ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Αποστολή Πηνελόπη Gandhi!

Η Αποστολή ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI είναι καινοτόμος, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία, του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ, μέλος του Mountain Partnership -Food and Agriculture Organization of United Nations.

photo

Όραμα της είναι η διάσωση και διάδοση της Ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη. Για το σκοπό αυτό επιχειρεί δράσεις σε ουσιαστικό και πρακτικό επίπεδο. Πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις στις τελευταίες «μυημένες» υφάντριες του νησιού, συζητά μαζί τους και μαγνητοσκοπεί το καταστάλαγμα της εμπειρίας τους, ως πολύτιμη λαογραφική αποτύπωση.
Επίσης, καταγράφει παλαιά υφαντά που διατηρούνται ακόμη ακέραια στις κασέλες των κρητικών σπιτιών. Η ομάδα της Αποστολής ενθαρρύνει τους ανθρώπους της Κρήτης να ξαναπιάσουν το νήμα της πανάρχαιας, θεϊκής αυτής τέχνης, ακόμη και ως στοιχείο που συμφιλιώνει και συνενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, με τη φύση και με τους συνανθρώπους τους, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σ’ όλη τη Γη.

image

Βαρβάρα Τερζάκη-Παλληκάρη

Η ομάδα της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI, υποστηρίζεται από υφάντριες αλλά και γνώστες του πολιτισμού του Κρητικού Αργαστηριού, καθώς και πολλούς εθελοντές.
Πλαισιώνεται από πρόσωπα διεθνούς κύρους, της Επιστήμης και της Τέχνης, με επικεφαλής την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Πολύτιμοι αρωγοί είναι καθηγητές των πανεπιστημίων της Κρήτης, της Ελλάδας και σημαντικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Επίσης, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, Λύκεια των Ελληνίδων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τα Σχολεία της Κρήτης, το Ευρωπαϊκό Σχολείο και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, που ζωγραφίζει την Πηνελόπη Gandhi και μεταφέρει αυθεντικά τον αέρα της Κρήτης στα διεθνή φόρα. Η Αποστολή συνδέεται επίσης, με προσωπικότητες με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο από την Ινδία, την Περσία, την Παλαιστίνη.
Εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής είναι η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη.

Η φιλοσοφία της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI, δεν εξαντλείται μόνο στην προσπάθεια της αναβίωση μιας τέχνης που έχει εγκαταλειφθεί και τείνει να ξεχαστεί. Επιδιώκει την επανεκτίμηση της Ιερής τέχνης της Υφαντικής, την ανάδειξή της σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς και την επαναφορά της σε δημιουργικό και παραγωγικό πεδίο, όσο ακόμη ζουν και γνωρίζουν για την υφαντική τέχνη, τα κάλλιστα μυστικά της, οι παλαιοί υπηρέτες της. Οι δρόμοι του νήματος-νοήματος… δίνουν τη δυνατότητα θεώρησης του «απείρως εκτατού», ως αντίσταση και ως πολιτική πράξη, τοπική και παγκόσμια.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
• Μέσα από τη διάσωση, η διάδοση της Ιερής Υφαντικής τέχνης
• Η διδασκαλία της από «μυημένους» δεξιοτέχνες στη νέα γενιά και η δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας
• Η σύσταση νέων μορφών οικοτεχνικής παραγωγής με την επαναλειτουργία 100 αργαλειών στα σπίτια της Κρήτης
• Η δημιουργία και η προώθηση στη διεθνή αγορά, μοναδικών και αριθμημένων υφαντικών δημιουργημάτων, φτιαγμένα στο χέρι, και διακοσμημένα με τα πανάρχαια, αυθεντικά πρότυπα της Κρήτης
• Η ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω Καινοτόμων διδακτικών παρεμβάσεων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και η απόδειξη πώς ο πολιτισμός επιζεί στην Κρητική ψυχή και τροφοδοτεί την ζωντανή αισθητική
• Η παρέμβαση στην τοπική κοινωνία της Κρήτης με την δημιουργία Κοσμητειών – Εστιών υφαντικής και η δυναμική ενσωμάτωση τους στο σύγχρονο τρόπο ζωής, με μοντέρνα εργαλεία
• Η επαναφορά του χειροποίητου, των φυσικών νημάτων και των φυτικών βαφών και η αντίσταση στη μαζική παραγωγή, στη φθοροποιό πραγματικότητα του μιμητισμού και της ομοιομορφίας
Το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi – η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη» με σειρά εκδηλώσεων.

image_1

Η Αποστολή αυτή αποτελεί καινοτόμο, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης. Έχει ως μέλημά τη διάσωση και την αναβίωση της ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη, στόχο τη μετάδοση της από τις τελευταίες μυημένες υφάντριες στη νεότερη γενιά και σκοπό τη συγκρότηση οικονομίας μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας.

image_3

Υφάντριες από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης έρχονται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και, κατά τις ώρες λειτουργίας του, αναβιώνουν την «ανυφαντική» τέχνη.

Παράλληλα, κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί, θα πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Μικρές σπουδές του νήματος…νοήματος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τέχνη της Υφαντικής στον αργαλειό (αργαστήρι) από υφάντριες της Κρήτης. Το τέλος κάθε παρουσίασης θα ακολουθεί 15λεπτη ομιλία ειδικών (παιδαγωγών, αρχαιολόγων, ιστορικών, εθνογράφων κλπ) και συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 12:30, με εξαίρεση την ομιλία της Ίριδος Τζαχίλη, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00.

photo (4)

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται από ειδικά σχεδιασμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

photo (2)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ Μικρές σπουδές του νήματος…νοήματος

02/11/2013, 18:30
Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
«Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi  στο Μουσείο Μπενάκη»
03/11/2013, 12:30
Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
«Πανεπιστήμιο των Ορέων: δράσεις και προοπτικές»
09/11/2013, 18:30
Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi
«Πηνελόπη Gandhi, φιλοσοφία και ταυτότητα»
10/11/2013, 13:00
Ίρις Τζαχίλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η πολύπλευρη σημασία της υφαντικής»

23/11/2013, 18:30
Λουϊζα Καραπιδάκη, Υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
«1963-2013: κρητικά υφαντά, από τη χρήση στη διακόσμηση»
24/11/2013, 12:30
Ροδούλα Σταθάκη, λαογράφος
«Τα Υφαντά της Κρήτης, διάκοσμος και σύμβολα»
30/11/2013, 18:30
Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας,
Πανεπιστημίου Κρήτης
«Όλη ‘ναι η θάλασσα αργαλειός κι η Κρήτη κάθεται και υφαίνει»
01/12/2013, 12:30
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρύτανης Πανεπιστημίου της Σορβόνης
«Το κρητικό υφαντό»
07/12/2013, 18:30
Αικατερίνη Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
«Αργαλειός, αργαστήρι, εργαλείο»
08/12/2013, 12:30
Πέλλα Καλογιαννάκη, καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η διδασκαλία της Υφαντικής στα Σχολεία της Κρήτης στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi»
14/12/2013, 18:30
Ζωή Μητσοτάκη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Χανίων
«Η συνεισφορά της Φλωρεντίνης Καλούτση στη διαδρομή του νήματος»
15/12/2013, 12:30
Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
«Αρχόντισσες υφάντρες στον Όμηρο και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου»
21/12/2013, 18:30
Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη
«Κρητικά υφαντά και νεοελληνική υφαντική μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»
22/12/2013, 12:30
Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Έφορος Γενικών Αρχείων του Κράτους
«Τα χρώματα και η ιστορία τους»
28/12/2013, 18:30
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη
«Η Ένωση, ο κρητικός εθελοντισμός και οι κοινωνίες των βουνών»
29/12/2013, 12:30
Τίνα Δασκαλαντωνάκη, Μέλος της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi
«Η τελειότητα της Μεγαλονήσου»
Κλείσιμο των εκδηλώσεων της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Μουσείο Μπενάκη:
Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη «Η Κρήτη Ύφαινε αριστουργήματα στον αργαλειό πολύ πριν ο κόσμος ανακαλύψει τα νομίσματα».

error: Content is protected !!