ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Δεκαράκι: Αυθεντικότητα, παράδοση και ελληνικότητα από το καλύτερο ποτό μας!

Στο παραδοσιακό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς», φιλοξενήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης αποκλειστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου, για να γιορτάσει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τη νέα αποστακτική περίοδο.

Αυθεντικότητα, παράδοση και ελληνικότητα ήταν ο απολογισμός της εκδήλωσης όπου οι καλεσμένοι απόλαυσαν το αγαπημένο τους απόσταγμα συντροφιά με νόστιμους, παραδοσιακούς μεζέδες. Το Δεκαράκι, γεννημένο στο Τύρναβο, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την καταγωγή του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την αυθεντική γεύση του και το εξαιρετικό άρωμά του.

7

Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η ποικιλία Μοσχάτο: Η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή, αποτελεί την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, καθώς υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών. Το Μοσχάτο προστίθεται σε τσίπουρα που προέρχονται από ποικιλίες άλλων ουδέτερων σταφυλιών κατά την συναπόσταξη, προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τον αρωματικό χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Το Δεκαράκι είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Στον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα οφείλει το Δεκαράκι τις μοναδικές του ιδιότητες, που γίνονται αντιληπτές ήδη από το άνοιγμα της κάθε φιάλης: Έχοντας λάβει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχάτου Τυρνάβου, το Δεκαράκι ξεχωρίζει για το έντονο και καθαρό άρωμά του, την πλούσια και ζεστή γεύση του και την κρυστάλλινη όψη του.

Νίκος Καλογιάννης, Βάιος και Βιβή Βασδαβάνου

Νίκος Καλογιάννης, Βάιος και Βιβή Βασδαβάνου

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με την τεχνογνωσία και το μεράκι της οικογένειας Βασδαβάνου, που μετρά πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στη δημιουργία οίνων και αποσταγμάτων. Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Ένα πραγματικό «Δεκαράκι»!

Στην υγειά σας!

error: Content is protected !!