Μαγειρεύοντας με τον Χριστόφορο Πέσκια: A recipe has no soul, you as the cook must bring soul to the recipe…

30/04/2014 • GO, MAKE

Έχω να γράψω αρκετό καιρό κάποια από τις συνταγές που φτιάχνω για το σπίτι. Μία η δίαιτα, μία οι διακοπές του Πάσχα που μεσολάβησαν, η κατηγορία “Make” έχει να ανανεωθεί εβδομάδες ολόκληρες…

Έτσι, όταν έμαθα για το σημερινό μάθημα του Χριστόφορου Πέσκια στο Different & Different και για την –επιτέλους!– μία και μοναδική θέση που υπήρχε κενή, βρήκα την καλύτερη ευκαιρία για να αποζημιώσω το παρατημένο βιβλίο συνταγών μου!
Το μάθημα ονομάζεται “Ανοιξιάτικο Μενού για Κάλεσμα στο Σπίτι”…Ο τίτλος του καταρχήν δεν με εξιτάρει ιδιαίτερα, όπως και το ίδιο το Μενού όπως μου το περιγράφουν στο τηλέφωνο: “Pasta Primavera, Κυδώνια με σος Σαμπάνιας, Μπακαλιάρος Bianco, και για desert, Το Πλεούμενο Νησί…”.Μην δίνεις σημασία στον τίτλο” μου λέει η Σια Ξαναλάτου όταν της λέω πως δεν βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικό κανένα από τα πιάτα του μενού “Συνήθως όσο πιο ξενέρωτο σου ακούγεται ένα μάθημα του Πέσκια τόσο πιο πολύ ενδιαφέρον έχει…”. Η Σια παρακολουθεί κάθε εβδομάδα τα μαθήματα στο Different & Different οπότε…respect, εγώ το έχω ακόμη καημό που δεν βρήκα θέση στο μάθημα για “Ινδική κουζίνα”, οπότε 10.30′ ακριβώς είμαι στα εργαστήρια της Κάτω Κηφισιάς.

Ωρα 10.30', Μάτσα 17, Κάτω Κηφισιά...

Ωρα 10.30′, Μάτσα 17, Κάτω Κηφισιά…

Ούτε εμένα είναι η πρώτη φορά μου. Κοντά του, έχω μάθει να φτιάχνω καταπληκτικό Καλαμάρι με Ponzu-Siso dressing και Μαύρο Σουσάμι, καθώς και μία συγκλονιστική Μπριζόλα με Spicy Pasta & Wasabi Sesami Seeds.
Γενικά, τα μαθήματα του τα παρακολουθούμε δύο κατηγορίες γυναικών: όσες δεν έχουμε ιδέα από μαγειρική και όσες μαγειρεύουμε απίθανα. Και σήμερα το πρωί, επειδή και οι δέκα “συμμαθήτριες” μου τυχαίνει να είναι και φίλες μου, ξέρω από πρώτο χέρι όχι μόνο πως μαγειρεύουν απίθανα, αλλά είναι όλες και από τις καλύτερες οικοδέσποινες της Αθήνας.

Με τον Δάσκαλο, Χριστόφορο Πέσκια

Με τον Δάσκαλο, Χριστόφορο Πέσκια

Μας υποδέχεται η Μαργαρίτα Σαραντοπούλου με ένα φιλί, εμείς με ένα φλιτζάνι καφέ μπροστά μας, τις σημειώσεις μας και τα στυλό μας, πιάνουμε δουλειά…

Μαργαρίτα Σαραντοπούλου, Χαρά Καίσαρη

Μαργαρίτα Σαραντοπούλου, Χαρά Καίσαρη

Η "συμμαθήτρια" Ελίνα Βαμβακά

Η “συμμαθήτρια” Ελίνα Βαμβακά

Κάτι υπέροχο ετοιμάζουν η Χαρά και ο Χριστόφορος για τις 19 Μαϊου....

Κάτι υπέροχο ετοιμάζουν η Χαρά και ο Χριστόφορος για τις 19 Μαϊου….

Ο Πέσκιας μαγειρεύει, εμείς τον βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις, το Thermomix έχει πάρει φωτιά, όσα δεν προλαβαίνουμε να σημειώσουμε τα αιχμαλωτίζουμε στις φωτογραφικές μας μηχανές…

Εν αρχή, ηρεμία! Οι ποδιές είναι ακόμα κρεμασμένες...

Εν αρχή, ηρεμία! Οι ποδιές είναι ακόμα κρεμασμένες…

Οι σημειώσεις μου με τις συνταγές του menu...

Οι σημειώσεις μου με τις συνταγές του menu…

Are you ready girls?

Are you ready girls?

A recipy has no soul, you as a cook must bring soul to the recipy!

A recipy has no soul, you as a cook must bring soul to the recipy!

Μπαχάρια!

Μπαχάρια!

Dare to be different...

Dare to be… different!

Η αρχικά “ξενέρωτη” Pasta Primavera αποδεικνύεται πως είναι μία πανδαισία φρεσκάδας, αρωμάτων και χρωμάτων από τα καρότα, τον αρακά, τα σπαράγγια, τα κουκιά, το σπανάκι, τον μάραθο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, από το ξύσμα των λεμονιών, τα καβουρδισμένα φουντούκια και τις φλούδες της παρμεζάνας, όλα ανακατεμένα σε ένα υπέροχο Ταλιολίνι…

PASTA1

PASTA2

PASTA3

PASTA4

PASTA5

PASTA6

Σε μία μπουκιά όλη η Άνοιξη, που συνοδεύεται από καβουρδισμένο φουντούκι...

Σε μία μπουκιά όλη η Άνοιξη, που συνοδεύεται από καβουρδισμένο φουντούκι…

Τα Κυδώνια με σος Σαμπάνιας είναι ίσως τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ! Και έχω δοκιμάσει στα καλύτερα…Μαθαίνουμε πως να καθαρίσουμε προσεκτικά τα κυδώνια και το κέλυφος τους, πως να τα τοποθετήσουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει θαλασσινό αλάτι, μας τονίζει να χρησιμοποιήσουμε sour cream και όχι crème fresh, μας εξηγεί πως ό,που “σιμπουλέτ” εννοεί το σχινόπρασο και πως να χτυπήσουμε σωστά το βούτυρο ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να δέσει.

KIDONIA1

KIDONIA2

KIDONIA3

KIDONIA4

KIDONIA5

KIDONIA6

KIDONIA8

Πανέμορφα?

Πανέμορφα?

Ο Μπακαλιάρος Bianco με πουρέ Καρότο είναι αποκάλυψη…Πρόκειται για το κυρίως πιάτο του menu μας, και η διαδικασία του δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στα χέρια του δάσκαλου. Δεν είναι δύσκολη, έχουμε φτιάξει όλες μας άλλα και άλλα…Όμως δεν θέλουμε να χάσουμε λέξη από τον Πέσκια, δεν θέλουμε να μας ξεφύγει ούτε ένα κομματάκι κάρδαμο, να μην κάνουμε λάθος σε ούτε ένα ml από τα 300 του ζωμού ψαριού…Στο τέλος, μπλανσάρουμε καρδιές μαρουλιού για να συνοδέψουμε το συγκλονιστικό αποτέλεσμα μπροστά στα πιάτα μας…

Πως μετατρέπουμε ένα άσχημο αρχικά ψάρι σε έργο τέχνης...

Πως μετατρέπουμε ένα άσχημο αρχικά ψάρι σε έργο τέχνης…

BAKA2

BAKA3

Η σος πρέπει να δέσει με προσοχή...

Η σος πρέπει να δέσει με προσοχή…

Στα χέρια του Πέσκια μπορεί να κάνει και διαφορετικά?

Στα χέρια του Πέσκια μπορεί να κάνει και διαφορετικά?

Tην ίδια στιγμή ετοιμάζουμε τις καρδιές του μαρουλιού για να το μπλανσάρουμε...

Tην ίδια στιγμή ετοιμάζουμε τις καρδιές του μαρουλιού για να το μπλανσάρουμε…

MAROULI2OK

Tataahh!!!!

Tataahh!!!!

Έτοιμο!

Έτοιμο!

Respect!

Respect!

BAKA9
Το μάθημα, ολοκληρώνεται με την εκτέλεση του desert, με το “Πλεούμενο Νησί” που στην πραγματικότητα είναι Handmade -φυσικά- Μαρέγκες με Creme Anglaise και Σούπα Φράουλας! Μαθαίνω πως να φτιάχνω -όχι τις γνωστές Μαρέγκες- αλλά αυτές που είναι σαν Mash mellows, μαθαίνω να φτιάχνω “σωστή” Creme Anglaise, προσθέτω στην Σούπα Φράουλας μάντολες!

DESERT1

DESERT2

Φράουλες και Βανίλια...

Φράουλες και Βανίλια…

DESERT3

Οι Μαρέγκες!

Οι Μαρέγκες!

DESERT4

Αρχίζουμε να "στήνουμε" το πιάτο...

Αρχίζουμε να “στήνουμε” το πιάτο…

DESERT6

DESERT7

DESERT9

DESERT10

DESERT11

DESERT12

Passion!

Passion!

DESERT14

DESERT15

Αξέχαστη εμπειρία...

Αξέχαστη εμπειρία…

Για άλλη μία φορά η όλη εμπειρία καταγράφεται στα “αξέχαστα” και φεύγοντας, διπλοτσεκάρω το τα επόμενα μαθήματα και ποια από αυτά με ενδιαφέρουν πραγματικά. Σημειώνω με κόκκινο μαρκαδόρο στην ατζέντα μου την ημερομηνία Πέμπτη 22 Μαΐου: Θαλασσινό Finger Food!

Βγαίνοντας από την κουζίνα του Πέσκια, παίρνω κατενθουσιασμένη τηλέφωνο τον Νικόλα και τους φίλους μας. “Την Παρασκευή μαγειρεύω!”

SOUR CREAM

Όλες τις συνταγές του σημερινού μαθήματος, καθώς την εκτέλεση τους, θα σας τις παρουσιάσω βήμα-βήμα την Παρασκευή, όπου θα τις μαγειρέψω για τους καλεσμένους μου…

2 Responses to Μαγειρεύοντας με τον Χριστόφορο Πέσκια: A recipe has no soul, you as the cook must bring soul to the recipe…

  1. tessy gouma says:

    κ αφροδισιακό κ υγιεινό,τι άλλο να ζητήσει κάποιος;την σούπα φράουλας,βεβαίως!φιλενάδα,υποκλίνομαι στην υπέροχη παρουσίαση τους.είσαι θεά σου λέω!!!

  2. dora says:

    Συμφωνώ και γω. Το “Πλεούμενο Νησί” φαίνεται εκπληκτικό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons