ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Από τις πίστες του Παρνασσού, στο Roof Garden της “Μ.Βρετανίας” για Κακαβιά!

Μετά από ένα πενθήμερο winter break για σκι στον Παρνασσό, ατελείωτες ώρες με την παρέα μπροστά σε ένα μονίμως αναμμένο τζάκι, βόλτες στους χιονισμένους δρόμους της Αράχοβας, αλλά και ένα τρικούβερτο γλέντι ανήμερα της Αποκριάς, με αφορμή τα γενέθλια της Ρούλας Λινάτσα και του Αντώνη Αχιλλεούδη, στην Ταβέρνα του Νίκου, στην Αγόριανη, (το να σας τα πω και εγώ σε έτερο post εδώ είναι μάλλον περιττό, κάηκαν τα social media από σχετικά βίντεο, φωτο και insta stories),  δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο επισφράγισμα από το να κάνουμε Κούλουμα, στο Roof Garden της “Μ. Βρετανίας”.
Από την μία με ξέρετε πια, πράγματι δεν το ‘χω σε τίποτα να διανύσω την (φαινομενικά) πιο ετερόκλητη διαδρομή, και να διακτυνιστώ από ένα σκηνικό σε ένα εντελώς διαφορετικό, με χαρακτηριστικό κέφι και άνεση, από την άλλη, την έχουμε πατήσει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν Καθαρά Δευτέρα, σε εντελώς λάθος επιλογές με σκοπό να “γιορτάσουμε” τα Κούλουμα, που αυτή την φορά ήμασταν τόσο απόλυτοι για την επιλογή μας, όσο ποτέ.
Από τις πίστες του Παρνασσού, στο Roof Garden της “Μ.Βρετανίας” για Κακαβιά, λοιπόν!
Έχετε πάει ποτέ στο ομορφότερο Roof Garden στην καρδιά του Συτάγματος, με φόρμες του ski και après-ski boots?
E, λοιπόν, το κάναμε εμείς χθες. Και κανείς δεν μας κοίταξε περίεργα. Ίσα ίσα, είμαι απόλυτα σίγουρη πως και άλλες παρέες στα διπλανά τραπέζια είχαν ακριβώς την ίδια ιδέα με εμάς…

Στο Roof Garden του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία” με dress code: Après ski! Απόλυτα αποδεκτό…

Follow me…

Η ημέρα είναι ιδιαίτερα μουντή, γεγονός που ενισχύει το ειδυλλιακό και άκρως ρομαντικό σκηνικό που έχει στηθεί στο top floor του αριστοκρατικού ξενοδοχείου. Στα διπλανά τραπέζια κομψές οικογένειες με παιδιά που γνωρίζουν απέξω και ανακωτά το Savoir Faire και δεν αναστατώνουν τον κόσμο με φωνές και απαιτήσεις-ανάμεσα τους συναντώ και την οικογένεια του Παύλου Βαρδινογιάννη-, στο οπτικό μας πεδίο η Ακρόπολη αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που φλερτάρουν με κάποιες ασημένιες ανταύγειες του ουρανού, και βάζουν κάτω τα καλύτερα φωτογραφικά φίλτρα. Κανένα φίλτρο δεν μπορεί να συναγωνιστεί την σημερινή ομορφιά που απλώνεται προκλητικά ανάμεσα μας.

Στο τραπέζι μας, μας υποδέχεται ένα καλάθι με ολόφρεσκη και ζεστή λαγάνα…

Ο ευγενέστατος μετρ μας προτείνει το σημερινό μενού με τις νηστίσιμες επιλογές, όμως εμείς θέλαμε εδώ και καιρό να δοκιμάσουμε την αδιαμφισβήτητη σταρ του μενού, που δεν είναι άλλη από την Κακαβιά!

Στο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας -by far- σερβίρεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η σούπα Κακαβιά που τόσο έχουμε αγαπήσει, φέτος όμως δια χειρός του νέου Chef de Cuisine του εστιατορίου Δημήτρη Μπούτσαλη.

Παραγγέλνουμε το κρασί μας, ενώ ρίχνω κλεφτές ματιές σε fcbk & insta, και πολύ γρήγορα αντιλαμβάνομαι πως οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί αυτές τις ώρες δυσανασχετούν στοιβαγμένοι σε ταβέρνες και ουζερί “όπως το θέλει η μέρα” τρώγοντας πανάκριβα κατεψυγμένες γαρίδες πιλάφι και άλλα αμφιβόλου φρεσκάδας “θαλασσινά”… Το ξέρω. Το ξέρω, γιατί την έχω πατήσει και εγώ πολλές πολλές φορές… Πέρυσι τέτοια ημέρα τρώγαμε σε “πασίγνωστη” και “ακριβοθώρητη” ταβέρνα της Αράχοβας, που και είχαμε ικετεύσει (σχεδόν γονατιστοί) για ένα τραπέζι, και στριμωχτήκαμε δέκα άτομα σε ένα οκτάρι (και είπαμε και ευχαριστώ), και δίπλα μας μπαμπάδες κάπνιζαν πάνω στα εκνευρισμένα πρόσωπα των παιδιών τους και έσβιναν τα αποτρίγαρα τους πάνω στα πιάτα με τα αποφάγια τους, και παραλίγο να πάθουμε δηλητηρίαση από το μπαγιάτικο Καλαμάρι. Ποτέ, ποτέ, ποτέ ξανά!!!

Ο μετρ μας καθοδηγεί για την σημερινή μας παραγγελία, η οποία περιλαμβάνει μία ποικιλία από νηστίμες επιλογές, ενώ για κυρίως παραγγέλνουμε την Κακαβιά…

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα? H γαλλική εκδοχή της ελληνικής κακαβιάς. Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής.
Η αλήθεια είναι πάντα απλή. Αρχικά, ξεκίνησε σα φαγητό των ψαράδων το 600π.κ.ε στην Μασσαλία. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού κατώτερης διαλογής που δεν μπορούσαν να πουληθούν γι’ αυτούς και την οικογένειά τους. Τα έβραζαν σε θαλασσινό νερό με μάραθο και σκόρδο. Το διαφορετικό σε αυτή τη σούπα είναι ότι τα υλικά της δεν βράζουν όλα μαζί. Το ίδιο κάνουν οι ψαράδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα: Πρόκειται για μια μυρωδάτη ζεστή ψαρόσουπα ιδανικό φαγητό για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι, που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει μαλακόστρακα ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα, συνήθως aioli…

 

Εν τω μεταξύ, όσο κλισέ κι αν είναι, δεν μπορώ να αντισταθώ σε άλλη μία φωτογραφία, σε αυτό ακριβώς το σημείο, με φόντο την Ακρόπολη. Ακόμη και με apres-ski boots. Γιατί όχι?

Πριν δύο ώρες ακριβώς ήμουν στις ολόλευκες πίστες του Παρνασσού, και τώρα σχεδόν αγκαλιάζω την Ακόπολη και την Βουλή. Μόνο στην Ελλάδα…

Τις ίδιες στιγμές, στο τραπέζι μας τώρα σερβίρεται το Χταπόδι στην σχάρα…

Και οι συγκλονιστικές Γαρίδες, επίσης στην σχάρα, οι οποίες συνοδεύονται με μαϊντανοσαλάτα και λαδολέμονο με ματζουράνα. Η μία γεύση πιο λεπτή και κομψή από την άλλη…

Πάνω από όλα τα αρώματα του Αιγαίου, λέμε τα νέα των πενθήμερων διακοπών μας που ολοκληρώνονται σήμερα, με αυτό εδώ το γεύμα…

Τώρα ο μετρ, μας παρουσιάζει την πανδαισία των ολόφρεσκων ψαριών, που θα συνοδέψουν την θρυλική Κακαβιά της “Μ.Βρετανίας”…

Chef de cuisine Dimitris Boutsalis wishes to take us on a tasty trip with fresh fish from the sea bed onto our plates…

Καλή Σαρακοστή!

Από τις 13.00′ έως τις 1.15′ το βράδυ και από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, στο GB Roof Garden μπορείτε να δοκιμάσετε την νοστιμότερη Κακαβιά του κόσμου όλου….

So chic…

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο?

“Ίσως Γλυκό”! όπως επιμένει η Ελμίνα…

Όσο εμείς κοιτάζουμε το μενού των deserts, στα διπλανά τραπέζια κάποιες παρέες παραγγέλνουν κιόλας τα Martini και τα Bloody Mary τους…

Ενώ εμείς προβληματιζόμαστε ανάμεσα σε ένα Biscuit σοκολάτας με cremeux καραμέλας, mousse σοκολάτα-καραμέλα και καραμελωμένα αμύγδαλα, δια χειρός Arnaud Larher…

Και σε ένα Dacquoise αμυγδάλου με κρέμα βανίλια, ανανά, κόλιανδρο και σαντιγύ καρύδα. Άλλη μία επιλογή του πολυβραβευμένου Patissier Chocolatier…

Choices…

Τελικά η Ελμίνα προτιμά Παγωτό Καραμέλα…

Ενώ εμείς μοιραζόμαστε ένα συναρπαστικό Revani…

Ραβανί με Μαστίχα, ελαφριά κρέμα λεμόνι και εσπεριδοειδή…

Ενώ τώρα ο μετρ μας προσφέρει ένα λαχταριστό κομμάτι χαλβά από σιμιγδάλι με μαρμελάδα πορτοκάλι και θυμάρι…. Για την γιορτή!

Ο πιο γλυκός τρόπος να ολοκληρώνεις ένα υπέροχο πενθήμερο winter break…

Χρόνια πολλά!

Καλή Σαρακοστή να έχουμε αγαπημένοι μου, χρόνια πολλά και καλά! 

error: Content is protected !!