ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

6 Λάθη που κάνουμε στην πειθαρχία των παιδιών μας & ποιες είναι οι σωστές εναλλακτικές!

Από την Τζίνα Θανοπούλου

Η έννοια της ισορροπημένης ανατροφής των παιδιών περιλαμβάνει οπωσδήποτε την αγάπη στην πράξη, με πρακτικούς και συναισθηματικούς τρόπους, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και την σημαντική έννοια των ορίων.
Ο κάθε γονιός πρέπει να διαλέγει και να ιεραρχεί τα «ΝΑΙ» του, αλλά και τα «ΟΧΙ» και τα «ΜΗ» του, ώστε η αγάπη με όρια να φέρνει στα παιδιά και τους εφήβους, Ισορροπία, Συναισθηματική Ωρίμανση και δυνατότητα για Εξέλιξη.

Η ανάγκη για Πειθαρχία είναι ο Σεβασμός στους κανόνες και τις υποχρεώσεις της οικογένειας, σχολείου κτλ, και είναι ενδεδειγμένη στα παιδιά, ιδιαίτερα στη εφηβεία, για τη μορφοποίηση της ταυτότητας τους, καθώς και για το κτίσιμο της Αυτογνωσίας, του Αυτοσεβασμού και της Αυτοπεποίθησης τους.

Για να είναι όμως οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης μας αποτελεσματικές, και για να μην είναι τραυματικές, πρέπει να υιοθετήσουμε ορισμένα κλειδιά συμπεριφοράς και αντίστοιχα να μειώσουμε ή και αποφύγουμε ορισμένα λάθη που κάνουμε σαν γονείς όταν προσπαθούμε να πειθαρχήσουμε τα παιδιά μας:

1. Μη φωνάζετε, ουρλιάζετε… χωρίς αποτέλεσμα !

Οι φωνές μοιάζουν για πολλούς γονείς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσουν ή να νουθετήσουν τα παιδιά όταν είναι εκτός ελέγχου, αλλά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τα τραυματίσουν. Ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα τα παιδιά θα συνηθίσουν να σας ακούν να φωνάζετε και οι φωνές θα είναι και αντιπαιδαγωγικές και αναποτελεσματικές.

Εναλλακτικά: Σταματήστε τις «άσκοπες φωνές» και σκεφτείτε με Εν-συναίσθηση πώς θα νιώθατε εσείς αν κάποιος μεγαλύτερος, ή /και «σημαντικότερος» σας φώναζε… Δοκιμάστε κάτι πιο αποτελεσματικό: να μιλήσετε στα παιδιά με σταθερή, χαμηλή σε ένταση και τόνο φωνή, αλλά να εννοείτε αυτά που του/της λέτε !

2. Μη Χρησιμοποιείτε … προστακτική !

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εντολές και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Προστάζοντας τα διαρκώς –«Πήγαινε, τώρα στο δωμάτιό σου!», «Κάνε αυτό που σου λέω….», «Σταμάτα αυτή τη στιγμή!» κτλ….γίνεστε ένας αυταρχικός γονιός που προκαλεί στα παιδιά του μόνο αντιδραστικότητα και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Εναλλακτικά: Θυμηθείτε ότι ο σεβασμός αξίζει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Προτιμήστε φράσεις πιο μαλακές και προσθέστε ένα «Σε Παρακαλώ» ! Τα παιδιά μας : «Kάνουν αυτό που κάνουμε, και όχι μόνον αυτό που λέμε! »

3. Μη χρησιμοποιείτε συνέχεια «Γκρίνια»: Χωρίς αποτέλεσμα!

Λέγοντας πέντε φορές το ίδιο πράγμα, δεν κερδίζετε τίποτα, αφού τα παιδιά τελικά θα κλείσουν τα αυτιά και θα χρησιμοποιήσουν «επιλεκτική ακοή» και θα σας αγνοήσουν.

Εναλλακτικά: Προσπαθήστε να κερδίσετε την προσοχή τους πιο ουσιαστικά με τις κινήσεις σας, τα λόγια σας και τη φωνή σας! Αντί να φωνάξετε πχ «Κλείσε την τηλεόραση»… σταθείτε μπροστά στην τηλεόραση και πείτε σε ήρεμο τόνο Κλείσε την τηλεόραση, σε παρακαλώ!

4. Μη ξεσπάτε τα νεύρα σας πάνω στα παιδιά, δεν φταίνε για όλα….!!

Σε μια κοινωνία όπου το στρες μαστίζει τους πάντες, δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι πολλοί γονείς να ξεσπούν τα νεύρα τους στα παιδιά τους, άδικα. Ίσως λέτε πράγματα που δεν εννοείτε και –σίγουρα- περνάτε λάθος μηνύματα στα παιδιά. Έτσι, νιώθουν πληγωμένα και μπερδεμένα.

Εναλλακτικά: Αν κάνετε το λάθος και ξεσπάσετε στα παιδιά άδικα, δεν χρειάζεται να είστε «Ενοχικοί»…. Η λύση είναι μία: Πείτε μια Ειλικρινή Συγνώμη στα παιδιά…και ότι και οι μεγάλοι κάνουν λάθη ! Έτσι θα τους δώσετε και ένα καλό παράδειγμα συμπεριφοράς να μιμηθούν !

5. Μην ασκείτε βία

Βία στα παιδιά είναι το ξύλο, οι προσβολές, οι βρισιές –και δυστυχώς η βία φέρνει βία. Οι προσβολές μειώνουν την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση των παιδιών γιατί στην παιδική , αλλά και εφηβική ηλικία θεωρούν τη μαμά και τον μπαμπά, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους και τους θαυμάζουν. Πιστεύουν και ενσωματώνουν τα υποτιμητικά λόγια. Επίσης, χρησιμοποιείται ένταση, δύναμη και βία για να πιέσετε το παιδί να κάνει κάτι, και εκείνο θα μάθει ότι ο πιο σωστός τρόπος να επιβάλλεται κανείς είναι να χρησιμοποιεί τη δύναμή του.

Εναλλακτικά: Αρχικά ξεχάστε το ξύλο…. «Δεν βγήκε από τον παράδεισο!» Αν θέλετε να διδάξετε ή να κάνετε το παιδί σας να κάνει κάτι: ηρεμήστε πρώτα….μετά πάρτε μερικές βαθιές ανάσες για να καταλαγιάσετε τα νεύρα σας…., βγείτε απ’ το δωμάτιο και διαχειριστείτε το παιδί και το θέμα όταν θα είστε έτοιμοι.

6.Μην είστε ασυνεπείς… Κάντε πράξη αυτό που λέτε!

Το συχνότερο και ίσως το σημαντικότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς: Λένε πράγματα που δεν εννοούν και δεν εφαρμόζουν.
«Αν δεν σταματήσεις, θα γυρίσουμε σπίτι» και δεν γυρίζουν ποτέ σπίτι. Η ασυνέπεια προκαλεί σύγχυση και φέρνει μηδέν αποτελέσματα !!!!

Εναλλακτικά: Αποφύγετε τις μεγαλοστομίες και τις απειλές και, αν πιστεύετε ότι πραγματικά χρειάζεται να επιβληθείτε γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει πείτε στο παιδί, για παράδειγμα, «Πήγαινε στο δωμάτιό σου για λίγο μέχρι να ηρεμήσεις»… Εφαρμόστε το με ηρεμία και σταθερότητα!!!. Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν το παιδί καταλάβει ότι δεν αστειεύεστε όλα θα κυλήσουν πιο ήρεμα στο μέλλον.

Τζίνα Γ. Θανοπούλου, ED.M., M.A., HARVARD University, Ψυχο-εκπαίδευτικη Συμβουλος, Συμβουλευτική Παιδιών , Εφήβων , Γονέων, Ζευγαριών, Ενηλίκων, Γυναικεία Ψυχολογία
Τηλ: 210 6838241,
Mob: 6945541188
ginagthanopoulou@gmail.com
Website: www.ginagcounseling.com

error: Content is protected !!