Υποδεχόμαστε το πρώτο κρύο βράδυ του Οκτωβρίου με Μελωμένο Χοιρινό Κότσι στη γάστρα και απαλό Πουρέ Κολοκύθας με τραγανό Μπέικον!

08/10/2014 • MAKE

Ο καλός μου ήθελε ψητό, εγώ ήθελα να δοκιμάσω την καινούργια μου γάστρα (όχι δεν ήταν το δώρο που μου έκανε για τα γενέθλια μου!) καλός συνδυασμός των “θέλω” μας για να ετοιμάσω ένα δείπνο για τους δυο μας με Μελωμένο Χοιρινό Κότσι και απαλό Πουρέ Κολοκύθας με τραγανό Μπέικον!

kedriki

Ο καιρός συνηγόρησε στην επιλογή του μενού, ο Οκτώβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας για να εμπνευστούμε από τις κολοκύθες, η διαδικασία ξεκινά! Και ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ που βάζουμε το κρέας στο ψυγείο, σε μία λεκάνη με νερό, λίγο ξύδι και χοντρό αλάτι, και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Το πρωί, το ξεπλένουμε καλά, το σκουπίζουμε, και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς…

Υλικά για τον Πουρέ Κολοκύθας με Τραγανό Μπέικον:

1

Μία μικρή κολοκύθα, περίπου ένα κιλό χωρίς τα κουκούτσια και την σάρκα της
Ένα κρεμμύδι, χοντροκομμένο
70 ml ελαιόλαδο
Δύο σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι
Δύο κουταλιές του γλυκού κόλιανδρο
Μία κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη
150 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
100 γρμ τριμμένη παρμεζάνα
10 φέτες μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τη κόβουμε σε φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στρώνουμε μία λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και βάζουμε τις φέτες κολοκύθας, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κόλιανδρο, το θυμάρι και τη ζάχαρη.

34567891011
Ψήνουμε για μισή ώρα και βγάζουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο. Αφήνουμε για λίγο την διαδικασία του πουρέ, και προετοιμάζουμε το κρέας μας για τον φούρνο.

Υλικά για το Χοιρινό Κότσι:

15

 

2 κότσια χοιρινά
4 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και λίγο  Cointreau ή triple-sec ή λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζωμός λαχανικών
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση
4 φύλα Δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
10 καρφάκια γαρίφαλου
Φλούδα από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ (ντροπή, ντροπή, θα σας τα πω όμως όλα!)
Αλάτι & Πιπέρι

Για την sauce:

Χτυπάμε σε ένα ποτήρι,
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απλή
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2

 

Στρώνουμε στην γάστρα τα κρεμμύδια και τοποθετούμε τα κότσια κάπως πλάγια, με το κόκκαλο προς τα πάνω. Τοποθετούμε στην γάστρα, τα σκόρδα, τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού. Κάνουμε με το μαχαίρι κάποιες μικρές σχισμές στο δέρμα ώστε να μπει μέσα από ένα καρφάκι γαρίφαλου. Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Αλείφουμε καλά το κρέας με την σως επάλειψης και ότι περισσέψει το περιχύνουμε στο κρέας. Αλατοπιπερώνουμε καλά.

1213141617181920

Κλείνουμε την γάστρα, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο στην πιο κάτω θέση της σχάρας και ψήνουμε για μισή ώρα.
Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δυόμισι ώρες. Ναι, ο χρόνος του ψησίματος είναι αρκετός, υπολογίζουμε γύρω στις τρεις με τρισίμιση ώρες, μπορεί και παραπάνω…

Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα μέχρι να πάρουμε την σάλτσα του και να την σουρώσουμε σε ένα κατσαρολάκι. Κρατάμε μόνο το ζουμί και επανατοποθετούμε το κρέας όρθιο στην γάστρα χωρίς καπάκι και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινήσει!

2627

Σε αυτό το σημείο, συνεχίζουμε με τον πουρέ…

Πολτοποιούμε τα υλικά μας (κολοκύθα, κρεμμύδια και σκόρδο) σε έναν ηλεκτρικό πολυκόφτη, μέχρι να έχουμε έναν λείο πολτό.

21

Τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σφίξει λίγο. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να το “πιει” και να γίνει απαλός.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε για αλάτι & πιπέρι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το μπέικον -χωρίς λάδι φυσικά- μέχρι να γίνει τραγανό.Το προσθέτουμε στον πουρέ μας…

22232425293334353637

Συνεχίζουμε με την sauce του ψητού μας…

30

Βάζουμε το κατσαρολάκι με το ζουμί  σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλαουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό) και ανακατεύουμε μέχρι να  δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Ναι, ξέρω, το κορν-φλάουρ είναι η ντροπή της μαγειρικής “δεν πιστεύω να το χρησιμοποιήσεις! Και αν ναι, τουλάχιστον μην το πεις πουθενά…” με απειλούσε ο Νικόλας, αλλά η αλήθεια είναι πως ελάχιστη χρησιμοποίησα, απλά για την ιδέα, δεν θα το ξανακάνω, εντάξει????

313232

Ξεκίνησα την προετοιμασία μου ένα βράδυ πριν και απολαμβάνουμε το δείπνο μας ένα μετά…Το ψητό μου όμως βγήκε τόσο μαλακό που σχεδόν δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, ενώ ο Νικόλας παραδέχτηκε πως ο πουρές ήταν ο καλύτερος που έχει δοκιμάσει ποτέ…

404142
Μέχρι το Halloween έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά μαζί της…

Καλή επιτυχία!!! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons