Ανοιξιάτικη Κυριακή στους Ελαιώνες & στους Αμπελώνες του Κτήματος Κοκοτού…

08/05/2017 • GO, IT'S CHIC TO BE GREEK

Καμιά φορά με πιάνει το παράπονο με εμάς τους ίδιους. Σαν λαό εννοώ, χωρίς να βγάζω φυσικά τον εαυτό μου απ’ έξω. Ταξιδεύουμε στις Μητροπόλεις -ή όχι απαραίτητα- του κόσμου, επισκεπτόμαστε τα πιο ξακουστά Μουσεία, θέατρα, Μνημεία, εντυπωσιαζόμαστε και βγάζουμε φωτογραφίες, και ποστάρουμε θριαμβευτικές λεζάντες, και δεν έχουμε μπει καν στον κόπο να γυρίσουμε απλά το βλέμμα μας δίπλα μας, και να κάνουμε το ίδιο -ή έστω με τον μισό ενθουσιασμό– για τα δικά μας Μουσεία, Θέατρα και -πόσο μάλλον- Μνημεία… Σκέψου το λίγο…
Και να, για να μην πάω πολύ μακριά, κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια, επισκέπτομαι με την παρέα μου την Alba για τις τρούφες της, και κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες Ιταλικές επαρχίες, που φημίζονται παγκοσμίως για τους Αμπελώνες και τα κρασιά τους. Και ενθουσιαζόμαστε, και κάνουμε τα reservations μας μήνες πριν, και προσμονή μεγάλη και χαρά ακόμη μεγαλύτερη…
Και κοίτα τώρα, που μόλις δεκαπέντε λεπτά από το σπίτι μου, στέκεται περήφανο μα με χαμηλούς τόνους και περίσσια αρχοντιά, όπως ακριβώς ταιριάζει στην λογική και στην αισθητική του, το Κτήμα Κοκοτού.
Το Κτήμα που ξεκίνησε όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού, σαράντα σχεδόν χρόνια πριν, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να έρθει εδώ στην Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και ν΄ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. So chic…
Και έχει τόσα , μα τόσα, να μας δείξει όταν αφεθούμε στην τεράστια καταπράσινη αγκαλιά του…

Έτσι χθες, Κυριακή μεσημέρι, αφήσαμε την “χαρά” στους μυριάδες άλλους συμπολίτες μας που ακινητοποιημένοι στην κίνηση, κατηφόριζαν σωρηδόν προς τις παραλίες της Αττικής, και με την χαρά και την ανυπομονησία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας, ξεκινήσαμε να συναντήσουμε τους φίλους μας, για picnic στο πανέμορφο Κτήμα Κοκοτού. Στην δικιά μας “Νότια Γαλλία”, απλά με ακόμη ομορφότερα αρώματα και χρώματα… Στον ελαιώνα, στον μελισσώνα, στον ορνιθώνα, στους λαχανόκηπους, στους στάβλους με τα pony, και τέλος, στους αμπελώνες και στο οινοποιείο για wine tasting…

Award winning photographer Marina Vernicos has been engaged in Art Photography for more than 20 years.
Having selected some of her most characteristic imagery, the artist created her own line “Marina Vernicos” where part of the proceeds are donated to the non-profit organization CREAID  which supports underprivileged children in her country.

Follow me…

Στα Αμπέλια και στους Ελαιώνες του Κτήματος Κοκοτού…

Εικόνες σαν βγαλμένες από τεύχος του House & Garden…

Στο κτήμα έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα ένας βιολογικός ελαιώνας αποτελούμενος από τετρακόσια ελαιόδεντρα των ποικιλιών «Κορωναίικη» και «Μανάκι». Το ημιορεινό του κτήματος σε συνδυασμό με τις πιο άρτιες μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας αλλά και του τρόπου συγκομιδής του καρπού- χειρονακτικά ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του-, έχουν ως συνέπεια την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Σε αυτό βέβαια συντείνουν αφ’ ενός η επιλογή των ποικιλιών της ελιάς, οι οποίες θεωρούνται οι κορυφαίες στην χώρα μας κι αφετέρου η ψυχρή κατεργασία του ελαιοκάρπου μέσω συνεργαζομένου ελαιοτριβείου.

Σαν χθες θυμάμαι την κατάνυξη στα θυρονοίξια του παρεκκλησιού του κτήματος , όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κύριλλος.
Το όνομα της πανέμορφης εκκλησιάς –τι άλλο;– , Άη Γιώργης ο Μεθυστής…

Έγραφα τότε στο Fay’s Control: Ένας Άγιος ο οποίος σχετίζεται πολλαπλά με τον οικοδεσπότη του κτήματος, τον Γιώργο Κοκοτό, Κρητικό στην καταγωγή του, ο οποίος ασχολείται με το ποιοτικό Ελληνικό κρασί εδώ και σαράντα περίπου χρόνια.
Ο Αη Γιώργης ο Μεθυστής, έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη και γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου, στο άνοιγμα των βαρελιών της καινούργιας σοδειάς.
Το Σάββατο που μας πέρασε, μπορεί τόσο η κομψότητα του οικοδεσπότη και των καλεσμένων του, όσο των ίδιων των χώρων να έμοιαζαν βγαλμένοι από τις σελίδες του βρετανικού House & Garden, όμως το σκηνικό, ήταν πέρα για πέρα Ελληνικό. Και η κατάνυξη, μαγεία…

 


Σε μια έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων, η οποία αποτελεί το διατηρημένο δασικό τμήμα του κτήματος, αναπτύσσεται ένας πρότυπος μελισσώνας από είκοσι διώροφες κυψέλες. Οι «ένοικοί» του όμως έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, όχι μόνο το δασικό κομμάτι του κτήματος, αλλά και τους λουλουδιασμένους κήπους του, δρέποντας το νέκταρ τους. Η συλλογή του μελιού αποτελεί μια γιορτή για τους φίλους– κυρίως τα παιδιά- του κτήματος, οι οποίοι έρχονται για να παρακολουθήσουν την όλη συναρπαστική διαδικασία. Και στο τέλος το μέλι, το οποίο βγαίνει από τις κερήθρες χωρίς καμιά άλλη κατεργασία, μπαίνει στα βαζάκια του και σφραγίζεται έτοιμο προς διάθεση.

Ξεναγήσεις… Γευσιγνωσίες… Σεμινάρια & γαστρονομικές συναντήσεις… Επισκέψεις σχολείων & συλλόγων… Ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά… Μουσικές & θεατρικές βραδιές… είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Κτήμα…

Και φυσικά, αυτές οι πολύτιμες, οι μοναδικές Κυριακές που μοιράζονται οι Φίλοι του Κτήματος…

Σ’ ένα πολύχρωμο φουτουριστικό σπιτάκι με την ευρεία αυλή του, οι όρνιθες του κτήματος περνούν ζωή χαρισάμενη και σε ανταπόδοση κι έκφραση της ευγνωμοσύνης τους επιδίδονται στην αέναη γέννα των εξαιρετικών αυγών τους.

Nelly’s!

Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά αφού πέραν της άνετης, πολυτελούς διαμονής τους, η τροφή τους αποτελείται από τα προϊόντα του γειτονικού λαχανόκηπου, συμπληρωμένη από ένα επιλεγμένο μείγμα ξηράς βιολογικής τροφής. Κι έτσι στον περίπατο των φίλων του κτήματος, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν βρεθούν μπροστά σε έτοιμα ποικιλοτρόπως μαγειρεμένα επί τόπου αυγά, για να τα γευτούν μαζί με τα προϊόντα του λαχανόκηπου.

Accessories filled with love, luck and hope to help children in need in Greece by photographer Marina Vernicos…


Σε ειδικά επιλεγμένο υπήνεμο σημείο και σε μια έκταση δυο στρεμμάτων αναπτύσσεται ο βιολογικός λαχανόκηπος του κτήματος, στον οποίο καλλιεργούνται όλα τα γνωστά, ανά εποχή του έτους, είδη λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό ο λαχανόκηπος βρίσκεται σε «δράση» κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου με συνέπεια οι επισκέπτες του κτήματος- κυρίως τα παιδιά- να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή και να γευτούν ακόμη, τα προϊόντα του. Εκεί που πραγματικά ενθουσιάζονται όμως τα παιδιά μας, είναι εκεί όπου βρίσκονται και τα φιλικά και χαδιάρικα pony…

 

 


To 1980 ο Γιώργος και η Αννα Κοκοτού, δημιούργησαν έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, με τις διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, στοχεύοντας στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Tα φτωχά σε οργανική ύλη αλλά πλούσια σε ιχνοστοιχεία εδάφη, το υψόμετρο των 450 μέτρων και το έντονο και διασπασμένο ανάγλυφο του Κτήματος Γ. Κοκοτού, συμβάλλουν στη δημιουργία του ιδανικού οινοπεδίου για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιού, με υψηλά επίπεδα πυκνότητας και ωριμότητας φρούτου, σακχάρων, αρωμάτων και φαινολικών ουσιών.
Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.
Στην καρδιά του αμπελώνα, το μικρής δυναμικότητας οινοποιείο του Κτήματος Γ. Κοκοτού, διαθέτει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα, στην υπόγεια κάβα φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες τα γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, όπου παλαιώνουν τα κρασιά του κτήματος.

Στους αμπελώνες 70 στρεμμάτων του κτήματος καλλιεργούνται διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay πάντα με στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, ενώ από συνεργαζόμενους αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή αγοράζουμε Σαββατιανό, Ροδίτη & Gewürztraminer. Η γκάμα των κρασιών των Κτήματος Γ. Κοκοτού απαρτίζεται από επτά διαφορετικές ετικέτες, ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή αγγίζει τις 50.000 φιάλες. Στο κτήμα παράγεται επίσης αγνό μέλι και λάδι.

Η γευσιγνωσία ενός κρασιού είναι αναμφισβήτητα μια γοητευτική διαδικασία…

Buy a bottle for MOM!

Amazing…

Με την αγαπημένη μου Laura Mamakos, κάτω από τον αττικό ανοιξιάτικο ήλιο, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο ροζέ κρασί…

Και με την επίσης αγαπημένη μου Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες

Ο Γιώργος Κοκοτός μας μυεί στις χιλιάδες γοητευτικές ιστορίες του κτήματος…

Laura Mamakos, Ναταλία Κοκοτού

Ανοίγουμε άλλο ένα δροσερό ροζέ Κλέφτρα Κίσσα… Φινετσάτο κρασί με απαλό αλλά λαμπερό ροζέ χρώμα και αρώματα τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας. Ευχάριστο και ισορροπημένο στο στόμα, με χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά, πικάντικη επίγευση. Και ναι, το όνομα του εννοεί το αυτονόητο: πάνε οι κίσσες και κλέβουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες…

Είναι ευλογία να ζούμε τέτοιες μαγικές Κυριακές με φίλους…

Ναταλία Κοκοτού, Φαίη Μπέη, Laura Mamakos, Άννα Κοκοτού.

Φεύγοντας ο Νικόλας θέλει να δοκιμάσει και άλλα, ερυθρά, κάποια από αυτά έχουν παραμείνει 28 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Όπως το Kokotos Estate, το οποίο  στη συνέχεια, εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία απολύτως κατεργασία και παραμένει για 6 τουλάχιστον μήνες στη φιάλη…

Φεύγοντας από το Κτήμα το απόγευμα, παίρνουμε μαζί μας Αυγά Πάπιας…Υπέροχα, γαλάζια, πεντανόστιμα Αυγά Πάπιας…

…Και χίλιες δυό υπέροχες εικόνες που θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις μας, έως να ξανά πάμε στην κομψή, καταπράσινη, πελώρια αγκαλιά του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons