Beef Bourguignon: Η συνταγή-θρύλος της Julia Child, step by step…

14/05/2015 • MAKE

H συνταγή-θρύλος της γαλλικής γαστρονομικής σκηνής χωράει μεγάλη κουβέντα. Με τις ώρες….Ίσως τόσες όσο και η διάρκεια της παρασκευής της. Παραλλαγές υπάρχουν πολλές. Η ίδια η Julia Child προσπαθώντας να την απλουστεύσει, παρουσιάζει και μία δεύτερη παραλλαγή της στο βιβλίο της From Julia Child’s Kitchen, αλλά, κακά τα ψέματα, η όλη ιστορία στην παραδοσιακή συνταγή της Βουργουνδίας αφορά το καραμέλωμα του κρέατος, τον σωστό ζωμό βοδινού, και φυσικά το ίδιο το κρασί που πρέπει να είναι Βουργουνδίας….Come’on! Ας απλουστεύουμε ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία, εγώ κρασί Βουργουνδίας δεν χρησιμοποίησα, όμως έχω φτιάξει το φαγητό μου καμιά δεκαριά φορές, και η επιτυχία του είναι απόλυτη! Το φτιάχνω σήμερα για άλλη μία φορά, για την παιδική μου φίλη και συμμαθήτρια μου από το νηπιαγωγείο, την Σάντρα, που θα φάμε παρέα στην βεράντα…

Follow me…

be1
Το μπεφ μπουργκινιόν είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Βουργουνδίας, που ο μεγάλος μαέστρος της γαλλικής γαστρονομίας, ο Εσκοφιέ κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα με ιδιαίτερα… συνοπτικό τρόπο. Από τότε η συνταγή εξελίχθηκε μέχρι που ξανακαταγράφηκε πολύ αναλυτικά από την Τζούλια Τσάιλντ στο Mastering the Art of French Cooking, τo 1961. Όμως, υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική συνταγή της Τσάιλντ στο βιβλίο της From Julia Child’s Kitchen, με μικροδιαφορές σε μια προσπάθεια απλούστευσης, αλλά ως συνταγή αναφοράς έχει επικρατήσει η πρώτη. Αν και οι περισσότερες συνταγές για μπουργκινιόν περιλαμβάνουν μαρινάρισμα του κρέατος πριν το μαγείρεμα, η συνταγή της Τζούλιας δεν δίνει καμία σημασία σ΄αυτή την τεχνική, εστιάζοντας στο σωστό “καραμέλωμα” του κρέατος και στο ρόλο του ζωμού βοδινού σε συνδυασμό με το κρασί για να προκαλέσουν όλες τις αντιδράσεις που χρειάζεται, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά νόστιμο και φίνο…
Το δικό μου extra tip είναι το κομμάτι από Spicy Chocolate που προσθέτω στο φαγητό…Α, και δεν βάζω καθόλου το φαγητό στον φούρνο…

be2

Υλικά:

Καλός βοδινός ζωμός
1,5 κιλό βοδινό ή μοσχάρι από σπάλα ή άλλο κομμάτι για κατσαρόλα, σε κύβους
1/2 μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί
3/4 φλ.τσ. κονιάκ ή μπράντυ
2 κρεμμύδια μέτρια & μισό κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

6 καρότα μέτρια, σε μέτριες φέτες

μπέικον

300 γρ. λευκά μικρά μανιτάρια
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Ένα κομμάτι σοκολάτα

Διαδικασία:

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μισά μανιτάρια και τα μισά κρεμμύδια.
Αφήνουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια ολόκληρα, αφαιρώντας τους μίσχους.

be3

be4

be5

Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε φέτες. Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα καρότα, στο λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε στην άκρη σε μπολ και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά για 3′-4′. Τα βάζουμε χωριστά.

be6

be8

Σωτάρουμε ελαφρά το κρέας, ανακατεύοντας για 2′-3′ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, σκόρδο και κρεμμύδια. Σε μία πιατέλα δίπλα μας, έχουμε το μπέικον, ψιλοκομμένο.

 

Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια

Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια

be9

be10

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

be12

 

Σε φαρδειά κατσαρόλα ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Στρώνουμε τον πάτο με τα μισά καρότα και βάζουμε απο πάνω μία στρώση κρέατος με τη σάλτσα των ψιλοκομμένων λαχανικών και το μπέικον. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρέας και τη σάλτσα του. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κρασί.

be13

be16

Εγώ προσθέτω πάντα ένα κομμάτι σοκολάτας…

Tabasco Spicy Chocolate, την αγοράζω από τον Θανόπουλο, αλλά φαντάζομαι πως μπορείτε να την βρείτε και αλλού...

Tabasco Spicy Chocolate, την αγοράζω από τον Θανόπουλο, αλλά φαντάζομαι πως μπορείτε να την βρείτε και αλλού…

be17

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, σκεπασμένο, σε πολύ χαμηλή φωτιά γύρω στις 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με τη σάλτσα του…

Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και..ξεχάστε το! Εγώ το σιγοβράζω από το πρωί, και μόλις τώρα το έβγαλα! Θα είναι έτοιμο όταν έχει πιει τουλάχιστον την μισή σάλτσα του...

Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και..ξεχάστε το! Εγώ το σιγοβράζω από το πρωί, και μόλις τώρα το έβγαλα! Θα είναι έτοιμο όταν έχει πιει τουλάχιστον την μισή σάλτσα του…

Προσέξτε μην ξεχαστείτε και βάλετε νερό! Δεν χρειάζεται καθόλου…Προσθέστε το θυμάρι προς το τέλος του μαγειρέματος.

Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές, με πουρέ ή φυσικά με μακαρόνια…Μπορείτε και πάνω σε μία φέτα καλοψημένο ψωμί…Αυτοσχεδιάστε, ανάλογα με τα γούστα τα δικά σας, και της παρέας σας…To συνοδεύετε με κόκκινο κρασί, φυσικά…

FN_BeefBourguignon

Καλή επιτυχία! xxx

5 Responses to Beef Bourguignon: Η συνταγή-θρύλος της Julia Child, step by step…

  1. Areti says:

    Μπράβο σας, έχετε αναγάγει τη ζωή σε τέχνη και μας εμπνέετε!
    Το πηγαίο σας χαμόγελο στις φωτογραφίες μαρτυρά μαι καλή ψυχολογία και μια ευτυχισμένη ζωή.
    Να έχετε πάντα υγεία!

  2. Kleanthi Zourou says:

    Συμφωνώ με την Αρετή!! Είσαι υπέροχη!!! Μεσα σε ολα!!!! Ευχαριστώ για όσα μας μαθαίνεις χρήσιμα και ενδιαφέροντα!!!

    • faybei says:

      Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου Αρετή και Κλεάνθη! Δεν χορταίνω να διαβάζω τα μηνύματα σας, φιλιά πολλά πολλά! xxx

  3. Christian says:

    Αριστη η συνταγή!! Δυο tips ακομη: 1) την σοκολατα βαλτην στην sauce μονη της στο τελος αφου την περασεις απο σουροτηρι ή δυχτι…, 2) αντι μπεϊκον, καπνιστη παντσετα, ήτοι αυτα τα μικτα ή μεγαλυτερα κυβακια που μπαινουν στο αλσατικο flammenkuche και τα βρισκεις ή στο ΑΒ mega ή στον Θανοπουλο. Και τα δυο tips δεν ειναι δικα μου, αλλα του René απο το θρυλικο Chez René στο Παρισι που ετρωγε σχεδον καθε μεσημερι ο προεδρος Mitterrand…. Θα την δοκιμασεις τη συνταγη σπιτι μας, μολις κρυωσει λιγο παλι ο καιρος απο Σεπτ.. Φιλια και την αγαπη μας…

    • faybei says:

      Καλημέρα Christian!
      Thanks 4 the tips, εξαιρετικά και εύστοχα όπως πάντα! Χρωστάς Bourguignon, ίσως την Πρωτοχρονιά στον Παρνασσό! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons