ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Για την πρώτη μέρα του Αυγούστου έφτιαξα Μελιτζάνες Παπουτσάκια!

“Καλό μήνα” ευχόμαστε από το πρωί, ευελπιστώντας συγχρόνως ο πιο καλοκαιρινός μήνας του χρόνου να είναι και ο πιο ξέγνοιαστος. Όπως είθισται δηλαδή. Χωρίς ειδήσεις και χωρίς εκπλήξεις. Όσο πιο νωχελικά τόσο πιο καλά.
Όπως μπήκε όμως ο Αύγουστος στο ανέμελο ημερολόγιο του χρόνου, έτσι μπήκε και στην κουζίνα μου. Με ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά, Μελιτζάνες Παπουτσάκια στον φούρνο! Αλλά τι Παπουτσάκια; Με τα όλα τους! Και με τον κιμά τους, και με την μπεσαμέλ τους, και με τα πιο φρέσκα αρωματικά του κήπου μου, και με τα καλύτερα λαχανικά που βρήκα στην βιολογική αγορά της γειτονιάς μου!
Έτσι, μόλις προμηθεύτηκα όλα όσα θα χρειαστώ, ζήτησα από την Ελμίνα (το ταλέντο της στην φωτογραφία ξετυλίγεται με τεράστιο και συγκινητικό ενθουσιασμό) να απαθανατίζει step by step την ώρα της προετοιμασίας του αγαπημένου αυτού φαγητού, που λίγο ως πολύ, όλους μας θυμίζει τα παιδικά μας καλοκαιρινά μεσημέρια, όπου αμέσως μετά την θάλασσα, εκεί, στην αυλή του εξοχικού, με ξυπόλητα τα πόδια και φιλημένα από τον ήλιο τα μάγουλα, σερβιριζόμασταν από το ταψί, και συνοδεύαμε με ζεστό ψωμί και λαχταριστό τυρί φέτα…

Follow me…

Υλικά:

8 Μελιτζάνες τσακώνικες, σχετικά μεγάλες, εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μικρού μεγέθους φλάσκες
ελαιόλαδο
ζάχαρη
1 κρεμμύδι
1 σκόρδο
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο -εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι κιμά θέλετε, εγώ προτιμώ τον μοσχαρίσιο-
ντομάτες όσο πιο ώριμες γίνεται
κεφαλογραβιέρα τριμμένη
θυμάρι, κανέλα, γαρίφαλο, δυόσμο, μαϊνανό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Για τις μελιτζάνες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω.
Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία ‘’υποδοχή’’ για να μπει ο κιμάς.


Για τον κιμά:
Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία και να μείνει ο κιμάς “στεγνός”..
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε τη κεφαλογραβιέρα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε καλά όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.


Για τη μπεσαμέλ:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Απολαύστε το φαγητό στην βεράντα μετά την θάλασσα ή αν είστε ακόμα στην πόλη, το βράδυ συνοδεύοντας με ένα ποτήρι καλό κρασί.


Καλή επιτυχία, περιμένω τα σχόλια σας!
Καλό Αύγουστο! xxx

photos: Elmina Katsarou

error: Content is protected !!