ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Το ένστικτο του νερού» της Μαρίας Φιλοπούλου, στην Belgravia Gallery

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου, που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στη διεθνούς φήμης γκαλερί Belgravia,  στο Λονδίνο.

Ανδρέας Τσαβλίρης, Μαρία Φιλοπούλου

Ανδρέας Τσαβλίρης, Μαρία Φιλοπούλου

Με τίτλο «Το Ένστικτο του Νερού», η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 18 μεγάλα έργα, ενώ αποτελείται από τέσσερις ενότητες: μια με υποβρύχιους κολυμβητές που κολυμπούν σε ήσυχα νερά, μια άλλη με δύση ηλίου και παραλίες από ελληνικά νησιά, μία τρίτη περιλαμβάνει έργα που απεικονίζουν καταρράκτες από τη Σαμοθράκη και μία τελευταία με γυμνά σε μεγάλο μέγεθος, τα οποία η καλλιτέχνης εκθέτει για πρώτη φορά.

Το απέραντο γαλάζιο, οι ατέλειωτες αμμουδιές της Ελλάδος ,το μοναδικό φως και οι εκτυφλωτικές λιακάδες της χώρας είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στους πίνακες της Μαρίας Φιλοπούλου. Εικόνες της Ελλάδος που προβάλλουν τη διαχρονική της γοητεία. Μία φωτεινή εισβολή στο μουντό και γκρίζο Λονδίνο, που δειλά δειλά άρχισε να υποδέχεται την άνοιξη…

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής, όπως ο Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο κύριος  Κωνσταντίνος Μπίκας με τη σύζυγό του, ο ζωγράφος Paul Freud, γιος του διάσημου ζωγράφου Lucian Freud, η πολιτιστική ακόλουθος Κα Σολωμονίδου, ο εφοπλιστής Ανδρέας Τσαβλίρης, οι ζωγράφοι Χάρης Λάμπερτ και Γιώργος Χαδούλης, η γκαλερίστα Laura Walford, ο συλέκτης Αντώνης Χατζηιωάννου κ.ά. Από την Αθήνα ταξίδεψαν μεταξύ άλλων οι κυρίες Barbara Τερζοπούλου, Ρίκα Βοσνιάδου και Αλεξάνδρα Σκαλτσογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρία Φιλοπούλου κέρδισε τεράστια προβολή στον τύπο και τα βρετανικά μέσα. Περιοδικά όπως το Art of England όχι μόνο αναφέρθηκαν στη δουλειά της, αλλά αφιέρωσαν εξώφυλλα, καθώς και εκτεταμένες συνεντεύξεις στο έργο και τη ζωή της καλλιτέχνιδας.

Οι πίνακες της Φιλοπούλου – που πραγματοποίησε το 2009 αναδρομική έκθεση (με έργα των 20 τελευταίων χρόνων 1989-2009) και το 2011 την πιο πρόσφατη ατομική της στη γκαλερί Ζουμπουλάκη –επιβεβαιώνουν την αλήθεια ενός ιαπωνικού ρητού: είμαστε ένα τοπίο καμωμένο από όλα τα τοπία που έχουμε δει.

Όπως μας είπε η ίδια για τα έργα της: «Είναι σκηνές παραδείσου. Η ευεξία, η χαλάρωση, η ελευθερία, η ένωση με τη φύση, ο ερωτισμός που νιώθουν μέσα στο νερό προηγείται ή έπεται μιας δύσκολης εμπειρίας. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι η λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Αγαπώ τη ζωή και προσπαθώ να έχω συναίσθηση κάθε μέρας που περνά.»

Αν βρεθείτε στο Λονδίνο έως τις 17 Μαϊου, συνιστώ ανεπιφύλακτα να την επισκεφτείτε!

Ο γιος του διάσημου ζωγράφου, Paul Freud, η Anna Hunter και ο Γιώργος Σταθόπουλος

Ο γιος του διάσημου ζωγράφου Lucian Freud, Paul Freud, η Anna Hunter και ο Γιώργος Σταθόπουλος

 

Γιώργος Σταθόπουλος, Μαρία Φιλοπούλου, ο Ambassador Mr. Constantine Bikes και η σύζυγος του

Γιώργος Σταθόπουλος, Μαρία Φιλοπούλου, ο Ambassador Mr. Constantine Bikes και η σύζυγος του

 

Οι κυρίες Νησιακούλη, Σολωμονίδου και Laura Walford

Οι κυρίες Νησιακούλη, Σολωμονίδου και Laura Walford

 

Laura Walford, Μαρία Φιλοπούλου, Anna Hunter

Laura Walford, Μαρία Φιλοπούλου, Anna Hunter

Belgravia Gallery
45 Albemarle Street, London, W1S 4JL
Tel: 020 7495 1010
Fax: 020 7629 1247
Opening Hours:
Monday – Friday 10am – 6pm
Saturday – By Appointment

error: Content is protected !!