ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κολοκύθα: Tα πολλαπλά οφέλη σε καρδιά και ανοσοποιητικό!

Ας μάθουμε για την κολοκύθα… Αυτό το πορτοκαλί χρώμα, που συμβολίζει τη διατροφή. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την κολοκύθα με πραγματική απορία: Που χρησιμοποιείται αυτό το τεράστιο λαχανικό; Πως μαγειρεύεται; Το σύγχρονο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη τροφίμων με θεραπευτικές ιδιότητες στην υγεία, προβλέπεται να βάλει την κολοκύθα σε θέση που της αρμόζει στα πιάτα μας. Αυτό το τεράστιο λαχανικό …ναι δίνει τεράστια αξία στη διατροφή μας!

Διατροφική αξία

Οι κολοκύθες είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο χρωματιστό λαχανικό και αυτό είναι που μετράει. Εκτός του ότι υπάρχουν σε αφθονία και προσιτές τιμές, οι κολοκύθες διαθέτουν ένα πακέτο εξαιρετικής διατροφικής αξίας:
Η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ουσίες που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και βοηθάνε στην προστασία από προβλήματα όρασης όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Πρόληψη για τον καρκίνο με β-καροτένιο, ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει η κολοκύθα και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κυρίως του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών όπως μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν.
Το κάλιο βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και την ισορροπία των υγρών του σώματος. Διώχνει την κατακράτηση και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον συσφίγγει την επιδερμίδα.
Αντιοξείδωτικό σύμπλεγμα βιταμινών, καθώς και η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, η ριβοφλαβίνη, ο χαλκός και το μαγγάνιο, είναι απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεν αφήνουν το κύτταρο να γεράσει και τονώνουν το ανοσοποιητικό.
Και, μη ξεχνάτε τους σπόρους! Μην πετάτε αυτά τα υπέροχα υγιεινά μικρά σνακ που είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες και φυτοστερόλες οι οποίες βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος! Απλά αφαιρείτε τους σπόρους, τους ξεπλένετε, τους στεγνώνετε, και στη συνέχεια ψήστε τους στο φούρνο. Το επόμενο βήμα; Προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά (κουρκουμά) και απολαύστε.

Επιχείρηση… κόψιμο

Για τους περισσότερους η κοπή της κολοκύθας μοιάζει με μάχη. Η ακατέργαστη φλούδα της μπορεί να κάνει πράγματι το κόψιμο δύσκολη υπόθεση. Για να το κάνετε σωστά, ξεκινήστε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια, ξεκινήστε με τον τεμαχισμό ενός μικρού τμήματος από το κάτω μέρος της κολοκύθας για να δημιουργηθεί μια επίπεδη επιφάνεια. Τοποθετήστε την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και ξεκινώντας από την κορυφή, χαράξτε βαθιά και ευθεία προς τα κάτω. Στη συνέχεια αφαιρέστε τους σπόρους. Αν θέλετε να την ψήσετε μπορείτε να την αφήσετε με την φλούδα και να την ξεφλουδίσετε εύκολα όταν την μαγειρέψετε. Προτιμήστε τον ατμό ή το ψήσιμο για μικρό χρονικό διάστημα (15 λεπτά το πολύ) και όχι τόσο το βράσιμο για να διατηρήσετε τις περισσότερες βιταμίνες.

5ae3a67e2a7d5027d42a4896862056b3

Τρόποι μαγειρέματος

Υπάρχει μια απίστευτη γκάμα για να την απολαύσετε. Σας δίνουμε μερικές νόστιμες ιδέες για να ενσωματώσετε την κολοκύθα στις καθημερινές μαγειρικές σας απόπειρες!

Κολοκυθόπιτα
Υγιεινή τηγανιτή κολοκύθα
Σούπα κολοκύθας με τζίντερ , καρότο και κόκκινη πιπεριά
Κοτόπουλο κολοκύθας με κάρι
Τσιπς κολοκύθας
Σαλάτα πράσινη με φλύδες ωμής κολοκύθας
Ψωμί κολοκύθας με αλεύρι ζέας και λιναρόσπορο
Muffins με βρώμη και κολοκύθα πουρέ

Από την Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διατροφόλογο, καθ. φυσικής αγωγής, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

error: Content is protected !!