Dark: «I used to be darker, then I got lighter, then I got dark again»…

DARKKOUKOULAINTERIORTOSCANE

16/12/2016 • ART

Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00 η ομαδική εικαστική εγκατάσταση “DARK”, σε επιμέλεια της Ίρις Κρητικού.
Διαδεχόμενη την εικαστική εγκατάσταση “Το Κριθάρι” που παρουσιάστηκε σε δύο διαδοχικές ενότητες-μέρη από τον Δεκέμβριο 2015 έως τον Δεκέμβριο 2016 -Μέρος Α’ «Η Σπορά» /  Μέρος Β’ «Ο Θερισμός»-, η εγκατάσταση «DARK» αποτελεί το πρώτο μέρος ενός διμερούς εικαστικού project που προτείνει ως αντιφατικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες αφετηρίες έμπνευσης δύο λέξεις (dark & pale) που συνδέονται όχι μόνο με την μπίρα, αλλά με την όραση και τη γεύση εν γένει, καθώς και με τη διαδοχή των εποχών.
Ο τίτλος «DARK» σηματοδοτεί την πρώτη ενότητα του χειμώνα που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2017, ενώ τον Μάιο θα εγκαινιαστεί το δεύτερο μέρος της έκθεσης με τίτλο «PALE».

VOUTSINAS

Μάριος Βουτσινάς

Με αφετηρία τη λέξη «DARK» και τον στίχο του Bill Callahan «I used to be darker, then I got lighter, then I got dark again», 16 σημαντικοί δημιουργοί προτείνουν επιτοίχιες και τρισδιάστες ασκήσεις χροιάς, ύλης, γραφής αποχρώσεων και συναισθήματος του σκοτεινού, συνομιλώντας με τις μόνιμες συλλογές των ιστορικών αντικειμένων που επίσης παρουσιάζονται στον μουσειακό χώρο του «ΑΘΗΝΕΟ».
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Στάθης Αλεξόπουλος, Όλγα Αλεξοπούλου, Μίκα Βογιατζή, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Ένη Κούκουλα, Φωτεινή Κωστούλη, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Στέφανος Σουβατζόγλου, Μανούσος Χαλκιαδάκης και Ριχάρδος Φώσκολος.

Τίνα Καραγεώργη

Τίνα Καραγεώργη

It’s good to know: 
Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της. Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102, και από τον Μάιο του 2015 φιλοξενεί περιοδικές εικαστικές εκθέσεις και λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδαwww.athineo.gr .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons