ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρωστάω συνταγή θεϊκής Μηλόπιτας!

Την έφτιαξα χθες το απόγευμα. Με πήρε τηλέφωνο το Τεσσάκι πως θα ερχόταν για καφέ, σήκωσα μανίκια και άνοιξα ζύμη!

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω πως έχω φτιάξει άπειρες παραλλαγές Μηλόπιτας ανά τα χρόνια. Μηλόπιτα crumble, Μηλόπιτα με φύλλο σφολιάτας, Μηλόπιτα τάρτα, ανοιχτή, “φωλιά”, και τι Μηλόπιτα δεν έχω κάνει. Σαν και αυτή…καμιά!
Ναι, είμαι σε αυστηρή δίαιτα και δεν δοκίμασα ούτε μπουκιά, ναι, το αλεύρι απαγορεύεται δια ροπάλου στο καθημερινό διαιτολόγιο μου, αλλά -το’ χω ξαναπεί- δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις κάτι για να καταλάβεις πόσο επιτυχημένο βγήκε. Αρκούν τα αρώματα του, η υφή της ζύμης, το απίθανο μέλωμα, η μυρωδιά της καμμένης ζάχαρης, για να ξέρεις πως η Μηλόπιτα σου και τα μυστικά της, πρέπει να μοιραστούν…

FIRST

Υλικά:
500 γρ αλεύρι, μαλακό
250 γρ Μακεδονικό Χαλβά, βανίλια
125 γρ ζάχαρη άχνη
130 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
5 μήλα στάρκιν
6 γρ μπέικιν πάουντερ
6 γρ μαγειρική σόδα
1 κουτάλι ζάχαρη
κανέλα, κονιάκ
κρύο νερό, όσο χρειαστεί για να γίνει εύπλαστη η ζύμη

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και την άχνη και τα δουλεύουμε με το σησαμέλαιο και το νερό σταδιακά , μέχρι να γίνει μία μέτρια και εύπλαστη ζύμη.

1

2

3

4

5

Φορμάρουμε τη ζύμη σε λαδωμένη φόρμα για τάρτα, σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας, τοποθετώντας από πάνω ρεβίθια ή φασόλια και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το χαρτί με τα φασόλια και ξαναβάζουμε τη φόρμα σε σβηστό φούρνο για άλλα δέκα λεπτά.

6

7

Καθαρίζουμε τα 3 μήλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα σοτάρουμε σε τηγάνι με σησαμέλαιο, μία κουταλιά ζάχαρη και κανέλα, τα σβήνουμε με κονιάκ και τα μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

8

9

11

12

14

16

17

18

19

Αφαιρούμε τα κομμάτια από το τηγάνι και τα προσθέτουμε στην τάρτα.

22

23

Από πάνω, τρίβουμε τον χαλβά, γεμίζοντας τα κενά της επιφάνειας της.

20

21

24

25

Κόβουμε τα υπόλοιπα δύο μήλα σε λεπτές φέτες και μ΄αυτά σκεπάζουμε επιμελώς την τάρτα.

26

27

28

29

Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε για 20-30 λεπτά με ανοιχτό grill, έως ότου ροδίσουν και καραμελώσουν τα μήλα.

30

31
Προσωπικά, μου αρέσει να αφήνω τα μήλα να “αρπάξουν” λίγο.

32
Εκ’ του αποτελέσματος, αυτό άρεσε και στην Τέσσυ…

33

35

Καλή επιτυχία!

error: Content is protected !!