ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χριστούγεννα στο πιάτο!

145381894191025042_CgGKSMeS_bΔεν θυμάμαι που είχα βρει αυτή τη συνταγή-νομίζω πως την ζήτησα επιτακτικά πριν χρόνια, από κάποιον chef σε εστιατόριο του Λονδίνου, αλλά κάθε φορά που φτιάχνω αυτό το ρύζι , εκτός του ότι λόγω των φρούτων το χρώμα του γίνεται εορταστικό μαύρο-κόκκινο, ομορφαίνει εξαιρετικά το πιάτο, και δέχομαι συγχαρητήρια! Συνοδεύει απίθανα την γαλοπούλα και γενικότερα κυνήγι και κρέας και από άποψη εμφάνισης, πρόκειται για την χαρά του  food styling! Οι καλεσμένοι μου το ονόμασαν το “ρύζι της Φαίης“…

 

ΥΛΙΚΑ:

3 φλυτζάνια ρύζι basmati

2 λίτρα νερό

2 κουταλιές της σούπας μεσογειακό ζωμό

μισό φλυτζάνι ξερά βερύκοκα , ψιλοκομμένα

μισό φλυτζάνι δαμάσκινα, ψιλοκομμένα

μισό φλιτζάνι σταφίδες

1 ρόδι καθαρισμένο

μισό φλυτζάνι φρέσκο βούτυρο

μισό φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

λίγο κάρδαμο

Εκτέλεση:

Πλένω το ρύζι. Βράζω νερό και ρίχνω τον μεσογειακό ζωμό. Βράζω το ρύζι για 5′ και το σουρώνω. Βάζω σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και το πιπερώνω πολύ καλά. Αφού λιώσει , βάζω το μισό ρύζι απαλά σε στρώσεις. Ανακατεύω όλα τα ξερά φρούτα και τα ρίχνω στη κατσαρόλα, σκεπάζω με το υπόλοιπο ρύζι. Προσοχή, η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή. Παίρνω μία κουτάλα και κάνω τρύπες μέσα στο ρύζι. Σκεπάζω την κατσαρόλα με μία πετσέτα κουζίνας και από πάνω με το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνω για 35′ και στη συνέχεια, “σπάω” το ρύζι και το ανακατεύω. Βάζω λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρω για μισό λεπτό τα φιστίκα. Τα προσθέτω στο ρύζι και σερβίρω. Καλή επιτυχία!

error: Content is protected !!