Cocktail τις Σπέτσες την ώρα που δύει ο ήλιος: Η συνταγή Σολομού Ceviche της Μαρίας Κύρου…

30/07/2013 • MAKE

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στα καλοκαίρια μας στις Σπέτσες. Που ουδεμία σχέση έχουν με άλλα καλοκαίρια, τόσο ξένα, “απρεπή”, άκαιρα και προσβλητικά στην αισθητική… Anyway, ο καθένας επιλέγει το “δικό” του καλοκαίρι,εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας χρόνια τώρα…

Τις προάλλες, πίναμε το ποτό μας με την Μαριάννα Οικονόμου και την Μαρία Κύρου, στο παράθυρο του “Spetsa”. Δίπλα μας, το ίδιο έκανε η Μάουζη Τσαλδάρη, σε άλλο τραπέζι ο Κρίτος και η Ειρήνη Νεοφύτου, αμέσως αφού είχαμε απολαύσει την έκθεση “Nostalgia” , στα σαλόνια του Ποσειδωνίου.

Μαριάννα Οικονόμου, Μαρία Κύρου

Μαριάννα Οικονόμου, Μαρία Κύρου

Μιλήσαμε για τα παιδιά μας και τις επιλογές των σπουδών τους -η κόρη της Μαρίας και του Άδωνη Κύρου μόλις πέρασε στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο της επιλογής της, ενώ ο γιος της οικογένειας Οικονόμου πριν λίγες ημέρες πήρε το απολυτήριο του την βραδιά του Commencement του Κολλεγίου και προσπαθεί να αποφασίσει το Βρετανικό Πανεπιστήμιο που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο-, μιλήσαμε για τις διακοπές της Μαρίας στην Ικαρία, για τις δικές μου στη Σύρο, μιλήσαμε για Τέχνη, για θάλασσες και για χειμώνες…

Μιλήσαμε για συνταγές που σερβίρονται σε ιστορικά Αρχοντικά στην promenade του Άγιου Νικόλα… Την ώρα που δύει ο ήλιος, την ώρα που μαζευόμαστε σε βοτσαλωτές βεράντες με τα μεγάλα πιθάρια με τους βασιλικούς…Την ώρα που πίνουμε Pimm’s και σχεδιάζουμε διαδρομές…

Το Ceviche της Μαρίας είναι θρυλικό. Και εύκολο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και με ξιφία, χτένια, γαρίδες, ό,τι θαλασσινό σας αρέσει. Το Ceviche de mariscos μας το γνώρισε η Λατινική Αμερική, από την Χιλή έως το Μεξικό, και στην ουσία πρόκειται για μαριναρισμένο ψάρι…

ceviche

Η Μαρία χρησιμοποιεί:

300 γρμ. φρέσκο κομμάτι σολομού-προτιμά από την κοιλιά του
Μία κούπα μαύρη ζάχαρη
Μία κούπα χοντρό αλάτι
Ξύσμα από ένα lime
Χυμό από ένα λεμόνι
Ξύσμα από ginger

Βγάζουμε την πέτσα από το ψάρι, το κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές, προσθέτουμε όλα τα υλικά και το αφήνουμε να “ψηθεί” δύο ημέρες μέσα στο ψυγείο. Μετά από δύο ημέρες προσθέτουμε έξτρα lime, το ginger και τον χυμό. Σερβίρουμε αν θέλουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μισό pepper chilly επίσης ψιλοκομμένο.
Σε ένα άλλο μπολ, σερβίρετε μεγάλες πράσινες ελιές…

Ανυπομονώ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons