραπέζι που σε περιμένει ήδη η παρέα σου, όλα συνηγορούν σε μία εξαιρετική βραδιά, από αυτές που θυμάσαι και νοσταλγείς για έναν ολόκληρο χρόνο. Έως τον επόμενο Δεκέμβριο…Μμμ…καλύτερα και από Πρωτοχρονιά…

Follow me…

p1a6l3gbjisc2umhkdm5ih1opqc_900

12388006_10153458406538558_830842551_n

 

10566502_10153458414188558_1691160083_n

12366985_10153458415188558_1860895602_n

12386616_10153458410038558_859221642_n

12387730_10153458410163558_1736625027_n

12395323_10153458416278558_3198527_n

Ο εξαιρετικός chef Σωτήρης Ευαγγέλου και η ομάδα του, είναι οι εγγυητές ενός μενού πέντε πιάτων το οποίο άφησε για ακόμη μια φορά τις καλύτερες εντυπώσεις. Το θέμα του είναι “Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία” αφού δίπλα από κάθε δημιουργία του Ευαγγέλου παρουσιάζονται δυο ποτήρια Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών.    Ένα γαλλικό και ένα ελληνικό, αποδεικνύοντας με αυτό το tasting κάτι το οποίο οι περισσότεροι έχετε έμπρακτως πλέον καταλάβει: με το πέρασμα των χρόνων, το ελληνικό κρασί αναρριχάται όλο και ψηλότερα στον παγκόσμιο αμπελώνα…
Η αριστοκράτισσα Veuve Cliquot Vintage καλωσορίζει με τον κομψό αφρό της τους καλεσμένους για περίπου μισή ώρα. Γνωστοί οινοπαραγωγοί και προσωπικότητες του κρασιού, καινούργιοι φίλοι του FnL Guide αλλά και φανατικοί repeaters των εκδηλώσεων, σηκώνουμε τα ποτήρια μας ψηλά και γνωριζόμαστε μεταξύ μας ανταλλάσοντας απόψεις και κουβέντες.

1932035_10153458414708558_2059767801_n

kris vivian

Απόλυτη σταρ της βραδιάς είναι η κορυφαία οινογράφος Jancis Robinson και ο σύζυγος της Nick Lander, κριτικός εστιατορίων των Financial Times, που τιμούν με την καταλυτική παρουσία τους την φετινή διοργάνωση.

10327207_10153458410728558_2098429237_n
Το μενού ξεκινάει με ένα φινετσάτο ταρτάρ λαβράκι και μαριναρισμένο σολωμό…

p1a6l3f8471sajkbfbn61gma76f4_900

Για να το διαδεχτεί ένας υπέροχος κόκορας corn fed από την Γαλλία που προσέφερε ευγενικά η Meteopolitan Food Culture. Το στήθος του είναι γεμιστό με τραχανά, cranberries και δαμάσκηνα ενώ το μπούτι του γίνεται ένα μελωμένο “coq au vin”.
Η στιβαρή Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη του 2008 μοιραία κοντράρεται με το φινετσάτο Gevrey-Chambertin 2013 του J. Drouhin (Deals) σε μια μάχη που έληξε ισόπαλα μιας και τα δυο μεγάλα ερυθρά, έπιασαν σφυγμό με το πιάτο.

p1a6l3f84712ct12ev1ndi4e1of5_900
Η αποκάλυψη της βραδιάς είναι το εκπληκτικό Σατομπριάν του Σωτήρη Ευαγγέλου, σε κρούστα πιπεριών και μυρωδικών. Εδώ, η Θάλεια Τσιχλάκη, παρατηρεί την εξής μαγική αρμονία: το Τέσσερα 2011 του Αϊβαλή ταίριαξε στην γεύση του κρέατος κάνοντας εκρηκτική χημεία με τα πιπέρια και τα μυρωδικά, ενώ το Ch. Dauzac 5eme grand cru classe Margaux του 2011 (Kylix) στην λεπτεπίλεπτη υφή του…

p1a6l3f8481vbc1u8ve9asd9qn6_900
Από ένα δείπνο που φέρει στον τίτλο του την λέξη “Γαλλία”, δεν θα μπορούσε να λείπει και το ανάλογο πλατό τυριών. Η Provence παραχωρεί ειδικά για την βραδιά τα εξαιρετικά Livarot Petit, Comte 24μηνης ωρίμανσης και Secret du Couvent. Το αγαπημένο Μαυροτράγανο Αργυρού του 2009 ενώνει τις τανικές του δυνάμεις με το Gigondas Valbelle του 2011 (Trinity) και έχω την αίσθηση ότι του υποσχέθηκε μια ρεβάνς σε κάποιο άλλο ρινγκ που τα τυριά θα είναι ελληνικά…

p1a6l3f8481ios1nk16gr73l12t77_900
Το φίναλε γράφει ένα πολύ προσεγμένο επιδόρπιο με την υπογραφή του Ευγένιου Βαρδακαστάνη. Τραγανά φύλλα σοκολάτας γάλακτος με κρέμα αμυγδάλου, εσπεριδοειδή και υπέροχο παγωτό με άνθη πορτοκαλιάς.

p1a6l3f848hf4saq1d7os0d19nk8_900

Μαζί του, η επιδόρπια Μαυροφάφνη του 2000 από την Cavino τραβάει την αυλαία ενός μοναδικού δείπνου που θα μας μείνει για ακόμη μια φορά, αξέχαστο.

12380629_10153458411218558_1397201285_n

12387796_10153458415938558_1255855584_n

12388316_10153458411563558_1761934332_n

jason deligiannis

Ο Τάσος Μητσελής σημειώνει στον επίλογο του “Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσα να γράψω άλλες τόσες λέξεις για την συνέχεια της βραδιάς η οποία τράβηξε σχεδόν μέχρι τις δυο στην βεράντα του εστιατορίου με τον Παρθενώνα στο πιάτο. Κάτι φορές όμως η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι άνθρωποι που περνάνε τόσο καλά στα event του FnL, δεν είναι εύκολο ούτε να μεταφερθεί, ούτε να αποτυπωθεί έτσι απλά σε ένα κείμενο.
Οπότε θα μας επιτρέψετε να βάλουμε μια τελεία εδώ και δίπλα της ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας στα FnL Events.
Au revoir!”

Φωτογραφίες: Panos Smirniotis

error: Content is protected !!