ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Από τη Ντουλάπα στη Δεξίωση: Καθημερινά & Βραδινά Τσαντάκια 1800-1980

Ιστορικά έργα και αντικείμενα που έχουν αγαπηθεί και χρησιμοποιηθεί από την ελίτ της Αθήνας, και όχι μόνο, πλέον βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών, στις προθήκες Μουσείων ή απλά στα ράφια παζαριών. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου Μουσεία, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη τα αναζητάει για να τα εκθέσει μαζί με τις ιστορίες τους… Άλλα μας κάνουν να αναπολούμε, άλλα μας ταξιδεύουν σε εποχές που δεν ζήσαμε, άλλα τα θαυμάζουμε και ευχόμαστε να τα αποκτήσουμε… Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, απηχεί αξίες διαχρονικές, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται μέσα από συλλεκτικά έργα μικροτεχνίας: επίσημα τσαντάκια που παραπέμπουν στη γυναικεία κομψότητα!

Nea_periodiki_ekthesi_sto_Mouseio_Kosmimatos_Ilia_Lalaouni13

Μετά από 19 χρόνια το ΜΚΗΛ, με γνώμονα τις δυσκολίες της εποχής, είναι αδύνατο να φέρνει πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, συλλογές Μουσείων, ή «block buster» περιοδεύουσες εκθέσεις. Έχει όμως την συμπαράσταση Ιδιωτών Συλλεκτών που τους εμπιστεύονται την προσωπική τους συλλογή και μοιράζονται μαζί τους τις ιστορίες της ζωής τους διηγούμενοι το μεράκι τους.

Παλάσκα, 1821!

Παλάσκα, 1821!

Η Συλλογή με 90 βραδινά τσαντάκια και πορτοφόλια συλλέχτηκε στα παζάρια των Βρυξελλών και του Λονδίνου. «Όλα τα κομμάτια αγοράστηκαν από μεράκι και θαυμασμό για την κατασκευή και την ομορφιά τους», όπως μας εξηγεί η κυρία Λίζα Γραμματικοπούλου-Μούσση, που διέθεσε τη Συλλογή της«ελάχιστα από τα τσαντάκια χρησιμοποιήθηκαν»… «τα αγόρασα για την λεπτότητα της εργασίας τους»… «άλλωστε είχαν φορεθεί από τις κυρίες τους παλαιότερα, εγώ τα έσωσα από το σίγουρο βανδαλισμό τους…».
Όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν έργα μέσης οικονομικής αξίας που δεν πωλούνται γρήγορα στην αγορά! Τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ταυτόχρονα φορείς ενός δεδομένου κοινωνικού γίγνεσθαι, διαφοροποιούνται από τα έργα της «υψηλής» τέχνης και αποτελούν παράλληλα άμεσους μάρτυρες του υλικού πολιτισμού της εποχής που τα δημιούργησε.

Nea_periodiki_ekthesi_sto_Mouseio_Kosmimatos_Ilia_Lalaouni11

Πάμε να θαυμάσουμε λοιπόν τα περίτεχνα τσαντάκια από ασήμι πλεγμένα αριστοτεχνικά, τα παλαιά πορτοφόλια για κέρματα, κεντημένα βραδινά τσαντάκια του 1920, τσαντάκια οίκων όπως των Escada, Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent, Fendi, Bottega Veneta, μέχρι και ελληνικές παραδοσιακές παλάσκες, σε μια έκθεση που μαθαίνει να υποστηρίζει την ιστορία του πολιτισμού ακόμα και από τα πιο καθημερινά μικροαντικείμενα. Η διαχρονική αγάπη για τη μόδα μπορεί να βρεθεί σε μικρούς θησαυρούς… Τσαντάκια σε ασήμι, ύφασμα, μέταλλα, κοράλλια και χάντρες από την Άπω Ανατολή που φορούσαν οι γυναίκες σε εξαιρετικές τελετές στο Θιβέτ. Ακόμα και πολύτιμα τσαντάκια με είδη ραπτικής που φορούσαν κρεμασμένα από τη ζώνη τους για καθημερινή χρήση, οι γυναίκες της Άπω Ανατολής όσο και οι γυναίκες στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα φρόντιζαν να συνδυάσουν τις παραδόσεις με τη μόδα. Περιμένω πως και πως να βρεθώ μπροστά στις διακριτές εκφάνσεις των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών, που αντιπροσωπεύουν την γυναικεία καθημερινή ζωή αλλά και τις τελετουργίες σε διαφορετικές ηπείρους.

Βραδινό τσαντάκι του Οίκου Escada...

Βραδινό τσαντάκι του Οίκου Escada…

“Τα μοναδικά αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί με αγάπη στο πέρασμα του χρόνου, απηχούν αφενός τη γοητεία της συλλεκτικής δραστηριότητας και αφετέρου το πάθος που αυτή εξ’ ορισμού προϋποθέτει. Η έκθεση καταδεικνύει με τον πλέον άμεσο τρόπο τη δέσμευση του Μουσείου να λειτουργεί ως δυναμικός φορέας προβολής στο ευρύ κοινό άγνωστων έργων τέχνης, από τον ανεξερεύνητο και ανεξάντλητο πλούτο των πολυάριθμων ελληνικών ιδιωτικών συλλογών” μου λέει τώρα η Ιωάννα Λαλαούνη, και εγώ απλά, δεν βλέπω την ώρα για να επισκεφτώ το Μουσείο, έως τις 2 Μαϊου…

error: Content is protected !!